V Severni Koreji vse več nesreč starih vojaških letal

by Urednik

Severnokorejski lovci strmoglavljajo zaradi prekomerne uporabe

Med trenažnimi poleti Severnokorejskih letalskih sil v zadnjih mesecih je strmoglavilo večje število lovcev MiG borec. Kot poročajo vojaški uradniki iz južnokorejske prestolnice Seul uradniki, naj bi se to dogajalo zaradi Kim Jong-Unovih ambicij po povečanju bojnih zmogljivosti Južnokorejskih letalskih sil s pomočjo starih letal.

Južnokorejska vojska naj bi samo med junijskimi in julijskimi vajami Severnokorejske vojske zaznala strmoglavljenje treh  enosedežnih reaktivnih lovcev MiG-19 farmer (Shenyang F-6). Dve letali naj bi strmoglavili v Rumeno morje, eno pa kmalu po vzletu iz letalske baze Koksan v provinci Severni Hwanghae.

Lovci MiG-19 pripadajo 2. generaciji bojnih letal, model pa je ruski proizvajalec Mikojan-Gurevič predstavil že leta 1955. Severna Koreja ima v svoji oborožitvi skoraj 100 lovcev MiG-29 oz. njihove kitajske različice Shenyang F-6/J-6, ki so jo začeli izdelovati leta 1961.

Albanska vojska je imela od leta 1959 pa vse do njihove upokojitve leta 2005 v svoji floti tudi lovce MiG-19 (12 letal) in  Shenyang F-6 (vsaj eno enosedežno in nekaj dvosedežnih različic FT-6), ki so bili v 70-ih namenjeni prestrezanju jugoslovanskih lovcev MiG-21. Kasneje je Albanija, po ohladitvi odnosov z Rusijo, kupila kitajske Shenyang F-6, nato pa še 12 lovcev Chengdu J-7A (kitajski MiG-21).

Kljub posodobitvam so severnokorejski lovci MiG-19 starejši od 30 let, kar pa pomeni za taka letala veliko težavo, predvsem zaradi težavnega popravila in nadomestnih delov. Severnokorejske letalske sile naj bi imele v svoji floti okoli 820 bojnih letal, vendar pa, kot poroča Južna Koreja, naj bi jih bilo kar 600 izredno starih serij – MiG-15, MiG-17, MiG-19 in MiG-21. Severna Koreja naj bi imela v svoji floti še celo nekaj bojnih letal MIG-15 in MIG-17, ki so jih uporabljali v korejski vojni (1950-1953) proti zahodnim F-86 sabre. Večina držav ne uporablja več teh starih letal in jih ima le še v vojaških muzejih.

Severnokorejska vojska ima v svoji floti še okoli 40 letal MiG-29B (od tega 5  MiG-29UB), 50 letal MiG-23 in 35 jurišnikov Su-25.

Kljub velikim tveganjem letenja s starimi letali (okvare, nesreče) pa je Severna Koreja od aprila povečala število vojaških letalskih manevrov. Poleg starih letal in pomanjkanja goriva pa naj bi imeli severnokorejski piloti težave tudi z izredno kratkimi vzletno-pristajalnimi stezami v vojaških bazah. Vendar naj bi te težave v zadnjih mesecih še začeli reševati – bodisi s podaljšanjem ali graditvijo novih.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Albanski lovci MiG-17 in MiG-19

Povezani članki