Srbija kupuje 3 helikopterje H215 super puma

by Urednik

SRBIJA ŠIRI SODELOVANJE Z AIRBUSOM

Srbsko ministrstvo za notranje zadeve (MUP) bo nabavilo 3 dvomotorne srednje transportne helikopterje Airbus H215 super puma, proizvajalec pa jih bo dobavil v letih 2021/22, je pred dnevi napovedal srbski minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović

Novi nakup bo še okrepil sodelovanje med Srbijo in evropskim letalsko-obrambnim konzorcijem Airbus, ki  ga je leta 2016 vzpodbudila v Beogradu podpisana pogodba o nabavi 9 dvomotornih večnamenskih helikopterjev H125. Štiri od slednjih bo uporabljala policija, ostalih pet pa Vojska Srbije (RV I PVO).

Tudi industrijsko sodelovanje med Srbijo in Airbusom se je zelo intenziviralo, Letalski zavod Moma Stanojlović v Batajnici nedaleč od Beograda pa je pridobil certifikat (peti v svetu) regionalnega centra za vzdrževanje, popravila in nadgradnje za helikopterje SA341/341 gazela.  Teh je še vedno precejšnje število, približno 80 jih ima civilno registracijo, več kot 390 helikopterjev gazela pa je v vojaški rabi po vsem svetu. Na Balkanu je še vedno približno 70 helikopterjev gazela, izdelanih v mostarski tovarni Soko še v letih pred razpadom Jugoslavije.  Tako 45 gazel uporablja Vojska Srbije, v Bosni in Hercegovini jih je 13, prav toliko pa tudi v Črni gori.

Povezave Srbije in Airbusa so privedle tudi do pridobitve certifikata Letalskega zavoda Moma Stanojlović za vzdrževanje in popravilo helikopterjev H145, ter proizvodnje rezervnih delov za helikopterje H145 in za helikopterje SA341/341 gazela. Pričakujejo tudi, da bo Srbija v sodelovanju z Airbusom opremila vojaške helikopterje H145 z domačimi oborožitvenimi sistemi – lanserji nevodenih raket L80-7 (kaliber 80 mm – 7 raket v lanserju) in obesnikom s težkim mitraljezom 12,7 mm.

Prav tako ima srbski nacionalni letalski prevoznik Air Serbia v floti Airbusova letala: enega A330-200, par A320-200, osem A319-100 ter šest turbopropelerskih ATR 72-200/500 (francosko – italijanska kooperacija med Aerospatialom , ki je zdaj del Airbusa, in Aeritalio, ki  deluje v okviru Leonardi S.p.A.). Beograjska JAT tehnika ima certifikate za popravilo in servisiranje ter nadgradnjo vseh omenjenih letal, razen A330.

Srbija v zadnjih letih izjemo pospešeno investira v zmogljivosti Vojnega letalstva in zračne obrambe (RV I PVIO). Tako so floto 4 lovcev MiG-29 v zadnjem poldrugem letu razširili na skupaj 14 letal (6 jih je oktobra 2017 donirala Rusija, 4 pa letos februarja Belorusija). Trenutno je letečih 8 lovcev MiG-29,ostala letala so v remontu in/ali v fazi posodabljanja. Vojska Srbije pa se bo letos okrepila še s tremi novimi bojnimi helikopterji Mi-35 in parom transportno-bojnih helikopterjev Mi-167V-5 ter z nedoločenim številom kitajskih bojnih brezpilotnikov.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Airbus Helicopters

Povezani članki