Ameriški National Interest o turško-ruskem incidentu (sestrelitvi Su-24)

by Urednik

AMERIŠKI POGLED NA TURŠKO SESTRELITEV RUSKEGA BOJNEGA LETALA NAD SIRIJO

Turška sestrelitev ruskega lovskega bombnika Su-24 ob sirsko-turški meji  je nevarno zaostrila napetosti ne le na Bližnjem vzhodu, pač pa tudi med Moskvo in Zahodom.

Par turških lovcev F-16C je sestrelilo ruskega lovskega bombnika Su-24 fencer z raketami zrak-zrak srednjega dosega AIM-120 AMRAAM. Tv posnetek, ki ga je predvajala turška državna agencija Anadolu News Agency kaže, da sta se ruska pilota sicer izstrelila, ne pove pa nič, ali sta tudi preživela nesrečo (enega pilota so ubili sirski uporniki, drugega je rešila Sirska vojska, op. a.).

Medtem ko Ankara trdi, da je rusko letalo kršilo turški zračni prostor, Rusija to zanika. Moskva trdi, da ima dokaze, da je bilo njeno letalo v sirskem zračnem prostoru. Turško ministrstzvo za zunanje zadeve tako navaja trditev generalštaba Turške vojske, da so pred sestrelitvijo rusko posadko opozorili desetkrat v petih minutah, potem pa sta letalo lovca F-16 sestrelila. Rusko letalo je padlo severozahodno od Turkmenskega mesta Bayirbucak v Siriji v bližini turške meje.

Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo turško sestrelitev njihovega Su-24 in navedlo, da se je ruski lovski bombnik vračal v bazo Hmeymim na ozemlju Sirske arabske republike, ko sta ga sestrelili turški letali F-16. Kot še dodajajo, so analize pokazale, da naj ne bi kršil turškega zračnega prostora.

Ruski ministrski predsednik je med pogovori z jordanskim kraljem Abdulahom II v Sočiju komentiral incident v besu, češ da pomeni kot nož v hrbet vsem prizadevanjem v protiteorističnem boju. Zatrdil je, da je bilo rusko letalo med sestrelitvijo en kilometer od turške meje na višini 6000 m v sirskem zračnem prostoru in je padlo 4 km proč od meje s Turčijo.

Ankara pa je prikazala posnetke, na katerih je razvidno, da naj bi rusko letalo na kratko vstopilo v turški zračni prostor, Rusija pa je na nasprotni strani objavila svoje podatke, po katerih je bilo njihovo letalo sestreljeno nad Sirijo, toda na teh posnetkih naj bi bilo rusko letalo bolj podobno najnovejšemu ruskemu lovskemu bombniku Su-34 kot pa Su-24.

Putin zagotavlja, da incident ne bo ostal nekaznovan, ni pa še jasno, kako bo Moskva nanj odgovorila. Pravi tudi, da bodo dogodek zelo pazljivo analizirali, bržkone pa da bo pomembno vplival  na rusko-turške odnose, prav tako pa po njegovih besedah ruski lovski bombnik v nobenem primeru ni ogrožal Turčije.

Prva poteza je sledila takoj zatem: ruski zunanji minister Lavrov je odpovedal četrtkov obisk v Turčiji, takoj pa so tudi v obrambno ministrstvo poklicali turškega vojaškega atašeja na konzultacijo. Turčija pa je na drugi strani zahtevala nujen sestanek z drugimi članicami NATO,da bi jih v najkrajšem času informirala o incidentu. Uradni ameriški predstavniki so takoj zanikali kakršno koli vpletenost v incident, BBC-ju pa potrdili,  da so Turki skušali opozoriti rusko letalo preden so ga sestrelili. Američani tudi temeljito analizirajo, kje natančno se je rusko letalo nahajalo ob sestrelitvi, je potrdil tudi tiskovni predstavnik ameriškega osrednjega poveljstva.

BBC je poročal, kasneje so to potrdili tudi uradni viri, da so enega od pilotov našli sirski uporniki, usoda drugega pa naj bi bila neznana. Video posnetki pa kažejo, da sta se oba izstreljena pilota med spuščanjem s padalom našla pod ognjem upornikov, kar pomeni kršitev Ženevske konvencije in je zločin. Prav tako je bil napaden ruski helikopter, ki je iskal – reševal pilota.

Če bi se konflikt stopnjeval, je možnih nešteto scenarijev, tudi  tistih z resnimi vojaškimi akcijami. Tako Rusija kot Turčija sta vojaško močni. Turške letalske sile imajo na primer 650 sodobnih vojaških letal, vključno z F-15C/D, posodobljenimi F-4 phantomi II in letala za zgodnje odkrivanje in opozarjanje – AWACS – na osnovi Boeinga B737. Te zmogljivosti bi zadoščale za uničenje majhne ruske ekspedicije v Latakiji, ki temelji na letalih in nima kakšnih večjih zračno-obrambnih zmogljivosti. Ankara ima tudi šestnajst fregat,osem korvet in ducat dizel-električnih podmornic s katerimi bi lahko odrezala Rusko črnomorsko floto od Sredozemlja. Uveljavljala pa bi lahko tudi 5. člen  zavezniške pogodbe,  za katerega pa ni nujno, da bi bil v tej situaciji tudi uporabljen.

Rusija je prav tako pomembna vojaška sila in lahko izvede povračilen udarec (zob za zob) Turčiji, bodisi v kateri od turških pomorskih baz ali pa letalskih, kot sta Konya ali Diyarbakir v bližini sirske meje. V obeh so nameščeni lovci F-16, kakršna sta napadla ruskega Su-24. Turški zračno-obrambni sistem ni najbolj zmogljiv, saj njihova (talna) zračna obramba temelji na relativno zastarelih zračno-obrambnih baterijah, opremljenih s sistemi hawk in rapier, ki pa jim lahko pridodajo ameriškem raketne sisteme patriot, nameščene v teh regiji.

Brez dvoma pa gre za izredno zaostritev razmer – še posebej, če bi se v koflikt vključile ameriške oborožene sile. Morda bi zadoščal drugače odgovor Rusije: prekinitev dobav energentov Turčiji, ki ji Rusija dobavlja npr. 60 odstotkov porabljenih količin zemeljskega plina. Po drugi strani pa je incident pritisk na Vladimirja Putina, ki je tako plačal ceno za  vpletanje v sirski konflikt. Obenem pa pritisk naj, da bi ne izpadel kot slabič in preprosto privolil v drzen turški napad. Ne nazadnje: dlje kot se bo vlekel sirski konflikt, višja bo cena, ki jo bodo morali plačati vsi udeleženci v njem.

Pripravil: B. Knific, foto: You Tube

SORODNE NOVICE:

PUTIN: Sestrelitev letala Su-24 – nož v hrbet Rusiji

Rusko lovsko-bombniško letalo so sestrelile Turške letalske sile, točneje turški lovec F-16, je izjavil ruski predsednik Vladimir Putin med tiskovno konferenco po srečanju z jordanskim kraljem Abdulahom II (24. novembra 2015).

Turki sestrelili rusko vojaško letalo Suhoj Su-24!

Rusko obrambno ministrstvo je danes dopoldne (24. november 2015) objavilo, da je bil ruski lovski bombnik Su-24 sestreljen v Siriji. Za sestrelitev letala Ruskih letalskih sil je odgovorna Turška vojska.

Bo EU prepovedala vse orožje na videz podobno avtomatskemu?

Nov, še bolj drakonski predlog evropske orožne direktive, ki ga je le nekaj dni po pariških terorističnih napadih predlagala evropska komisija, predvideva popolno prepoved vsega orožja, ki je le na videz podobno avtomatskemu.

NOVO: Revija Obramba – Sodobne vojaške puške

V začetku novembra 2015 izide posebna izdaja Revije Obramba z naslovom SODODBNE VOJAŠKE PUŠKE avtorja Momirja Vukčevića, našega dolgoletnega sodelavca, poznavalca, zbiralca in ljubitelja strelnega orožja od začetkov vse do današnjih dni.

Povezani članki