Revija Obramba, junij 2009

3,84 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, junij 2009, si preberite:

Intervju: Mag. Uroš Krek, državni sekretar na inistrstvu za obrambo

Strateški vodja oblikuje prihodnost

V novi ekipi, ki se je lotila dela z začetkom mandata ministrice za obrambo dr. Ljubice Jelušič, je funkcijo na obrambnem ministrstvu prevzel mag. Uroš Krek. Poznamo ga še iz ekipe nekdanjega ministra dr. Antona Grizolda ter iz obdobja približevanja in vključevanja Slovenije v Severnoatlantsko zavezništvo, pri čemer je bil eden od temeljnih členov in gonilnih sil tako imenovanega akcijskega načrta članstva. Po spletu okoliščin so ga v začetku mandata prejšnjega obrambnega ministra prepustili drugemu resorju, vendar je ves čas ostajal »obrambni kader«.

Dogodki meseca

Skratka

V znaku desete obletnice vključitve Češke republike v zvezo Nato

IDET-BRNO 2009

Letošnji sejem IDET je kljub dokajšnji popolnjenosti z materialnimi sredstvi, predsvem Češke in nekoliko manj Slovaške vojske, v celoti izpolnil naša pričakovanja. Nekoliko nas je presenetil razvoj vojaške industrije v nekdanji vzhodni Evropi (Čehi. Slovaki, Poljaki, delno Madžari in Bolgari), manjkali pa so Srbi, nas pa seveda ne. Namesto naših-slovenskih sistemov-smo gledali češke nadgradne bojne enote, ob tem, ko sami kupujejo praktično najdražje sisteme na svetu.

Vaja ravnanja z zajetimi osebami v oboroženih spopadih

Vojaška vaja Žica 2009

Vojaške enote se že dolgo srečujejo z dejstvom, da pri bojnem delovanju lahko zajamejo večje ali manjše število oseb. To so lahko pripadniki nasprotnih oboroženih sil, begunci in druge razseljene osebe, kot tudi posamezniki, osumljeni storitve kaznivih dejanj. Včasih se zgodi tudi, da posameznikom njihovega statusa ni moč tako preprosto določiti. Vajo Žica 2009 je predstavil Anže Barle nekaj podrobnosti o statusu zajetih oseb pa je na podlagi Ženevskih konvencij dodala Tjaša Pertočnik.

Aktualni komentar: Dr. Klemen Grošelj – izzivi sodobnih oboroženih sil

Učenje iz izkušenj najcenejše

Nedavni praznik Slovenske vojske (SV) je priložnost, da se pohvalimo, podamo priznanja in seveda tudi, da se ozremo nazaj in še bolj v prihodnost, ki prinaša celo vrsto novih izzivov, s katerimi se bo soočala tako slovenska država, kot tudi SV. SV je naredila velike korake naprej in dosegla mnoge uspehe, ki so pogosto ostali brez vidnega učinka in potrebne pozornosti slovenske javnosti.

Aktualne polemike

Protiminska zaščita

Nedavna diskusija in polemika okoli trditev, ali ima izbrano pehotno oklepno vozilo Patria AMV ustrezno zaščito ali ne, pomeni v tretji fazi-torej pri prevzemanju vozil, precejšnje začudenje. Zakaj? Ker bi že pogodba morala vsebovati tudi člen o ustrezni protiminski zaščiti, slednji pa bi morali biti potrjeni z ustreznimi standardi, ki bi ju podprl ustrezen certifikat. Andrej Vilar se je tokrat posvetil precej aktualni temi protiminske zaščite.

Bojni stres

Zgodovina bojnega stresa

V tem delu Gregor Jazbec naredi prehod od civilnih spoznanj o stresu na vojaško razumevanje bojnega stresa (BS). Vojske so se z njim srečevale skozi vso zgodovino, vendar so se mu začele metodično posvečati šele v zadnjem stoletju.

Celoviti inteligentni varnostni biometrični sistem

Varnostni sistem CIVaBiS

Projekt CIVaBiS je potekal v okvirju razvojno raziskovalne študije Znanje in varnost za mir v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije, javno agencijo za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Institutom Jožef Štefan, Univerzo v Ljubljani, Fakulteto za elektrotehniko in podjetjem Špica International. Gre za inteligentni varnostni sistem za odkrivanje potencialnih vsiljivcev ob vstopni kontroli v varovane objekte.

Poizkus približevanja najboljšim…

Novi kitajski tank

Najnovejši kitajski osnovni bojni tank ZTZ-99, označen kot tip 99A2, ima povečano ognjeno moč, izboljšano kvaliteto oklepa, kar ga kot je zapisal Stanko Arsić, uvršča med najbolje zaščitene srednje tanke na svetu, izboljšano razmerje moč/masa, obdržal pa je avtomatski polnilec topa, tričlansko posadko. Tank ne skriva »simpatij« do ruskega vzornika tanka T-80.

Sodobni trendi, ki smo jih imeli priložnost spremljati skoraj od začetka

Kolesniki s težko oborožitvijo

Kot pravi Andrej Vilar, ne le, da smo spremljali od začetka kot nekakšno »evolucijo vrste«, ki nas ni prepričala niti takrat, ko so ji pompozno napovedovali vlogo »menjave« glavnih bojnih tankov, kar je bil iz zgodovinskega vidika že tretji »pogreb« tankov, ki pa so živi bolj kot kdaj koli prej…

Oskrba z gorivom v zraku

Globalni dolet

Oskrba vojaških letalnikov (letal, helikopterjev in konvertiplanov) z gorivom se praviloma opravi na tleh, vendar obstaja tudi možnost oskrbe z gorivom v zraku torej med poletom. Drago Dakič Prelc predstavlja razvoj ideje oskrbe letalnikov z gorivom v zraku in njene osnovne metode.

Nove knjige

Operacija Merkur

Invazija na Kreto

Po okupaciji celinske Grčije leta 1941 so se zavezniške sile umaknile na Kreto, kjer so načrtovali reorganizacijo svojih enot in potem naskok nazaj na celino. Kreta je bila strateškega pomena tudi za sile Osi, saj bi s Krete nadzirali dobršen del vzhodnega Sredozemskega morja in od tam napadli tudi Ciper, Egipt in Malto. Britanci pa bi s Krete lahko ogrožali naftna polja v Romuniji in dominirali v egejskem morju.

Ob 200-letnici Ilirskih provinc in 190-letnici Zoisove smrti

Skrb za elektriko v Ljubljani

Aguste-Frèdèric-Louis Viesse de Marmont (1774-1852) je že v Parizu slišal za tedaj najbogatejšega in tudi najslavnejšega Kranjca, barona Žigo Zoisa. Kako tudi ne bi, saj je Zois že v času prvih Marmontovih ognjenih krstov pri Francozih zaslovel kot učenjak; pošiljal je namreč proteuse iz okolice Stične Lamarcku in drugim pariškim učenjakom.

Od kremenjače do polavtomatske pištole

Balkanski samokresi

Po eni izmed zemljepisnih definicij Balkanskega polotoka sodi nanj tudi precejšen del Slovenije (južno od Save in vzhodno od Soče). In četudi nam je nemara bolj všeč tista geografska opredelitev Balkana, ki s na severu sklene s Kvarnerskim zalivom, in se imamo raje za prebivalce Srednje Evrope, so naše povezave z globljim Balkanom mnogovrstne in večplastne, kot zapiše Janez Hartman tako tudi orožno-zgodovinske. Pištole in revolverji niso pri tem nikakršna izjema.

Preizkus pištole Heckler&Koch P30L

Kot rokavica

P30L spada med najnovejšo družino polavtomatskih pištol, ki jih izdeluje znano podjetje Heckler&Koch iz nemškega Oberndorfa. Preden se je Rok Štupar lotil pisanja je pištolo uporabljal nekaj mesecev tako, da je njegov zapis o omenjeni pištoli resnično ocena iz prve roke.

Vojaški revolverji sistema Top-break

Smith&Wesson: model 3

Kot je zapisal Momir Vukčević so Smith&Wessonovi strokovnjaki že med ameriško državljansko vojno ugotavljali, da so za resno vojaško rabo vseeno nujni veliki revolverji v močnem kalibru .44 in da je to praktično edino področje, kjer njihovi takrat sodobni revolverji niso mogli izriniti perkusijskih revolverjev Colt in Remington. Rezultat njihovega večletnega truda so bili revolverji na prelom oziroma top-break.

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, junij 2009”