Hrvaške letalske sile preživele kljub težkim časom

by Urednik

HRVAŠKA V ZADNJIH LETIH “POMLADILA” LETALSKO FLOTO

Hrvaške letalske sile (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo) ima ob koncu leta 2016 v svoji floti skoraj 100 operativnih letalnikov, vse od posodobljenih starejših lovcev MiG-21, trenažnih pilatusov PC-9, helikopterjev Mi-171 in Mi-8, kot tudi najnovejše pridobitve – poklonjenih ameriških izvidniško-jurišnih helikopterjev OH-58 kiowa warrior.

Hrvaška vojska (Oružane snage Republike Hrvatske)  je od konca t.i. domovinske vojne (domovinski rat) leta 1995 in podpisa Daytonskega sporazuma do danes več kot prepolovila število vojakov (in tudi oborožitvenih sistemov). V tem času pa je Hrvaški vendarle uspelo obdržati in celo modernizirati letalsko komponento oboroženih sil.

Hrvaških mediji so se v zadnjih dneh leta 2016 razpisali o preživetju Hrvaških letalskih sil (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana – HRZ i PZO), ki ima v svoji floti 49 letal ter 48 helikopterjev in dejansko še nikdar ni bilo tako številčno.

V zadnjih 16-ih letih je Hrvaška veliko pozornosti namenila helikopterski komponenti in tudi letalstvu za posredovanje ob naravnih nesrečah (protipožarna eskadrilja), bolj počasi pa poteka modernizacija komponente bojnih letalnikov.

Hrvaški vojaški helikopterji

Hrvaške letalske sile imajo v svoji floti trenutno 14 transportnih helikopterjev Mil Mi-8, modernizirali so jih v letu 2005, ki delujejo iz zračne baze Divulje pri Splitu in se pogosto uporabljajo za civilne namene – za medicinske lete, reševalne akcije in kot pomoč pri gašenju požarov. Že pred leti pa so upokojili tudi 7 helikopterjev Mi-8 (za rezervne dele) in helikopterje Mi-24 (vsaj 9), ki so jih skrivoma kupili med domovinsko vojno.

V letih 2007- 2008 so Hrvati kot povračilo ruskega dolga (65 milijonov dolarjev) dobili še 10 sodobnih transportno-bojnih helikopterjev Mil Mi-171Sh, ki so nameščeni v vojaški bazi Lučko pri Zagrebu in jih v letu 2017 čaka remont. Helikopterje Mi-171 uporabljajo tudi v okviru mirovne misije KFOR na Kosovu, kjer sta stalno prisotna vsaj dva.

Za usposabljanje hrvaških pilotov helikopterjev, kot tudi za izvidovanje in druge namene, že vse od leta 1997 uporabljajo 8 helikopterjev  Bell 206B-3.

Z novimi šestnajstimi ameriškimi lahkimi bojno-izvidniškimi helikopterji Bell OH-58D kiowa warrior, ki so jih v letu 2016 dobili kot donacijo iz ameriških odvečnih zalog, je Hrvaška močno posodobila helikopterski del zračnih sil. Helikopterji Bell OH-58D kiowa warrior so sicer oboroženi z mitraljezi, vodljivimi in nevodljivimi raketami, vendar imajo ranljiv oklep – slabo zaščito za posadko in motor.  S temi helikopterji so nekako nadomestili jugoslovanske helikopterje SOKO SA-341/342 gazelle na hrvaških tleh – Hrvaška namreč po razpadu Jugoslavije od JNA ni “podedovala” nobenega od teh letalnikov.

Več o nedavni 25-letnici  Hrvaškega vojnega letalstvo in protiletalske obrambe (HRZ i PVO), ki so jo v začetku decembra obeležili s svečanostjo na letališču Pleso pri Zagrebu, lahko preberete v članku našega sodelavca Antonia Prlende v Reviji Obramba 1/2017, ki izide v prvih dneh januarja 2017.

Hrvaška vojaška letala

Pomemben del hrvaškega letalstva je tudi protipožarna eskadrilja, ki deluje v Zadru in ima v svoji floti 6 letal Canadair CL-415 in 6 Air Tractor AT-802, ki velja za drugo največjo  v jugovzhodni Evropi (za grško).

V letalski bazi Zemunik poteka šolanje vojaških pilotov letal, ki začnejo leteti s šestimi letali Zlin Z-242 (50 ur), ga nadgradijo v letalih Pilatus PC-9 (skupaj 17 – inštruktorji sestavljajo letalsko akrobatsko skupino Krila Oluje), da se usposobijo za letenje z lovci MiG-21 (ki jih trenutno uporablja Hrvaška).

Hrvaške lovce MiG-21 so v zadnjih letih modernizirali s pomočjo Ukrajine, ki jim je tudi prodala 5 lovcev tega tipa, da so z njimi lahko sestavili eskadriljo 12-ih letal, ki so nameščeni v Zagrebu, občasno pa vzletajo tudi na letališču v Puli. Hrvaške letalske sile so namreč v nesrečah med leti 1993 in 2014 izgubile kar 7 lovcev MiG-21. Modernizirana, sicer že 4 desetletja stara, enosedežna lovska letala MiG-21bisD (skupaj 8) in dvosedežna MiG-21UMD (skupaj 4) bodo letela vse do leta 2024. Do takrat naj bi Hrvaška že dobila nove lovce – omenjajo so številni, od F-16, MiG-29, miragov, typhonov, najpogosteje pa švedski gripni.

Pripravil: A. Knific, foto: Tomislav Haraminčić, Jadranko Ećimović in Davor Perkovac

Povezani članki