Airbus preizkuša tehnologije prihodnosti s pomočjo flightlab-a

by Urednik

AIRBUSOV LETEČI LABORATORIJ ZA ZAGOTAVLJANJE TEHNOLOŠKIH REŠITEV

Podjetje Airbus Helicopters je začelo testiranja s pomočjo svojega helikopterskega „letečega laboratorija” imenovanega flightlab, platforme, zasnovane za namen preizkušanja novih naprednih tehnoloških rešitev.

Zasnova flightlab omogoča učinkovito in prilagodljivo osnovo za testiranje tehnologij, s katerimi bodo v prihodnosti opremljeni helikopterji proizvajalca Airbus Helicopters, pa tudi druga letalniki in ostali tehnološki koncepti, ki omogočajo vertikalni vzlet in pristanek (e-VTOL).

Airbus Helicopters namerava z demonstratorjem flightlab nadaljevati s preizkušanjem hibridnih in električnih pogonskih tehnologij, raziskovanjem avtonomije leta ter drugih tehnologij, namenjenih zmanjšanju stopnje hrupa helikopterja ter izboljšavam na področju vzdrževanja in varnosti letenja.

„Naložbe v prihodnost ostajajo bistvene tudi v kriznih časih, še posebej, če te inovacije našim strankam prinašajo dodano vrednost s ciljem večje varnosti, zmanjšane delovne obremenitve pilotov in nižje ravni hrupa,” je dejal Bruno Even, izvršni direktor Airbus Helicopters. „S platformo za preizkušanje novih tehnologij smo korak bližje prihodnosti letenja, in predstavlja jasen odraz naših prioritet,” je dodal.

Letalska preizkušanja so se pričeli aprila lani, ko je bil demonstrator uporabljen za merjenje ravni hrupa helikopterja v urbanih območjih, zlasti za proučevanje, kako stavbe vplivajo na zaznavo hrupa pri ljudeh. Prvi rezultati kažejo, da imajo stavbe pomembno vlogo pri maskiranju ali ojačevanju stopnje hrupa, te študije pa bodo ključnega pomena, ko bo napočil čas za modeliranje zvočnih obremenitev in oblikovanje regulativ, še zlasti v povezavi s pobudami kot je Urban Air Mobility (UAM). Decembra so nadaljevali s testiranjem sistema za opozarjanje (Rotor Strike Alerting System – RSAS), katerega namen je opozoriti posadko o neposredni nevarnosti udara v glavni ali zadnji rotor.

Testiranja v tem letu bodo vključevala rešitev za prepoznavanje slik s kamer, ki bodo omogočale navigacijo na manjših višinah, učinkovitost sistema “Health and Usage Monitoring” (HUMS) za lahke helikopterje ter sistema za pomoč glavnemu motorju, ki jo bo zagotovil izredni električni pogon v primeru okvare turbine. Testiranje na platformi flightlab se bo nadaljevalo tudi v letu 2022 s preizkušanjem nove ergonomske zasnove za intuitivnejše upravljanje leta, namenjene nadaljnjemu zmanjšanju delovne obremenitve pilota, kar bi se kasneje lahko preneslo na tradicionalne helikopterje, pa tudi ostale VTOL koncepte, kot na primer Urban Air Mobility (UAM).

Flightlab je širša iniciativa Airbusa, ki odraža pristop podjetja na področju inovacij, usmerjenih v ustvarjanje dodane vrednosti. Airbus ima več že poznanih “flightlabov” v  letalski industriji, kot na primer štirimotorno letalo A340 MSN1, ki ga uporabljajo za oceno izvedljivosti uvedbe tehnologije laminarnega toka okoli kril na večjih potniških letalih, in A350 airspace explorer, ki ga uporabljajo za vrednotenje tehnologij tako imenovanih „povezanih kabin”.

Pripravil: B. Knific, foto: Airbus

 

Povezani članki