Konec obdobja lovca F/A-18

by Urednik

BOEING NAZNANIL ZAKLJUČEK PROIZVODNJE LEGENDARNEGA PALUBNEGA LOVCA

Zaključek proizvodnje F/A-18 pomeni prehod letala v fazo dokončanja življenjskega cikla, čeprav ga bodo v Združenih državah še naprej nadgrajevali še vsaj do leta 2030.

Pri ameriškem letalskem gigantu Boeingu so napovedali, da se proizvodnja večnamenskega palubnega bojnega letala F/A-18 bliža koncu. Zadnje od teh letal bo zgrajeno pozno leta 2025, potem pa  ne bo več v proizvodnji.

Edini pogoj za preložitev zaključka proizvodnje tega lovca je morebitno indijsko naročilo, ki izbira med palubnimi lovci F/A-18E/F super hornet, francoskim rafale M in ruskim MiG-29K  za svojo drugo letalonosilko Vikrant. 

Tako bo zadnji serijski F/A-18, vsaj za mornarico ZDA, vzletel leta 2025, nato pa bo življenjski cikel tega letala podprt le s popravili in nadgradnjami, dokler mesta tega letala dokončno ne prevzamejo palubne različice  F-35, ali pa že morda tudi že novo ameriško palubno letalo NGAD (Next Generation Air Dominance).

Boeing načrtuje predvsem nadgradnjo vseh F/A-18 v verzijo blok III, pa tudi posodobitev vseh letal za elektronski in protielektronski boj EA-18G growler. Ta program bo veljal vsaj do leta 2030, saj so to najzmogljivejša tovrstna letala nasploh.  Seveda bodo ta letela tudi po letu 2030, postopoma pa jih bodo razgradili in pripravilo mesto za novejša letala.

Obenem pa podjetje Boeing že načrtuje reorganizacijo obstoječih  proizvodnih obratov zanje, ki se bodo osredotočila na proizvodnjo brezpilotnega letečega tankerja MQ-25 stingray, šolskega letala T-7A red hawk in posodobitev lovca F-15EX eagle, pa tudi sestavnih delov – kril za civilno letalo Boeing B-777.

Ta odločitev bo nedvomno vplivala tudi na tuje operaterje F/A-18, ki sprejemajo, da je zdaj letalo zagotovo začelo vstopati v območje zaključne faze življenjskega cikla tega letala 4. generacije, ki je prvič poletel davnega leta 1978, operativno kariero pa začel januarja leta 1983.

Skupaj so izdelali več kot 2000 F/A-18 vseh različic, ki jih uporabljajo razen v Združenih državah še sedem držav (Avstralija, Kanada, Finska, Kuvajt, Malezija, Švica in Španija), kjer imajo kljub svojemu namenu palubnega lovca vlogo konvencionalnega letala za kopenska letališča. letala na tleh. Večina teh držav jih je že ali pa jih bo zamenjala s F-35.

Pripravil: B. Knific, foto: DoD US

Povezani članki