VIDEO: Praznovanja ob dnevu Ruske mornarice

by Urednik

RUSKA MORNARICA PRAZNUJE 300. OBLETNICO ZMAGE V BITKI PRI GANGUTU

Ljudje po vsej Rusiji so se v nedeljo, 27. julija 2014, zbrali na slovesnostih ob dnevu Ruske mornarice v podporo ruskim mornarjem. Na slovesnostih Vladivostoku, Sevoromorsku, St Petersburgu in Sevastopolu so sodelovale ladje, podmornice, letala, vojaki in celo robotski sistemi. Dogajanje na prizoriščih si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

Ruska vojska praznuje dan mornarice običajno zadnjo nedeljo v juliju že vse od leta 1939. Ruska mornarica ta čas namreč praznuje prvo pomembno zmago ruske pomorske flote v njeni zgodovini – bitko pri Gangutu, ki je potekala med 27. julijem in 7. avgustom leta 1714 v času velike severne vojne (1700-1721)

Bitka pri Gangutu je potekala v  zaliva Riilahti, severno od polotoka Hanko na Finskem, med švedsko mornarico in rusko cesarsko mornarico, ki je na koncu zmagala.

Velika severna vojna (1700-1721) je bila le ena izmed rusko-švedskih vojn, ki so potekale vse od leta 1495 do leta 1809. V njej se je ruska koalicija (Rusija, Danska, Norveška, Saška, del Litve in Poljske) na čelu s Petrom Velikim borila proti švedski koaliciji (Švedska, Ukrajina, del Poljske in Litve), ki jo je vodil neizkušeni osemnajstletni švedski kralj Charles XII. V tej vojni je zmagala Rusija z zaveznicami.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Praznovanja ob dnevu Ruske mornarice

Povezani članki