SR-72, naslednik SR-71 black bird

by Urednik

AMERIČANI RAZVIJAJO BREZPILOTNO IZVIDNIŠKO HIPERSONIČNO LETALO

Lockheed Martin je naposled razkril, da razvija brezpilotno izvidniško hipersonično letalo dolgega doleta, ki so ga poimenovali SR-72. Gre za razvojni projekt, ki naj bi v letu 2030 nasledil slovita izvidniška letala SR-71 black bird, ki ga je razvil legendarni konstruktor Calrence “Kelly” Johnson, šef Lockheedovega skrivnostnega obrata Skunk Works v začetku šestdesetih let.

Novega izvidnika so predstavili kot SR-72 (oznaka RS dejansko izvira iz lapsusa takratnega ameriškega predsednika Lyndona Johnsona, ki je SR-71 pomotoma označil za SR in ne RS, kot je ustaljena ameriška kratica za izvidniška letala – reconnaissance), naslednika najhitrejšega letala s človeško posadko SR-71, ki je presegel trikratno hitrost zvoka. Naslednik naj bi dosegel kar šestkratno hitrost zvoka, kar je tako hitro, da nasprotnik praktično ne more reagirati, ko ga opazi. Za pogon bodo uporabili podoben pogonski agregat, kot pri SR-71. Motor še danes ostaja največja skrivnost tega letala. Gre za kombinirani statoturboreakcijski pogonski agregat, ki na majhnih višinah in pri nizkih hitrostih deluje kot reakcijski motor, na velikih višinah pa kot pulzorski nabojni motor, t.i. ram jet. Skrivnosti doslej ni uspelo odgrniti in tako veliko hitrostnih rekordov ostaja v lasti črne ptice.

Reakcijski motor ga požene od začetne vzletne do trikratne nadzvočne hitrosti, potem pa pogonsko vlogo prevzame nabojni motor, ki ga pospeši prek petkratne hitrosti zvoka. Novega izvi9dnika SR-72 se je že oprijelo ime »sin črne ptice«(Black Bird). Konstruktorji so veliko lekcij povzeli z letalnika HTV-2 (hipersonični testni letalnik), ki je dosegel dvajsetkratno hitrost zvoka.

Po besedah Lockheed Martinovega proramskega direktorja Brada Lelanda, bi bil SR-72 lahko akter, ki bi spremenil potek igre:
»Hipersonično letalo, opremljeno s hipersoničnimi raketami, bi lahko prodrlo skorajda do vsake lokacije na svetu v manj kot uri. Hitrost letal bi bila lahko v prihodnje tisto, kar bi nagnilo tehtnico premoči in prevlade na prihajajočimi grožnjami. Morda nekaj podobnega, kar bi prinašalo takšno tehnološko prednost, kot jo danes letala s tehnologijo (stealth) slabe radarske opaznosti!«

SR-72 ni prvo hipersonično letalo, ki prihaja iz Skunk Worksa, skupaj z agencijo DARPA (agencija za napredne obrambne raziskovalne projekte) so namreč že razvili raketno plovilo Falcon (HTV-2), da bi z njim proučevali izzive treh tehničnih izzivov letenja s hipersonično hitrostjo: aerodinamika, aerotermičnih učinkov in vodenja, navigacije in krmarjenja.

Pripravil: B. Knific, foto: Locheed Martin, Military Photos

Povezani članki