Nemčija bo za obrambo namenila več (a še vedno premalo)

by Urednik

STARI TANKI, NELETEČA LETALA, OBRAMBNI BDP MOČNO POD 2 ODSTOTKI

Nemci bodo za obrambo v prihodnje namenili več, tako je tudi v predlogu državnega proračuna za leto 2019, ki predvideva večmilijonsko povečanje izdatkov za obrambo.

Vzrokov za povečanje nemškega obrambnega proračuna je več, med drugim tudi kritike in pritiski ostalih članic zavezništva, ker se Nemci niso držali danih zavez (premajhen odstotek BDP za obrambo), se je pa Nemška vojska v zadnjih letih srečevala tudi s konkretnimi težavami, kot so zastarelost oklepnikov in pa (ne)v vzdrževanje relativno sodobnih bojnih letal typhoon, ki niso operativno sposobna.

Načrtovani nemški proračun za leto 2019, ki naj bi ga predstavil finančni minister Olaf Sholz (Socialdemokratska stranka), namenja 51,6 milijard evrov za vojaki proračun. Kot poroča nemški finančni dnevnik Handelsblatt, bo to 4,7 milijarde evrov več, kot bo Nemška vojska porabila v letu 2018, je pa to tudi 785 milijonov evrov več, kot so sprva načrtovali za leti 2019. Minister Scholz želi s koalicijskimi partnerji o tem spregovoriti na posebnem vladinem zasedanju še pred poletnimi počitnicami. Kot navaja nemški časnik Frank ureter Allgemaine Zeitung najnovejše ocene o davčnih prihodkih govorijo o povečanju pobranih davkov nad pričakovanju, zato je Scholz tudi obljubil več denarja za obrambo in tako podlegel pritiskom nemške obrambne ministrice Ursule von Leyen, ki je članica CDU Angele Merkle.  Prejšnjemu, nižjemu obrambnemu proračunu je nemška obrambna ministrica močno oporekala in slednje argumentirala z dejstvom, da sredstva ne zadostujejo več za financiranje nemškega vojaštva – Bundeswehra.

Medtem ko se Nemčija v letu 2019 pripravlja na prevzem poveljstva Natovih sil za krizno odzivanje, se njeno vojaštvo sooča z velikim pomanjkanjem osnovnih vojaških zalog. Na listih tega pomanjkanja so tudi bojna letala, kajti večina lovcev prve bojne linije (od skupaj 128 letal) Eurofighter typhoon ni sposobna izvajati na primer nočnih bojnih nalog (ta težava pa znotraj Nata ni omejena le na Nemčijo).

Poročilo nemškega obrambnega ministrstva o Bundeswehrovih primarnih oborožitvenih zmogljivostih za leto 2017 pa navaja, da je bilo le manj kot polovica od tankovske flote z 224 leopardi 2 brezhibno pripravljenih za bojne naloge in da je od skupaj 13 fregat le pet operativno brezhibnih.

Berlin se je tako znašel pod kritiko ameriškega predsednika Trump, saj je Nemčija ena od držav, ki za obrambo namenja manj kot 2 odstotka BDP, za kar so se kot za minimalni odstotek zavezale članice severnoatlantskega zavezništva leta 2014.

Kot navaja New York Times je Donald Trump 2. julija naslovil pisma vodjem nekaterih držav Nato (vključno z Belgijo, Kanado, Nemčijo in Norveško – za Slovenijo pa tega nismo slišali … ). Še posebno črno piko je Trump podelil Nemčiji, kot navajajo mediji.

Slednje je Merklovi prišepnil že med njunim aprilskim srečanjem (ne dajo v skupni obrambni – Natov proračun – toliko, kot so obljubili…). Kot pravi Trump, pomeni nemško ne dovolj veliko financiranje obrambnega resorja tudi zgled vsem ostalim (evropskim) članicam Nata…

Nemčija je zadržala izdatke za obrambo na ravni 1,2 odstotka BDP. Ursula van Leyen si prizadeva, da bi se ta odstotek povečal vsaj na 1,5 odstotka BDP do leta 2025, kar pa je še vedno precej od zaželenim.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki