Revija Obramba, avgust 2008

3,81 

Kategorija: Oznaka:

Opis

V reviji Obramba, avgust 2008, si preberite:

Lahka bojna skupina do konca leta

V intervjuju je brigadir mag. Bojan Pograjc, poveljnik 1. brigade SV odgovarjal na najaktualnejša vprašanja povezana s Slovensko vojsko in njeno prvo brigado.

Od vojaka do častnika

Blaž Marolt, bodoči kadet slovite vojaške akademije West Point, ki letno sprejme le 20 kandidatov, nam je zaupal svoja pričakovanja in občutke v zvezi s štiriletnim študijem.

Vrenje na Kavkazu

Južni Kavkaz postaja tako v preteklosti, še posebej pa v času t. i. velike igre med Veliko Britanijo in Rusijo za nadzor nad Srednjo Azijo in Kaspijskim bazenom, strateški plen velikih sil. Več o tem, kdo bo prevzel nadzor nad energetskimi regijami pa v komentarju dr. Klemena Grošlja.

Tigrovo slovo v Avstriji

S tako imenovanim »flyoutom« so se Avstrjici 30. junija v bazi Nittner na letališču Graz-Thalerhof poslovili od štiriletnega najema švicarskih lovcev F-5E tiger in jih vrnili prvotnim lastnikom. V avstrijskem vojnem letalstvu so služili od julija 2004, sedaj pa so spet v sestavu Švice. Tako je Avstrija s 1. julijem stopila v povsem novo obdobje svojega vojaškega letalstva.

Oklep brani Izrael

Andrej Vilar se bo v naslednjih številkah revije posvetil nastanku in težavam tanka. Pričel je z državo, ki je po njegovem mnenju najbolj razumela njegovo nalogo in pomen.

Po najboljših močeh

670. poveljniško logistični bataljon se je 22. julija predstavil javnosti na osrednjem vadišču SV Poček pri Postojni. V okviru vaje so predstavili dinamični prikaz delovanja logističnih enot s sodobno tehniko, usposabljanje voznikov in zmogljivosti vojaških vozil, predstavili nove logistične zmogljivosti ter bazo Glorija III.

Gripen nove generacije

23. aprila je koncern Saab na slovesnosti v Linkőpingu predstavil nov model, ki je dobil trenutno oznako gripen NG (Next Generation). Gre za nadgrajeno verzijo modela JAS 3913 s serijsko številko 39.803, preimenovano v prototip 39-7.

Naskok na objekt

Na osrednjem vadišču Poček je sredi julija potekalo terensko usposabljanje pripadnic in pripadnikov 1. motorizirane čete iz sestave 10. motoriziranega bataljona, ki je bila od 30. junija na enomesečnem usposabljanju. Izvajala je terensko usposabljanje s poudarkom na oddelčnih bojnih streljanjih ter oddelčnem in vodnem usposabljanju.

Trdoživa “zver” v Afganistanu

Mnenje vojakov poljskega kontingenta v Afganistanu, ki deluje v okviru misije NATO/ISAF, da med številnimi tipi vozil in opreme, ki jo uporabljajo v operacijah na zahtevnem afganistanskem bojišču, največ zaupanja pripada osemkolesnemu oklepnemu transporterju »rosomah« (licenčno izdelanemu vozilu Patria AMV Poljaki pravijo rosomak).

V oklep in skozi (oklep)

Razvoj protioklepnega streliva je bil pogojen predvsem z razvojem oklepa tankov. Sodobni večslojni oklepi predstavljajo hudo oviro za protioklepne prebojne izstrelke. Na kakšen način strokovnjaki rešujejo problem, pa si preberite v članku Franca Klemenčiča.

Vojna fotografija

Četrta knjiga iz zbirke Slovenska vojaška zgodovina je delo Marka Štepca, raziskovalca in zgodovinarja, zaposlenega v Muzeju novejše zgodovine Slovenije. Že prvi stavek knjige govori o Fotografiji, vojni in spominu. Fotografija je začela spremljati vojne na bojiščih krimske vojne. Ljudje so verjeli, da fotografija ne laže, da je na papir ujeta podoba celo resničnejša od resničnosti. Fotografije v knjigi kronološko predstavljajo podobe prve svetovne vojne, osrednjo pozornost je avtor namenil pozabljenim »zgodbam« slovenskih polkov in vojakov ter njihovemu življenju na fronti in v zaledju. Popelje jih po balkanskem in vzhodnem bojišču, Tirolski, Galiciji, Kobaridu, Soški fronti ter po begunskih taboriščih in navsezadnje do konca vojne.

Taktika bojevanja v gorah

Taktika bojevanja v gorah govori o možnosti doseči zmago v boju. Uspeh vedno dosegajo voditelji, naj bodo starejši ali mlajši, ki znajo svoje znanje, napore, veščine in vire usmeriti k odločilnemu koncu bitke. Toda odločnost v uporabi tehnik in postopkov ter oprema in oborožitev v sinergiji s človeškim dejavnikom niso dovolj. Za končno zmago v gorah sta bistvena ustvarjalnost in odločno delovanje poveljnikov, ki jim bo ta priročnik brez dvoma dober temelj ter opora v rasti in razvoju.

Utrdbe in gradovi

Avtor članka Marko Prešeren se je posvetil utrdbam in gradovom ter opisal vojaško taktiko vitezov in Vikingov.

Reaktivna letala med 2. svetovno vojno

V prvem delu je Vlado Krašovec predstavil nemška turbo-reaktivna letala, ki so sodelovala v bojih. Reaktivni pogon je tako kot marsikateri revolucionarni izum dozorel v kaotičnih razmerah druge svetovne vojne, ki je delovala kot katalizator številnih novih tehnologij. Hitri napredek ni potekal brez žrtev, pogostih nesreč in slepih ulic v razvoju. Vendar letalstvo prihodnosti ni moglo več uiti – začela se je njegova reaktivna doba.

S pištolo ali revolverjem

V članku je Boštjan Pavlič podrobneje raziskal kategorije in opredelil pištole ter revolverje, ki se uporabljajo za praktično streljanje. Morebitnim zainteresiranim za to zvrst streljanja bodo zagotovo prišla prav tudi priporočila najboljših tekmovalcev v pokalnem prvenstvu SZPS (Slovenska zveza za praktično streljanje).

Pull!

V tokratni številki je Rok Štupar predstavil električni metalec tarč Easybird.

Starodobna vozila in bitka

Vikend 19. in 20. junija 2008 je v Parku vojaške zgodovine v Pivki postal zopet vojaški. Člani Jeep cluba Ljubljana ter Kulturno-zgodovinskega društva Triglav so ponovno »zasedli položaje«. Njihov namen je bil prikazati spretnostno vožnjo z vojaškimi vozili iz obdobja druge svetovne vojne in že drugič na tem bojišču izvesti bitko.

Webley & Co.

v tokratni številki je Momir Vukčevič predstavil angleške revolverje iz obdobja 1. svetovne vojne.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, avgust 2008”