Revija Obramba, oktober 2009

3,84 

Kategorija:

Opis

V reviji Obramba, oktober 2009, si preberite:

Intervju: zapisovalec letalskega izročila

Srečko Gombač

Konec meseca novembra – 25.11., bo minilo 100 let od prvega poleta Edvarda Rusjana z motornim letalom. Vse to jem bil razlog za pogovor z enim večjih poznavalcev slovenske letalske dediščine, piscem letalskih knjig in spremljevalcem letalstva Srečkom Gombačem.

Dnevi zaščite in reševanja

Uprava RS za zaščito in reševanje organizira od 15. do 17. oktobra v Novem mestu že tretje dneve zaščite in reševanja, že v začetku meseca pa so v Kranju pripravili tudi preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije.

Dogodki mesesa

Kaj se je v mesecu septembru zgodilo na obrambno-varnostnem področju v Sloveniji.

Skratka

Zanimivosti s področja oborožitve, obrambne politike, novih tehnologij in tehnike…

Evropa brez raketnega ščita

Aktualni komentar dr. Klemna Grošlja o umiku kopenskega raketnega ščita Obamove administracije na Poljskem in Češkem. Gre za eno ključnih zunanjepolitičnih potez, ki bi lahko vodila v detant v rusko-ameriških odnosih in omogočila oblikovanje evropske varnostne arhitekture.

Kritična transportna infrastruktura

Raziskava o varnostno pomembnih objektih slovenske transportne (prometne) infrastrukture. Raziskava Bine Pengala je interdisciplinarna in ena prvih takšnih pri nas.

Sprememba zakona o orožju

V postopku sprejema je novela Zakona o orožju, osnova zanjo pa je evropska direktiva 2008/51/ES, gre pa za prenos direktive v pravni red R Slovenije. Več o tem v razlagi Boštjana Pavliča.

Leteči policisti

O nadzoru prometa iz zraka piše Borut Podgoršek.

Skupna operacija Neptune 2009

Namen Fontexova operacija Neptune 2009 je bil odkrivanje tuje, ponarejene in prenarejene lastnine. V Sloveniji je potekala na mejnih prehodih Gruškovje, Jelšane in Starod. Sodelovalo je 15 gostujočih policistov iz držav EU, Hrvaške ter uslužbenec Interpola in 12 slovenskih policistov iz drugih uprav. Zapis Monike Golob.

Lovci MiG-29 naprodaj

Madžarska uvaja v operativno rabo švedska večnamenska bojna letala JAS 39 gripenm, zato se počasi poslavlja od dve desetletji starih ruskih lovcev MiG-29 fulcrum. Širši zapis o madžarskih fulcrumih je pripravil Antonio Prlenda, ki že dlje časa spremlja 59. Taktični letalski polk madžarskega vojnega letalstva.

Novinec na elektronskem vojskovališču

Do konca leta bo začetne operativne zmogljivosti dosegla prva eskadrilja ameriške vojne mornarice, opremljena z novimi visoko specializiranimi letali EF-18 growler.

Srbski piloti bi gripna

Stanko Arsič piše o nedavni veliki letalski prireditvi v srbski Batajnici, kamor so prišli »ponujat« tudi bojna letala s katerimi naj bi Srbija v prihodnosti nadomestila lovce iz bivše skupne države MiG-29A.

Zakladnica zgodovine

Zapis o vojaškem muzeju v Beogradu, ki obstaja ćže131 let in predstavlja »zgodovinsko ogledalo« srbske vojske in vojaške zgodovine.

Avstrijski državni arhiv

Slovenska zgodovina je bila dolgo povezana s Habsburško monarhijo in njeno prestolnico – Dunajem. Avstrijski državni arhiv, ki ga je obiskal kustos Vojaškega muzeja SV Matjaž Ravbar, je zato cilj raziskovanja tudi slovenske zgodovine.

Ekstremno okolje

Iz serije zapisov o bojnem stresu Gregorja Jazbeca objavljamo primer prve naloge nemškega 101. Rezervnega policijskega bataljona, ki razkriva, kakšen jen rang stresnega odzivanja vojaka na ubijanje.

Boj pri Little Bighornu

Nadaljevanje zapisa Moma Vukčevića o poslednjih bojih indijanskega plemena Suji.

Troedini XVR

Smith&Wessonov revolver ekstremne hitrosti 460 XVR , skupaj s strelivom .460 S&W Magnum ga predstavlja Rok Štupar.

Mladi pajkci

Novosti ameriškega nožarskega specialista Spyderco.

Izjemen uspeh strelcev

Zapis s tretjega evropskega prvenstva v IPSC praktičnem streljanju, na katerem so slovenski strelci dosegli četrto, peto in deseto mesto posamezno, ekipno pa drugo in tretje mesto!

Priljubljene štiriinštiridesetice

Evropski velikokalibrski revolverji

Dodatne informacije

Teža 0.1 kg

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Revija Obramba, oktober 2009”