Revija Obramba, december 2008

3,81 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, december 2008, si preberite:

Depolitizacija v dejanjih

V tokratni številki smo k intervjuju povabili Izredno profesorico, nekdaj predstojnico in ena gonilnih sil Obramboslovnega raziskovalnega centra na obrambni katedri Fakultete za družbene vede, dr. Ljubico Jelušič, ki je postala nova obrambna ministrica. Z njo smo se pogovarjali o nalogah in ciljih, ki jo čakajo na ministrstvu za obrambo.

Taktično bojno streljanje 10. MOTB

V novembru je na Počku pri Postojni potekala vaja taktičnega bojnega streljanja 10. MOTB, ki so jo izvedli vodi 1., 2. in 3. motorizirane čete. Ta vaja je potekala v sklopu priprav za misijo KFOR na Kosovu.

Pripravila: Špela Kenda

Začetni voditeljski tečaj

Začetni voditeljski tečaj, ki je svetovalne narave in ga izvaja 10. MOTB je namenjen temu, da posamezne vojake izurijo za voditelja skupine oziroma oddelka. Po uspešno zaključenem usposabljanju lahko pridobijo čin desetnika.

Pripravila: Špela Kenda

»Razpršeno delovanje«

Tehnološki napredek je osnova in spodbuda za iznajdbe ter nastanek novih orožij in oborožitvenih sistemov, zanimiva pa je povezava, ko iznajdbe oborožitvenih sistemov neposredno vplivajo na organizacijsko formacijske strukture vojsk in na taktične ter celo doktrinarne spremembe v uporabi oboroženih sil. Mag. Iztok Kočevar je tako predstavil osnovno idejo razpršenega delovanja, ki bo na bodočem bojišču igralo vse bolj pomembno vlogo.

RUD-verige brez šibkih členov

Predstavljamo vam največjega nemškega in posredno evropskega proizvajalca verižne tehnologije.

Predstavitveni prispevek AC-sistemi

Intenzivno rusko letalstvo

Marko Malec je analiziral delovanje ruskega vojaškega letalstva v kratkotrajni a intenzivni vojni z Gruzijo, ki se je pričela 8. avgusta, zaradi gruzijskega napad na separatistično regijo Južno Osetijo.

Čečensko-ruske »rdeče baretke«

Bogdan Bogdanović je predstavil razvoj in delovanje ruskega bataljona »Vzhod« in »Zahod« v obdobju od rusko-čečenske vojne do vojne z Gruzijo.

Boeing P-8 poseidon

Vrh ameriške vojne mornarice je junija leta 2003 sprožil uradni postopek o nabavi novega večnamenskega mornariškega patruljnega letala, ki naj bi zamenjalo vse hitreje starajočo obstoječo floto letal Lockheed Martinovi P-3 orion s Boeingovim P-8 poseidon. Predstavljeni so vsi tehnični podatki večnamenskega mornariškega patruljnega letala Boeing P-8 poseidon.

Pripravil: Drago Dakič Prelc

Projekt SKOV 8×8

V drugem delu članka Spremembe v procesu nabave kompleksnih oborožitvenih sistemov je Dragan Bavčar predstavil organizacijo procesov projekta, ki omogočajo uspešno zagotovitev končnega prevzema opreme in uvedbe v operativno uporabo.

Speči Bojevnik

Vodljivo topniško strelivo sicer povečuje natančnost klasične artilerije, vendar so oborožitveni sistemi načeloma težki in imajo slabšo strateško mobilnost. Prihodnji ameriški sistem NLOS-LS zato predstavlja uspešno združitev odzivnosti artilerije in natančnosti letalstva ob kar najmanjših potrebah po človeški posadki za izvajanje bojnega delovanja in veliki strateški in taktični mobilnosti.

Pripravil: Rok Ravnak

Toyotina kopenska križarka

V predstavitvenem prispevku vam predstavljamo Toyoto land cruiser 3,0 D-4D/4,0 VVT-I

»Triumf« artilerije

Ob 90. obletnici konca prve svetovne vojne je Stanko Arsić v drugem delu oborožitve velike vojne predstavil artilerijo, ki je odigrala pomembno vlogo pri zaključnih operacijah leta 1918. Neposredno pred vojno so se vse strani lotile posodobitve svojih artilerijskih orožij, tako da so v operativno uporabo pričele uvajati hitrostrelna orožja z izžlebljenimi cevmi, žiroskopsko stabilizirane granate, malodimni smodniki, nove namerilne naprave, močnejše brizantne eksplozive, kar ji je zagotovilo višjo hitrost streljanja, večji domet, boljšo natančnost in večji učinek na ciljih.

Avtomatika

Rok Štupar je preizkusil dva avtomatska noža izdelovalca Benchmade, ki velik del svojih izdelkov namenja prodaji na policijsko in vojaško tržišče, za katerega izdelujejo predvsem avtomatske nože, katerih prodaja je sicer v večini držav za civilne kupce omejena.

MARK 4CQ/T

Rok Štupar je preizkusil in predstavil Leupoldov bojni optični namerilnik mark 4 CQ/T.

Nagant M1895

V seriji predstavitev revolverjev iz obdobja prve svetovne vojne, je Momir Vukčević tokrat predstavil ruske revolverje.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, december 2008”