Srbija se pogaja o nakupu turškega Bayraktarja TB2 MALE UCAV

by Urednik

SRBI KUPUJEJO TURŠKA BOJNA BREZPILOTNA LETALA

Srbija vstopa v zaključne pogovore s Turčijo o nabavi brezpilotnih bojnih letalskih sistemov (UCAV) bayraktar TB2 MALE (srednja višina, dolga avtonomija – Medium Altitude Long Endurance) so v začetku oktobra poročali beograjski mediji.

“Po dolgotrajnih pogovorih in pogajanjih med srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in turškim voditeljem Recepom Tayyipom Erdoğanom je srbska državna delegacija v začetku oktobra odpotovala v Ankaro, kjer se je dogovarjala o nakupu več  bojnih brezpilotnih letalnikov bayraktar,” je poročala nacionalna radiotelevizijska družba B92. “Minister za finance Siniša Mali in vršilec dolžnosti ministra za obrambo (MO) Nenad Miloradović sta bila v delegaciji, ki je odšla v Turčijo, da bi pripravila dokumentacijo in pogodbo, na podlagi katere bo Srbija dobila enega najmočnejših brezpilotnih letalskih sistemov – UCAV na svetu. “

Medijska poročila so istega dne sprožila odziv srbskega predsednika. “Bomo videli, ali se bomo s turško stranjo dogovorili. V vsakem primeru gre za zelo dobre brezpilotnike. Turškim proizvajalcem moram dati priznanje,” je novinarjem v nagovoru dejal Vučić in tako ohranil prakso, da se vsi glavni načrti in dogovori o prevzemih MO predstavijo v lokalnih medijih, preden jih srbske oblasti uradno potrdijo.

Če bi te napovedi uresničili, bi nakup bojnega brezpilotnika TB2 bayraktar pomenil nov zagon že tako intenzivnih naložb Srbije v letalske sile in zračno obrambo Republike Srbije (Ratno Vazduhoplovstvo in Protivvazduhoplovna Odbrana, RV in PVO), ki je 30. junija iz Kitajske dobilo šest oboroženih brezpilotnih letal  z veliko avtonomijo proizvajalca ALIT CH-92A skupaj z 18 polaktivno lasersko vodenimi raketami FT-8C.

Sodelovanje Beograda s Pekingom se bo še okrepilo v prihodnjih mesecih, ko se bo začel postopek opremljanja srbskega vojnega letalstva (RV i PVO) z 12 srbskimi avtohtono razvitimi večnamenskimi taktičnimi brezpilotnimi letalniki srednjega dosega pegaz, ki naj bi jih opremili s kitajsko optoelektroniko, avtopilotom, podatkovnimi povezavami, programska oprema in polaktivno lasersko vodenimi raketami FT-8D.

Vojska Srbije (Srbske oborožene sile) upravlja tudi taktične brezpilotnike kratkega dosega vrabac (vrabec) za dnevne/nočne izvidniške in nadzorne misije. Vrabac je od junija operativen v srbski vojski in je prvi avtohtono razvit UAV, ki se je pridružil srbski vojski, ki ima svoje posebne enote od leta 2008 opremljene z 10 brezpilotniki Aeronautics Defense mini orbiter.

Brezpilotnike TB2 bayraktar, so razvili v leta 1984 ustanovljenem podjetju podjetju Baykar Makina s sedežem v Istanbulu. S temi brezpilotnimi letalniki so že opremili vojske Azerbajdžana, Libije, Katarja, Turčije in Ukrajine. Kot največji uporabnik je Turčija že uporabljala ta oboroženi brezpilotnik  v svojih bojnih operacijah v Iraku, Libiji in Siriji, medtem ko so sistemi dokazali svojo bojno vrednost tudi v sedanjem konfliktu v Gorskem Karabahu, v katerem je  Azerbajdžan veliko in zelo učinkovito uporabljal sistem v svojih operacijah proti oboroženim silam Armenije in sile samooklicane republike Artsakh, ki jo podpira Erevan.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Wikimedia

 

Povezani članki