Nemčija v boju za nadomeščanje zastarelih tornadov

by Urednik

PRIHODNOST NATOVEGA JEDRSKEGA SPORAZUMA VPRAŠLJIVA?

Glede na Natove zaveze o jedrskem orožju, ki segajo še v hladno vojno, naj bi nemška bojna letala v primeru atomskega udara nosila ameriške bombe. Čeprav se bojnim letalom Panavia tornado bliža konec njihove življenjske dobe in davkoplačevalce stane njihovo vzdrževanje kar precej milijonov evrov, še vedno ni jasno, s katerimi letali jih bo nemška Luftwaffe nadomestila.

Nemški pilot je na TV kanalu Deutsche Welle razkril, da so skladišča v letalski bazi Büchel, kjer naj bi bile shranjene ameriške atomske bombe v skladu s “sporazumom o delitvi jedrskega orožja” (ki ga vlada še nikoli ni potrdila) “precej tesna”. Po navedbah prodajalca je konec novembra delovalo le 12 tornadov od skupaj 45 letal, kasneje pa je ta številka padla na “manj kot peščico”.

Problem vzdrževanja in prihodnje zamenjave letal, ki so v uporabi že od zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja, vendar še vedno izpolnjujejo Natove zaveze glede jedrskega orožja, Nemcem že dolgo vzbuja  skrb. Druga nemška bojna letala namreč niso sposobna izpolniti naloge prenašalcev ameriških jedrskih bomb v primeru krize. Izjava navaja tudi neimenovanega državnega uradnika, da je vsako leto več stroškov s temi letala, ki se približujejo izteku življenjske dobe, in da so ti že “brutalno visoki.” V skladu z dokumentom ministrstva za obrambo, ki ga je DW pridobil leta 2018 , vzdrževalni stroški za tornade stanejo približno 562 milijonov dolarjev na leto, letos pa naj bi ta številka narasla že kar na 700 milijonov dolarjev.

Šele pred nekaj leti, ko je vojska še lahko kanibalizirala starejša ”upokojene” letala, jim ni bilo treba izdelovati novih delov  posebej za tornade. Toda zdaj, ko jim je zmanjkalo opuščenih tornadov za kanibaliziranje, morajo izdelati dele za preostale tornade ali pa jih nadomestiti z drugih tornadov, ki so  v vzdrževanju. To vodi v porast stroškov ali do zamud, preden se tornadi iz vzdrževanja lahko vrnejo v operativno rabo.

Kot opozarja TV kanal DW, to povzroča težave pilotom, ki se po drugi strani borijo za izpolnitev zahtevanih ur naleta , da bi ohranili licenco. Za izpolnjevanje zaveze o jedrskem orožju naj bi tako Nemci ne imeli dovolj  plovnih letal.

Vodja vzdrževanja, popravil in remonta tornadov v Airbus Defence and Space Nemčiji Katharina Semmler-Schuler je povedala, da so rezervni deli res velika težava. Po njenih besedah to dejstvo ​​podaljšuje  rok za vzdrževanje tornada ( ki je že tako približno 350 dni, ob upoštevanju dejstva, da so ta letala verjetno med sploh najzahtevnejšimi za vzdrževanje med vsemi bojnimi letali) za 20 dni.
“In vse težje bo,” je še pristavila.

Neimenovani vladni in opozicijski politiki ter pripadniki nemških letalskih sil, ki jih je DW zaprosil za izjavo ali komentar, so se strinjali, da z reševanjem zamenjave tornadov ne morejo odlašati, saj je njihova operativna sposobnost zagotovljena samo še do leta 2025.

Podaljšanje operativne – življenjske dobe flote tornadov za pet let bi lahko stala kar 13 milijard evrov. Obenem bo, če bo kmalu sklenjen posel o zamenjavi, ki bi lahko znašal kar 10 milijard evrov, Nemčija še vedno morala počakati nekaj let, preden letala prejmejo ta letala in postanejo operativna.
“Mi želimo le letalo, ki opravlja svoje delo, čas pa se izteka,” je za DW povedal pilot  tornada, čigar identiteta ni bila razkrita.

Čeprav se je Berlin že prej ukvarjal z možnostjo nakupa bojnega letala Lockheed Martin F-35, ki je sposoben opravljati tako lovskobombniške misije in napade na kopenske cilje kot zračnoobrambne (lovske) naloge, da bi nadomestil tornade, je ta načrte leta 2019 padel v vodo. Berlin naj bi se odločil, da bo izbral med ameriškimi bojnimi letali Boeingo F/A-18 super hornet letali ali eurofighterji, ki jih proizvaja evropski letalski velikan Airbus.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki