Avstrija se zanima za lovce F-35

by Urednik

AVSTRIJA ŽELI NADOMESTITI LOVCE EUROFIGHTER TYPHOON Z AMERIŠKIMI PRIKRITIMI LOVCI

Ruska invazija na Ukrajino je povzročila val negotovosti po Evropi. Posledično so različne evropske države izrazile zanimanje za prikrite lovce Lockheed Martinov F-35 lightning II, pri čemer se je kot zadnja država pridružila Avstrija, ki razmišlja o zamenjavi svoje flote Eurofighter typhoon z Lockheed Martinovimi F-35 lightning II Joint Strike Fighter (JSF) po letu 2030, poroča publikacija Jane’s.

Po objavi obrambnega proračuna v višini 16 milijard EUR (15,5 milijarde USD) do leta 2027 je 7. oktobra Jane’s zapisal, da je bil direktorat za oborožitev avstrijskega ministrstva za obrambo (MoD) zadolžen za zbiranje informacij, ki bodo omogočile oceno vrednosti potencialnega nakupa “stealth lovca”  pete generacije v naslednjih desetih letih. Razkritje je prišlo le nekaj dni zatem, ko je še ena evropska država – Češka poslala pismo s prošnjo Združenim državam za nabavo Lockheed Martinovih lovcev  F-35 lightning II. EurAsian Times je poročal, da bodo Čehi z F-35 nadomestili 14 letal Saab JAS39 gripen, ki jih trenutno uporablja češko vojno letalstvo.  

V skladu s poročilom bodo Avstrijci  izvedli oceno kot del načrtov za iskanje naslednika za Eurofighterjevega typhoona, eno najnaprednejših bojnih letal generacije 4+ na svetu. Typhooni avstrijskih letalskih sil so predvideni za nadgradnjo v skladu z zadnjim proračunom, da bi jih uporabljali do začetka naslednjega desetletja.

Evropski kupci in uporabniki F-35 so že Belgija, Danska, Finska, Italija, Nizozemska, Norveška, Poljska in Združeno kraljestvo. Za ameriška letala so se odločile tudi Nemčija, Grčija in Švica, ki ni članica Nata. Ker je tudi Avstrija izbrala to ameriško letalo, bo F-35 prevladoval na evropskem trgu bojnih letal, zlasti ker so evropski lovci šeste generacije še leta oddaljeni od operativne uporabe.

Zaradi različnih operativnih značilnosti je F-35 priljubljen med evropskimi zavezniki in partnerji ZDA. Večnamensko bojno letalo pete generacije je (radarsko) prikrito letalo in kot tako idealna izbira za uničenje zemeljskih radarjev, obrambnih sistemov in kritične vojaške infrastrukture.

Pomembne naložbe v najsodobnejšo tehnologijo, kot je F-35, pogosto povzročijo tesnejše sodelovanje z ZDA prek usposabljanja pilotov in vzdrževanja in podobno. Poleg tega uporaba iste opreme krepi vojaško sodelovanje z ZDA in bi evropskim državam omogočila učinkovito odvračanje Rusije.

Težave avstrijskega Eurofighterja

Avstrija je imela hude čase s svojo floto typhoonov. Dunaj je že leta 2002 kupil Eurofighterjeve typhoone,čeprav se je zdelo, da je so zaradi dotedanje uporabe Saabovih letal in dejstva, da sta imeli tako Švedska kot Avstrija status nevtralnih držav, bližje nakupu švedskih lovskega letala Saab JAS39 C/D gripen. Avstrija je šele pred nekaj leti, leta 2014, zaključil odplačilo  2 milijard evrov vredne kupnine nakupa 15 enosedežnih letal. Avstrijsko obrambno ministrstvo že dolgo časa govori o pomanjkanju specifičnih bistvenih zmogljivosti typhoonov, kot so infrardeči senzor PIRATE, zaslon na čeladi, samoobrambni komplet EuroDASS in visoki operativni stroški letala. Poleg tega avstrijski lovci letala nimajo raket zrak-zrak z dosegom izven vidnega polja in zmogljivosti zrak-zemlja. Hans Peter Doskozil, nekdanji avstrijski obrambni minister, je julija 2017 prvič napovedal avstrijske načrte za postopno opustitev typhoonov do tridesetih klet. Osemnajst novih lovcev naj bi nadomestilo zastarela nacionalna trenažna letala Saab 105, ki so prav tako zagotavljala skromne zmogljivosti za naloge varovanja zračnega prostora. Na podlagi stroškov do leta 2049 je Doskozil trdil, da bi bila upokojitev Eurofighterjev do 2 milijardi evrov cenejša od njihove posodobitve. Razprava o prihodnosti typhoona pa je bila kratkoročno odložena, potem ko je Doskozilova Socialdemokratska stranka na avstrijskih parlamentarnih volitvah oktobra 2017 izgubila večino v korist Avstrijske ljudske stranke.

Glede na poročilo v avstrijskem časopisu Krone leta 2020 je ministrica za obrambo avstrijske ljudske stranke Klaudia Tanner uradno potrdila interes Indonezije za nakup 15 typhoonov in napovedala začetek “konkretnih pogajanj o prodaji” s svojim kolegom v Džakarti, Prabowom Subiantom. Prodajo so morale odobriti štiri partnerske države konzorcija Eurofighter Nemčija – Italija, Španija, Združeno kraljestvo in Združenih države – preden je bila lahko dokončana. Po ocenah je leta 2020 lovcem ostalo še približno dve tretjini življenjske dobe oziroma še 20 let. Kljub temu se je Indonezija nato odločila za nakup francoskih lovskih letal Dasault rafale in je pridobila tudi odobritev Združenih držav za nakup lovskih letal F-15. To je vse do zadnje odločitve o seznanitvi z F-35 puščalo Avstriji manj možnosti, da hitreje posodobi svojo floto in išče naslednika.

Pripravil: B. Knific, foto: Luftforsvaret, Military Forum

Povezani članki