Se je Boeing 737 iz Emiratov zrušil zaradi prepira pilotov?

by Urednik

PODATKI IZ ČRNIH SKRINJIC RAZKRIVAJO “PRAVE” VZROKE ZA NESREČO POTNIŠKEGA LETALA

Prepir med pilotoma v pilotski kabini (kokpitu) bi morda lahko bil vzrok za letalsko tragedijo pred dnevi (18. marec 2016), ko se je v Rostovu na Donu zrušilo potniško letalo Boeing 737-800 letalske družbe Flydubai iz Združenih arabskih emiratov, navaja ruski finančni dnevnik Kommersant sklicujoč se na vire, vključene v preiskavo nesreče.

Preiskovalci so dešifrirali črni skrinjici, vključno z glasovnimi posnetki (voice record) in na tej osnovi skušali rekonstruirati potek dogajanj. Kot kaže, sta se pilota pri drugem poskusu odločila za ročno izveden prelet letališča. Pri vzpenjanju naj bi morala biti pozorna na določanje kota vzpenjanja, pri tem pa bi se opirala na pomoč inštrumentov. Posadka pa, kot kaže, ni upoštevala značilnosti – lastnosti letala pri prehodu iz spuščanja v vzpenjanje: namesto postopnega vzpenjanja naj bi usmerila letalo prestrmo – podobno, kot vzletajo ali se vzpenjajo lovska letala z velikim potiskom (bolje rečeno: z boljšim razmerjem potisk/ masa, ki je lahko pri lovcih 1 : 1, ali pa potisk celo presega maso – kar omogoča neprekinjeno navpično vzpenjanje).

Pilota zaradi utrujenosti ali neizkušenosti nista bila pozorna na spontani manever letala – strmo vzpenjanje, zaradi česar je hitrost letala začela naglo padati, v kabini pa je prišlo do prepira. Pilot, ki je upravljal letalo, je skušal povečati hitrost, sopilot pa je menil, da je treba spustiti nos letala in začel panično vzklikati “stoj”. Vprašal kolega “kaj dela”, “kam gre” in poskušal z uravnavanjem hitrosti. Tako je bil  nadzor nad letalom izgubljen, do računalnika pa so prihajali impulzi upravljanja obeh: pilota in sopilota. Posadka je zatem uspela doseči soglasje za delovanje, potem pa sta oba pilota opazila, da je letalo prevlečeno – izgubilo je vzgon vendar je bilo vse skupaj že prepozno, še navaja Kommersant.

Letalo je strmoglavilo, ko sta pilot in kopilot pozno zvečer že v drugo poskušala  v močnem dežju ter vetru pristati na letališču. Potniško letalo je z veliko hitrostjo strmoglavilo in nato eksplodiralo. V nesreči je umrlo vseh 62 potnikov in članov posadke.

Pripravil: B. Knific, foto: Wikipedia, YouTube

VIDEO: Strmoglavljenje potniškega letala Boeing 737 v Rostovu na donu

Povezani članki