Kosovo dobilo prva krila: Bayraktar TB2 MALE UCAV

by Urednik

BREZPILOTNA LETALA ZA KOSOVO

Kosovske varnostne sile (KSF) so najnovejši operater turških bojnih brezpilotnih letalnikov (UCAV) Baykar bayraktar TB2 za srednje višine in dolge vzdržljivosti, so v začetku maja poročali mediji v Prištini.

Kosovske oblasti so se izognile komentiranju medijskih poročil, po katerih je bilo 5 brezpilotnikov dobavljenih na prištinsko mednarodno letališče “Adem Jashari” v začetku maja, le sedem mesecev po tem, ko je s tem povezano kupoprodajno pogodbo konec leta 2022 podpisal kosovski minister za obrambo Armend Mehaj.

Dostava je sledila potem, ko sta Albanija in Romunija napovedali nakup bayraktar TB2 in le dva tedna po tem, ko je 22. aprila sosednja Srbija javno pokazala svoj na novo dostavljeni UAV MALE, oborožen z izstrelki, CH-95, ki je to balkansko državo spremenil v prvo globalno izvozno uporabnico tega sistema in prvo operaterko kitajskega UAV MALE v Evropi.

Zanimivo je, da je oktobra 2020 Srbija izjavila, da je v sklepnih pogovorih s Turčijo o nakupu “več” brezpilotnikov bayraktar TB2. Dve leti kasneje, septembra 2022, je srbski predsednik Aleksandar Vučić dejal, da se bo Srbija pridružila dolgemu seznamu strank za turška brezpilotna letala bayraktar z “več sto milijoni evrov, ki jih je treba dodeliti za nakup, za katerega naj bi se dobave začele leta 2023.” Vendar o sklenitvi sporazuma še vedno ni bilo poročanja, medtem pa je Srbija izjavila, da ne bi bila zadovoljna, če bi Ankara prodala brezpilotna letala Bayraktar Kosovu, in dodala, da bo vsaka takšna odločitev vplivala na dobre politične in gospodarske odnose med Srbijo in Turčijo.

Kosovske varnostne sile (KSF) nimajo letalske komponente in ne upravljajo z letali. Kljub temu obstajajo načrti za nakup večnamenskih helikopterjev za KSF, zanimanje pa so že prikazali za helikopter Lockheed Martin/Sikorsky UH-60 black hawk, platformo, ki se bo kmalu pridružila albanski vojski in je že operativna na Hrvaškem, dveh balkanskih državah torej, s katerima ima Kosovo odlične vojaške odnose. V pričakovanju več podrobnosti o nakupu bayraktarja ostaja edini znak kosovskih načrtov izjava kosovskega ministra za regionalni razvoj in predsednika kosovske demokratične turške stranke Fikrima Damke z dne 20. decembra 2022, ko je izjavil, da se Priština in Ankara pogovarjata o dobavi eskadriljjo 12 bayraktar TB2 MALE UCAV Kosovu.

Ko bodo kosovski bayraktar TB2 operativni, bodo zelo verjetno delovali iz varnostne cone prištinskega letališča, ki je bilo do junija 1999 aktivna letalska baza Letalskih sil Zvezne republike Jugoslavije (ZRJ). Letališče v Prištini, ki je bilo v času Jugoslavije znano kot letalska baza Slatina, je vsebovalo drugi največji kompleks vojaških podzemnih hangarjev na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Slatina, ki je bila z voznimi stezami povezana z infrastrukturo pod bližnjo goro Goleš, je bila dom 83. lovskega letalskega polka jugoslovanskega letalstva in njegovih 123. in 124. eskadrilje, oboroženih z lovskimi letali MiG-21bis/UM, ki so ostala nedotaknjena med Natovim bombardiranjem Zvezne republike Jugoslavije.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Military Forum

Povezani članki