V bližini Moskve strmoglavil lovec MiG-29, pilot in kopilot živa

by Urednik

RUSI V LETU 2014 IZGUBILI ŽE DVA LOVCA MIG-29

V regiji  Voskresensky zunaj Moskve je 4. decembra 2014 dopoldne strmoglavilo dvosedežno trenažno lovsko letala MiG-29UB iz vrst Ruskih letalskih sil, pilot in kopilot pa sta nesrečo preživela, je sporočil vojaški vir za RIA Novosti.

“Lovec MiG-29 je strmoglavil v bližini naselja Chemodurovo v regiji Voskresensky. Oba pilota sta bila hospitalizirani, eden je v nesreči odnesel brez vidnih poškodb,” je dejal vir. Oba člana posadke sta se katapultirala še pred strmoglavljenjem, medtem ko je bilo letalo popolnoma uničeno. Kakršnekoli koli škode na stavbah na območju ni bilo, tako da lahko sklepamo, da je letalo strmoglavilo na kmetijski površini. Zaenkrat ostale podrobnosti niso znane, preiskava o vzrokih nesreče pa že poteka.

Tokratna nesreča ruskega lovca MiG-29 je že druga v zadnjih mesecih, potem ko je 27. julija 2014 v regiji Voronjez ob Kaspijskem morju v Rusiji strmoglavilo enosedo letalo tega tipa, pilot pa nesreče ni preživel.

Takrat so Ruske letalske sile sporočile, da naj bi nesrečo zakrivila okvara zračnega sistema, zaradi česar je pilot izgubil nadzor nad letalom. Nadzornik poleta je pilotu zaukazal naj se katapultira iz letala, vendar pa se mu ni uspelo rešiti (morda je želel preprečiti kolateralno škodo na tleh) in je v nesreči umrl.

Ruske letalske sile imajo sicer v svoji floti okoli 255 lovcev MiG-29 v različicah S (enosedo), UB (dvosedo), SMT(enosedo) in UBT (dvosedo nadgrajeno na standard SMT).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki