Rusija pomaga Kitajski pri sistemu za opozarjanje pred raketnim napadom

by Urednik

SODELOVANJE RUSIJE IN KITAJSKE PRI RAZVOJU RAKETNEGA ŠČITA

Ruski predsednik Vladimir Putin je prvič razkril, da njegova država pomaga Kitajski pri obrambnih sistemih pred raketnimi napadi, v tehnologiji torej, kakršno imata trenutno v lasti le Rusije in ZDA.

»To je resna stvar, ki bo drastično povečala obrambne zmogljivosti Ljudske republike Kitajske,« je pred dnevi na mednarodni politični konferenci v ruskem letoviškem mestu Soči izjavil Putin. Predsednik ruske države ni razkril več podrobnosti o funkcijah sistema in  tehnologijah, ki so vanj vpeljane.

Takšni sistemi običajno vključujejo vrsto zemeljskih radarjev in vesoljskih satelitov, ki omogočajo zgodnje opažanje prihajajočih medcelinskih balističnih raket (ICBM), ki lahko nosijo več jedrskih bojnih glav.

Do napredka na tem področju prihaja v času, ko Rusija in Kitajska povečujeta svoje strateško sodelovanje, zaradi agresivnih in izključujočih ukrepov predsednika Donalda Trumpa.

Med junijskim obiskom v Moskvi je kitajski predsednik Xi Jinping Putina imenoval za “najboljšega in najbližjega prijatelja” in dejal, da sta spletla  “tesno in globoko prijateljstvo.”

Oba voditelja sta grajala Trumpa zaradi njegovega (ameriškega) “nesprejemljivega” odstopa pogodb o nadzoru orožja, zlasti Pogodbe o jedrskih silah srednjega dosega (INF) še iz obdobja hladne vojne. Trump je odpovedal pogodbo INF v začetku tega leta, ki je Moskvo obtožil več kršitev sporazuma. Moskva je Trumpove obtožbe in sledila ameriški opustitvi pogodbe, potem ko je Washington zavrnil njeno ponudbo, da bi razlike v razumevanju in morebitnih prekoračitvah ter kršenjih pogodbe rešili po diplomatski poti. Ameriška vojska je kmalu zatem preizkusila novo kopensko raketo, ki je bila po pogodbi o INF prepovedana. Tako Moskva kot Peking sta opozorila, da lahko odločitev Washingtona vodi le do nove svetovne oboroževalne tekme.

Pred dnevi so na Kitajskem predstavili vrsto novega orožja, vključno z zelo oglaševano hiperzvočno raketo DF-17 (o čemer smo pred dnevi pisali v prispevku Največja odkritja s Kitajske vojaške parade ob 70. obletnici LR Kitajske). To novo kitajsko strateško orožje lahko teoretično z večkratno hitrostjo zvoka in z manevriranjem vstopi v nasprotnikov zračni prostor tako, da ga noben od obstoječih sistemov protiraketne obrambe ne more prestreči. Rusija je lani prav tako uspešno preizkusila lastno hiperzvočno orožje, ki so ga poimenovali avangard.

Putin je v Sočiju dejal tudi, da je Kitajska pripravljena od Rusije kupiti toliko soje, kot jo lahko proizvede. »Pripravljeni so jo od nas odkupiti toliko, kolikor jih lahko pridelamo, toda vprašanje je, če smo zdaj že pripravljeni na Omenjeno rusko-kitajsko dogovarjanje o medsebojni trgovini in prenosu tudi najobčutljivejših (vojaških tehnologij)  je prišlo kot posledica divje trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA, zaradi česar je Peking uvedel tarife za sojo, ki prihajajo iz ZDA.

Pripravil: B. Knific, foto: RT

 

Povezani članki