F/A-18 super hornet iz filma “Top Gun: Maverick”…

by Urednik

…SE BO PRIDRUŽIL FLOTI AKROBATSKE LETALSKE SKUPINE BLUE ANGELS

Super hornet (super sršen), ki so ga uporabljali za snemanje prihajajočega filma “Top Gun: Maverick”, je že prešel iz Hollywooda v Pensacolo, kjer bo sčasoma postal del flote akrobatske letalske skupine Blue Angels.

Superzvezdniški igralec Tom Cruise dejansko ni letel v tem enosedežnem letalu, pač pa v F/A-18E super hornetu št. 165536, ki je trenutno v prenovi v Jacksonvillu in se bo pojavil v nadaljevanju filma “Top Gun: Maverick”. Kot napovedujejo, bo nadaljevanja filma “Top Gun” s Tomom Cruisom prišlo v  kinematografe 26. junija letos.  

Napovednik filma TOP GUN: MAVERICK

V naslednjem letu bo akrobatska letalska skupina Letalstva Vojne mornarice ZDA Blue Angels slavila 30 let uporabe različic F/A-18A/B/C/D hornet. Ko bo končana, bo flota z 18 super horneti – vključno s tistim, ki je bil v filmu opremljen s kamero – pripravljena za nastope v sezoni letalskih nastopov v letu 2021.

“V svoji karieri je omenjeno letalo že opravila nekaj operacij za filmsko družbo Paramount Pictures, vendar je bila njegova domača baza  Fallon, Nevada, in je dejansko nastopal v letalski šoli za izpopolnjevanje bojnih pilotov  TOPGUN,” je potrdil Garrett Hopkins, ki načrtuje programin nastope skupine Blue Angels. “Pred začetkom filma so ga v ameriškem ministrstvu za obrambo pogodvbeno uporabljali za izvajanje naprednega letalskega šolanja TOPGUN.”

Skupino, in tudi nastope Blue Angelsov s super horneti, so zasnovali za novačenje mladih letalcev, sama letala skupine pa niso tako izpopolnjena kot dejanski bojni super horneti. Vzdrževalna ekipa omenjenih 18 letal, namenjenih skupini Blue Angels, pripravlja na prehod med ”modre ​​angele”, da iz njih ”izvlečejo” še nekaj življenja pred upokojitvijo.

Na letalih serije 18 super hornetov, ki jih pripravljajo za prehod v akrobatsko skupino, so v hangarjih letalstva ameriške mornarice opravili varnostne preglede, preden so jih začeli v Boeingu prenavljati za nastope v akrobatski skupini.

“Ta prenova bo trajala od šest do osem mesecev,” je dejal Hopkins. “V dosedanji zgodovini modrih ​​angelov pa se je zvrstilo več kot 75 letal F/A-18. Takšen proces prenove in priprave letal akrobatske skupine z Boeingom že dolgo traja, toda prehod na super hornete prinaša nove izzive.”

Leta 2021  gledalci na letalskih prireditvah bržkone ne bodo opazili razlike v načinu letenja skupine s super horneti, kljub temu, da so 33% večji od predhodnih letal.

“Ko bomo dobili prenovljena letala (odstranijo jim nosilce za orožje, prilagodijo pa tudi krmila za čim natančnejše krmarjenje), bodo člani skupine poskušali s temi težjim in večjimi super sršeni napraviti izvajanje programa čim bolj podobno sedanjemu programu z manjšimi in lažjimi letali,” je dejal Hopkins. “Lahko boste sicer opazili nekaj odstopanj pri manevrih, zagotovo, toda s prostim očesom, mislim, da ne boste videli velike razlike.”

Vseh 18 letal je v različnih fazah procesa prenove. Nekatera letala so bila šele določena za novo vlogo in jih še niso niti začeli prenavljati. Hopkins je še dodal, da se bo postopek prebarvanja supet hornetov v značilne modro-rumene barve skupine začel sredi aprila.

Blue Angels – Modri ​​angeli so letalske demonstracijska skupina letalstva vojne mornarice ZDA, prvotno oblikovana že leta 1946 in je druga najstarejša formalna skupina na svetu, ki deluje pod istim imenom, najstarejša je francoske Patrouille de France, ustanovljena  leta 1931. Modri ​​angeli letijo z McDonnell Douglasovimi dvomotornimi reaktivci F/A-18 hornet (oštevilčeni so od 1 do 6) že od leta 1986, trenutno je v njej pet pilotov Letalstva vojne mornarice ZDA (US Navy) in en pilot letalstva Korpusa mornariške pehota ZDA (USMC).

V sestavi so:

3 x F/A-18A (enosedi)

1 x F/A-18B (dvosed)

10x  F/A-C (enosedi)

2 x F/A-18D (dvoseda)

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube


Povezani članki