Francija se poslavlja od lovcev mirage F1

by Urednik

FRANCOSKE LETALSKE SILE BODO UPOKOJILE ŠE ZADNJE LOVCE MIRAGE F1

Francoske letalske sile (Armée de l’Air)  bodo upokojile še zadnja lovska letala Dassault mirage F1, ki so jih uporabljali 40 let – vse od 1974. Na zadnjem častnem preletu na vojaški paradi na Champs-Elysées (Elizejske poljane) v Parizu 14. julija 2014 se bo poslovilo pet izvidniških lovcev mirage F1 CR obarvanih v barve Francoskih letalskih sil.

Uradna slovesnost ob upokojitvi je sicer potekala že 13. junija 2014 v Mont de Marsanu v letalski bazi 118, kjer se je od letal poslovilo tudi 22 pilotov iz eskadrilje 2/33 “Savoie”, ki bodo sedaj letali z lovci rafale, mirage 2000D in mirage 2000C.

Zadnja francoska letalska enota, ki je še vedno opremljena z lovci mirage F1, je izvidniška eskadrilja 2/33 Savoie, ki leti najnovejšo različico F1CR. Primarno poslanstvo te enote je taktično izvidovanje, s sekundarnim poslanstvom napadov na kopenske cilje. Zaradi edinstvene misije eskadrilje 2/33 je njihov moto med piloti neuradno postal “Najdi! Identificiraj! In fotografiraj ali uniči.”

Polkovnik eskadrilje 2/33 “Savoie”  Benjamin Souberbielle je na proslavi dejal: “V mojem spominu na lovca mirage F1 bodo ostale tako lepa pokrajina, kot kanjoni in gore v Afganistanu ter Afriki, nad katerim sem letel na tem letalu.”

Francija naj bi se z Libijo in Marokom že dogovarjala o prodaji lovcev mirage F1B, za nakup izvidniške različice mirage F1CR pa naj bi bili zainteresirane države v Latinski Ameriki in Afriki, zlasti Bocvana (glej sorodne novice).

Francoski lovec mirage F1

Z lovcem Dassault Mirage F1 so prvič poleteli leta 1966, nasledil pa je letalo mirage III. Francoske letalske sile so ga začele uporabljati leta 1974. Vse do leta 1992 so izdelali več kot 720 lahkih večnamenskih bojnih letal mirage F1, zadnja različica je imela oznako CR. Poleg Francije so mirage F1 uporabljale še Španija, Grčija, Ekvador, Jordanija, Kuvajt, Katar, JAR in Irak, medtem ko z njimi še vedno letijo Maroko, Gabon, Iran in Libija.

Francoske letalske sile so lovce mirage F1 prvič uporabile leta 1984 med operacijo Manta, francoskem posredovanja v Čadu v boju proti pro-libijskim upornikom GUNT-a. Štirje lovci mirage F1C-200 so med napadi nudili podporo štirim letalom jaguar. Že dve leti za tem so se lovci mirage, tako v različici C-200 kot CR, vrnili nad Čadsko nebo v operaciji Epervier

 Francija je 16 lovcev mirage F1, v različicah C in CR, uporabila tudi med zalivsko vojno leta 1991, kjer so branili nebo nad Katarjem in Savdsko Arabijo.

Novembra 2004 so v vojaškem odgovoru na zračni napad na francoskih mirovnih sil s strani letal Slonokoščene obale trije lovski-bombniki mirage F1 napadli letališče Yamoussoukro in uničili dve letali Su-25 in tri helikopterje.

V oktobru 2007 pa so bili trije lovci mirage 2000s in trije mirage F1 iz letalske baze v Kandaharju nudili  zračno podporo in opravljali izvidniške misije v podporo mednarodnim silam v južnem Afganistanu.

Ob 80. obletnici so Francoske letalske sile (Armée de l’Air) posnele tudi izjemen video ob slovesu letal mirage F1, ki si ga lahko ogledate spodaj.

Pripravil: A. Knific, foto: Armée de l’Air

VIDEO: Izjemni posnetki francoskih lovcev mirage F1

Sorodne novice: 

Bo Francija prodala Maroku in Libiji stare lovce mirage F1?

29/04/2014

Francoski mediji napovedujejo možnost prodaje lovcev Dassault mirage F1CR/F1B, ki jih bodo upokojili, Maroku in Libiji.

Velika Britanija “pritiskala” na Španijo, da ne proda lovcev mirage Argentini

06/03/2014

Argentina se je s Španijo dogovorila za nakup 20-ih lovskih bombnikov Dasault mirage F1, posel pa je bil odpovedan zaradi pritiskov Velike Britanije.

Povezani članki