VIDEO: Letalski miting Airpower 2016 – Zeltweg

by Urednik

KAJ SE JE DOGAJALO NA LETSKEM MITINGU V ZELTWEGU

Minuli konec tedna (petek 2. in sobota 3. september 2016) smo na avstrijskem Štajerskem obiskali letalski miting Airpower 2016 – Zeltweg, ki ga na vsake dve leti organizirata Avstrijska vojska in avstrijski proizvajalec energijskih pijač.

Letošnji Airpower v Zeltwegu je ponovno dokazal, kar dolgoletni obiskovalci že vedo, brezhibno  organizacijo,  urejena parkirišča, dostopi vsega spremljajočega – od hrane, pijače do toaletnih prostorov in igrišč za otroke, da ne govorimo o lepih vzpetinicah nedaleč od steze od koder je odličen pogled na celotno prireditev. Gre za enega največjih letalskih dogodkov v Evropi, zagotovo pa v naši bližini. Nekateri sicer prisegajo na madžarski Kecskemét ali slovaški Silač ali češko Brno (letos si je delilo sobotni datum prireditve), vendar nam je Zeltweg tako zaradi bližine kot dobre organizacije in odličnega pregleda nekako bližji.

Tokrat  je bilo prireditvi zelo naklonjeno tudi vreme in tako si je oba dneva – nekoliko nenavadno v petek in v soboto –  po poročilih avstrijskih medijev ogledalo nad 300.000 obiskovalcev. Prišli so iz Avstrije, prav tako iz bližnjih držav, pa tudi iz oddaljenejših, kot na primer npr. Nizozemske in Francije… Na letalskem mitingu Airpower 2016 v Zeltwegu, v družbi “Revije Obramba” si ga je ogledalo 70 ljudi, je bilo tudi kar veliko število Slovenk in Slovencev.

Sam program je bil kar klasičen, nekaj pa je bilo vseeno osvežitev. V prvi vrsti nastopa akrobatskih skupin iz Švice – PC-7 Team – s šolskimi turbopropelerskimi PC-7 in pa hrvaških Kril Oluje prav tako s Pilatusovimi PC- 9. Švicarjev je kar 9, izvedli pa so naravnost eleganten program, vso skupino, pa najsi je letela kot enovita fo5rmacija ali razdeljena v skupine, je bilo moč opazovati vseskozi.

Hrvaška Krila Oluje so se lani na novo zbrala potem ko je nekaj ključnih pilotov skupine odšlo v eno od bogatih naftnih držav. Izvajajo zelo zahteven program z veliko hrbtnega letanja, v celoti pa zelo in profesionalno ter na visoki (letalni) ravni.

Frecce Tricolori so morda vzbujali največja pričakovanja, program pa so imeli v prejšnjih letih tudi že dinamičnejši in za oko privlačnejši. Kljub vsemu pa ostajajo z 10 letali najštevilčnejša in ena najatraktivnejših akro skupin z vojaškimi letali.

Med akrobatskimi skupinami pa je bil najelegantnejši avstrijski (štajerski) dvojec Blanix (pravzaprav sta v obeh letalih dvočlanski posadki) z dvema jadralnima Blanikoma L-13. In preizkušenimi mojstri jadralnega letenja. Nastop, ki je v tišini – pa seveda ob glasbi – navduševal. Zaradi izvedbe in elegance, pa tudi, ker je bil v celoti gledalcem na očeh.

Bržkone je bila ena bolj zanimivih skupin v zraku, ki pa sicer ni letela akrobatsko. Izvedla je le nekaj skupinskih preletov, ki so se zaključili s solo nastopom Saabovega drakna. Sestavljali so jo reaktivci štirih generacij, ki so jih uporabljale avstrijske letalske sile vse od konca petdesetih let: v prvo generacijo  uvrščamo de Havillandovega  D.H.114 vampirja, ki je letel v vojaškem letalstvu naše severne sosede, pa seveda Velike Britanije, Švice ipd. Drugi je bil iz šolskih vrst avstrijskega vojnega letalstva – francoski šolski dvosed Fouga CM.170 magister z značilnim  V repom. Po starosti je Fouginemu šolskemu dvosedu sledil Saab 29 tuna. Tudi naslednji je bil »Šved«: Saab 35 draken –še edini leteči primerek v Evropi, Avstrijci pa so ta letala uporabljali kar do leta 2005 in imeli na koncu kar obilo težav tako s piloti kot njihovim šolanjem za to letalo… Sledil je naslednji »Šved«: Saab 105OE, ki je tvoril hrbtenico avstrijskega reakcijskega vojaškega letalstva vse od sedemdesetih let (nekdaj je s temi letali navduševala tudi akrobatska skupina švedskih letalskih sil). Naslednjo generacijo je predstavljal Northropov F-15 tiger II, ki so jih nekaj let – izposojene iz Švice – uporabljale tudi Avstrijske letalske sile. Zaključek je seveda predstavljal Eurofighter typhoon – lovec 4. generacije, ki je v letalstvu naše severne sosede že od leta 2007.

Prav zanimivo je bilo tudi, da se je na prireditvi Airpower 2016 predstavila celotna paleta švedskih – Saabovih vojaških reaktivcev, ob že omenjenih Saab 29 tuni, Saab 35 draknu in Saabu 105OE sta se v samostojnih nastopih  predstavila še Saab 37 viggen in pa JAS 39 gripen (češkega vojnega letalstva).

VIDEO: Utrinki iz letalskega mitinga Airpower 2016 v Zeltwegu

Avstrijska vojska je v samostojnem nastopu uprizorila helikopterski desant in prikazala celotno paleto svojih helikopterjev od starejših Bellovih  hueyev (Bell 212 twin huey)  in jetrangerjev (Bell OH-58 kiowa) ter Aerospatialovih alouette III do najsodobnejših in najzmogljivejših (dobro opremljenih in obo0roženih) Sikorskyjevih UH-60 black hawkov.

Prav tako sta avstrijska lovca – prestreznika Eurofigjhter typhoone prikazala lov na »vsiljivca« v zračnem prostoru, ki ga je »odigral« avstrijski transportni C-130 hercules. Zanimivo nalogi »air policinga«, v kateri sta typhoona prisilila herculesa k pristanku, je sledil nastop para typhoonov nad matičnim letališčem v Zeltwegu.

»Grmeli« so belgijski F-16, pa že omenjeni avstrijski typhooni  – najprej v paru potem pa še solo – z bolj vojaškim in nekoliko manj akrobatskim letenjem, pa češki gripen, španski F/A-18 in poljski MiG-29 ter francoski rafale.

Po akrobatski plati pa je bil morda še najprivlačnejši nastop malega »vojaškega tovornjaka« – Alenijinega C-27J spartan, ki je z zmogljivejšima motorjema in bolj dognano aerodinamiko samo še nadgradil pred leti prav tako izjemno privlačen program predhodnika – italijanskega dvomotornega transporterja Fiat G-222.

Prav tako ne moremo mimo deleže, ki ga je prireditvi prispeval avstrijski brend št.1 v svetu: Red Bull, ki iz svojih presežkov izdvaja zagotovo  ogromna sredstva za floto Flying Bulls, ki so jo med drugim sestavljali helikopterji MBB Bo-105 in  AH-1 kobra ter starodobnik Bristol 171 sycaniore, pa štirimotorni potniški DC-6B (menda iz flote predsednika bivše Jugoslavije Tita), par šolskih reaktivcev alpha jet ter starodobniki: Chance Vought F4U-4 corsair, North American B-25J mitchell in Lockheedov dvorepi lovec P-38L lightning.

V Zeltweg sta v četrtek priletela tudi letali Pilatus PC-9M hudorunik Slovenske vojske, žal pa je nastop enega od njiju potekal le v petek.

Bogat program torej, ki se je razvlekel čez ves – k sreči sončen in zelo topel – dan. Zagotovo v Zeltweg še pridemo!

Pripravil: B. Knific, foto: airpower.gv.at, YouTube

VIDEO: Utrinki iz letalskega mitinga Airpower 2016 v Zeltwegu

Povezani članki