FOTO: Sovjetski Su-27 v (simuliranem) zračnem boju z lovcem F-16 nad Nevado

by Urednik

RUSKA (SOVJETSKA) VOJAŠKA TEHNIKA V ZDA

Pred nedavnim so se na spletu pojavili posnetke zračnega dvoboja (dogfight) ameriškega lovca F-16 in ruskega lovca Su-27P flanker B, ki jih je fotoamater posnel nad območjem letalske baze Groom Lake (Area 51) v ameriški Nevadi v začetku novembra 2016. Lovec Su-27 naj bi bil nameščen v bazi Groom Lake že vse od 1990-ih, vendar se ga je redko lahko videlo, kaj šele fotografiralo.

Avtor posnetkov, ki se je podpisal kot DC, je ob fotografijah zapisal, da je ruski enosedi lovec Su-27P flanker B izvajal šolski zračni dvoboj (dogfight) protiameriškemu lovcu F-16. Šlo naj bi za enega manjštevilnih lovcev, ki so jih ZDA kupile v posovjetskem obdobju v eni od držav nekdanje Sovjetske zveze.

Manevrski zračni boj je potekal na višini 6000 m. Kot menijo izvedenci, danes praktično ni več potrebe po “bližinskih zračnih dvobojih”, kajti nasprotnika se zahvaljujoč radarjem in drugim senzorjem ter raketami zrak-zrak dolgega dosega lahko uniči vsaj na srednje, če že ne na velike razdalje. Toda v takšnih bližinskih dvobojih pilot urijo svoje spretnosti in preverjajo zmogljivosti vsakega konkretnega letala.

ZDA so del ruske tehnike kupile v državah nekdanje Sovjetske zveze v posovjetskem obdobju. Tako so ZDA nabavile 21 lovcev MiG-21 leta 1997 v Moldaviji zaradi bojazni, da ne bi padli v roke Irancem. Sredi devetdesetih in v dvatisočih pa so ZDA kupili od Belorusije in Ukrajine še nekaj lovcev Su-27, ki jih uporabljajo kot vadbena letala ameriških pilotov.

Ta nabava je verjetno potekala na ’’civilnem’’ trgu v neuradnih aranžmajih, da bi ameriški strokovnjaki tako proučili rusko tehniko iz prve roke. Kot neposredni povod teh nabav je bilo vse večje opremljanje z lovci Su-27 v različnih državah (Kitajska, Indija, Alžirija, Vietnam, Indonezija, Malezija, Venezuela…).

Lani jeseni je bilo ameriško vojaško letalstvo ponovno v središču svetovne pozornosti, potek ko je kanadski novinar na tviterju predstavil posnetke lovcev F/A-18, obarvanih v barvno shemo ruskih lovskih bombnikov Su-34. Posnetki so bili narejeni s tal s pomočjo amaterske kamer, zato je bila razlika med tema dvema tipoma letal še toliko manj opazna. Nekaj podobnega se je verjetno zgodilo tudi s posnetki amaterskega fotografa nad Nevado lani novembra. Pri tem naj bi ne šlo za teorije zarite, saj v pravem boju nima smisla obarvati lovce v maskirne barve nasprotnika, kajti ruski in tuji radarji ne prepoznavajo letal po barvah, pač pa po signalih, ki se od njih odbijajo in jih zajamejo radarji.

Zasebni orožarji so že dolgo tega prodajali tudi rusko strelno orožje, zdaj pa ponujajo tudi  ruske tanke. Kot navaja National Interest, se na ameriškem trgu dobi tank T-72 s popolno opremo že za 50.000 USD. Kupec ga lahko dobi šele, ko dvigne celo goro papirjev in dovoljenj oblasti ZDA. To blago prihaja v ZDA večinoma iz držav, nekdanjih članic Varšavskega sporazuma, ki so podedovale ogromen arzenal še iz časov hladne vojne. Zasebne družbe in podjetja naj bi kupovali odpisane tanke po nižjih cenah, jih uvozila v ZDA, jim odsekale cevi ter modernizirale skladno z zahtevami konkretnega kupca. Od naročila do dobave navadno potečeta dva meseca. Dve takšni podjetji sta Redfish in pa Century Arms, poleg tankov pa nudita tudi različne sovjetske oklepne transporterje in terence.

Pripravil: B. Knific, foto: Fighter Control

Povezani članki