VIDEO: Iran pokazal razbitine sestreljenega izraelskega UAV-ja

by Urednik

IZRAEL ZANIMA IRANSKO BOGATENJE URANA

Iranska televizija je prikazala videoposnetek razbitin izraelskega vohunskega brezpilotnega letala hermes, ki ga je iranska vojska sestrelila v nedeljo, 24. avgusta 2014, nad osrednjim Iranom.

Iranska revolucionarna garda je sporočila, da so sestrelil izraelsko vohunsko letalo med poletom v smeri jedrskega objekta v Natanzu, kjer je glavno mesto za bogatenje urana v Iranu.

“Sestreljeno brezpilotno letalo je bilo tipa stealth in je bilo namenjeno za prodor nad jedrsko področje v Natanzu … vendar smo vanj usmerili raketo zemlja-zrak, preden je uspelo vstopiti na območje,” je iranska tiskovna agencija ISNA citirala izjavo Revolucionarne garde. Radarsko nevidno brezpilotno letalo (UAV) so sestrelili približno 300 km južno od iranske prestolnice Teheran. Iranski vojaki so pred tem letalo  nekaj časa spremljali, da bi ugotovili, kam je namenjeno. Razbitine UAV-ja, za katere so ugotovili da pripadajo izraelskemu modelu hermes (najverjetneje  model 450) in je pripadal Izraelski vojski, so že predali strokovnjakom.

Izrael je že večkrat zagrozil, da bo napadel iranske obrate za bogatenje urana, rekoč da Iran razvija jedrsko orožje, ki ga namerava uporabiti v napade na judovsko državo. Obratu v Natanzu na splošno velja za iranski centralni objekt za bogatitev urana. V preteklih tednih je Iran z dobavo orožja pomagal tudi Palestincem v Gazi (Hamasu) med spopadi z Izraelsko vojsko.

Konec leta 2011 je Iran sestrelil ameriško brnenje RQ-170 v bližini mesta Kashmar, v začetku tega leta pa predstavil proizvodnjo različico njegove kopije. Iranski strokovnjaki so takrat dejali, da je kopija opremljena z naprednimi sistemi za zbiranje podatkov, kamero in radarskim sistemom (glej članek spodaj).

V november 2013 so Iran in skupina narodov G6 – Velika Britanija, Francija, Nemčija, Rusija, Kitajska in ZDA – dosegli šestmesečni začasni sporazum, da Iran prekine nekatere svoje jedrske aktivnosti v zameno za delno ukinitev mednarodnih gospodarskih sankcij. Dogovor je bil v juliju 201 podaljšan za štiri mesece, bo trajala do novembra, da bi imele vse strani več časa za pogajanja.

Vendar pa so po 10-ih letih napetosti zaradi iranskega jedrskega programa vpletene strani še vedno razdeljene, kakšno bogatenje urana bi Iran lahko izvajal.  Washington želi da Teheran zmanjša svoj ​​jedrski program za tri četrtine, Iran pa želi razširiti proizvodnjo obogatenega urana za desetkrat do leta 2021 in proizvesti več goriva za svoje jedrske elektrarne tipa busherh.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Iran pokazal razbitine sestreljenega izraelskega UAV-ja

SORODNE NOVICE:

Iran dal Rusiji kopijo ameriškega UAV-ja scan eagle

IRAN PREDAL KOPIJO BREZPILOTNEGA LETALA SCAN EAGLE KOT DOKAZ TEHNIČNEGA ZNANJA Iran je Rusiji ob robu zasedanja…

Iran napovedal izdelavo kopije ameriškega UAV-ja RQ-170

IRAN Z AMERIŠKIM RQ- 170 SENTINEL DOBIL MOTOR 5. GENERACIJE Potem ko je Iranu v decembru leta…

Povezani članki