Varnostni preplah na indijski letalonosilki INS Vikramaditya

by Urednik

PRVA NESREČA KATEREGA IZMED NOVIH INDIJSKIH PALUBNIH LOVCEVMIG-29K

Manj kot mesec dni po razglasitvi popolne operativnosti nove indijske letalonosilke INS Vikramaditya je v sredo, 4. junij 2014, popoldan v obalnih vodah Goa  prišlo do skorajšnje tragedije, potem ko sta imela pilot in kopilot težave ob pristanku s svojim palubnim lovcem MiG-29K.

Palubni lovec Indijske mornarice MiG-29K je vzletel iz obalne mornariške baze Hansa v Dabolinu, nato pa poletel proti letalonosilki INS Vikramaditya. Ob pristanku pa so nastopile težave, saj pilot s pristajalno kljuko ni uspel “ujeti” letalo v prva dva zavorna kabla na krovu letalonosilke, zato je ponovno pospešil, da bi ponovil pristajalni manever. Vendar pa je s pristajalno kljuko zapel tretji kabel in ker je dodal plin je pri tem dvignilo nos letala. Ob naglem ustavljanju je tako nos palubnega lovca MiG-29K treščilo na tla, zaradi česar se je zlomil nosilec prednjega kolesa. Trd pristanek pa k sreči ni poškodoval posadke letala, na lovcu MiG-29K pa je nekaj škode.

Palubni lovec (v tem primeru MiG29K) je zasnovan tako, da ob pristanku na letalonosilki (INS Vikramaditya) da pred pristajanjem na repnem delu letala izvleče pristajalno kljuko, s katero mora pilot “ujeti” enega od treh zavornih kablov na krovu (glej sliko spodaj). Ko letalo s kljuko zapne kabel se naglo ustavi, hitrost pa pade iz približno 300 km/h na 0 km/h v delčku sekunde. V primeru, da se mu ne uspe “ujeti” v katerega izmed kablov, mora pristajalni manever ponoviti.

Pristajanje lovca MiG-29 na letalonosilki

Indijska mornarica je v Rusiji naročila 45 dvomotornih palubnih lovcev MiG-29K v vrednosti 2,4 milijarde USD. Do sedaj so Rusi dobavili 27 letal.

Indijske letalske sile in tudi Indijska mornarica sta znani po številnih nesrečah svojih letal – kar nekaj jih gre na račun neizkušenosti pilotov in tehnikov.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Vzlet in pristanek lovca MiG-29 na letalonosilki INS Vikramaditya

Povezani članki