Nemški zunanji minister kritično o vojaških vajah Nata na mejah z Rusijo

by Urednik

V NEMČIJI POLITIČNI RAZKOL GLEDE ODNOSOV Z RUSIJO

V vladajoči koaliciji Nemčije je prišlo do razkola, potem ko je zunanji minister Frank-Walter Steinmeier kritiziral Natove manevre v neposredni bližini ruskih meja, piše Spiegel.

Odnosi med Nemčijo in Rusijo niso niti blizu zmanjševanja nasprotij in da je minister, kot bi to storil nalašč, s temi izjavami še dodatno zapleta situacijo, navaja nemški časopis Der Spiegel. Ministra Steinmeierja za napačne izjave večinoma obtožujejo pristaši CDU. Izvedenec CDU za zunanjo politiko Norbert Roettgen je Steinmeierjeve izjave označil kot “nezaslišano grajo”, medtem ko je Juergen Hart, prav tako član CDU, opazil, da bi bile lahko te izjave nemškega zunanjega ministra napačno razlagane znotraj Nata. Spiegel poudarja, da je Steinmeier s to izjavo izzvala nasprotovanja znotraj koalicije in da je vprašanje odnosov z Rusijo zares najbolj delikatno zunanjepolitično vprašanje današnje Nemčije.

Je pa dobil nemški zunanji minister podporo zelenih, njihov pristaš in izvedenec za zunanjepolitična vprašanja Jurgen Trittin je prav tako kritiziral vojaško vajo Anakonda 2016 na Poljskem.”Vidimo, da Poljska računa na povečanje oboroževanja, kar povsem upravičeno lahko označilo za ‘rožljanje z orožjem”, je izjavil.  V vrstah svoje stranke pa je zunanji minister Nemčije dobil podporo. “Nemška vlada bi morala  povzeti Steinmeierjevo usmeritev,” povzema besede socialdemokratskega politika Rolfa Mitzenicha Der Spiegel in navaja, da so razprave v vladajoči koaliciji v specifičnem trenutku, kajti 21. junija 2016 želijo podaljšati sankcije proti Rusiji.

“Nikakor ne bi smeli razpihovati položaja z rožljanjem orožja in vzkliki za vojno. Če kdo misli, da simbolične tankovske parade na  vzhodni meji krepijo našo varnost, se definitivno moti! Potrebna sta nam dialog in sodelovanje z Rusijo,” je izjavil nemški zunanji minister v teh dneh, ko je komentiral vojaško vajo »Sabre Strike« v Estoniji, Litvi in Latviji, na kateri je sodelovalo 10.000 pripadnikov zahodnega vojaškega zavezništva.

Prejšnji teden je bivši nemški kancler Gerhard Schroeder prav tako kritiziral vlogo Nemčije v načrtih za povečanje vojaške prisotnosti zavezništva v vzhodni Evropi, navaja ruski Vzgljad.

Kijev: Rusija bo izgubila pol milijona vojakov, če bo  želela po kopnem na Krim

Če bo Rusija začela operacijo zasedbe kopenskega koridorja proti Krimu, bo njena armada izgubila pol milijona ljudi, je izjavil bivši premier Ukrajine Jevgenij Marchuk – predstavnik Ukrajine v trilateralni kontaktni skupini v Minsku.

“Pravijo, da bo Rusija prebila koridor do Krima. Za to je prepozno, naredili smo že se, da ga ne bo mogla, ali pa bo zanj izgubila pol milijona svojih vojakov,” je izjavil Marchuk v intervjuju za ukrajinsko TV Gromadjeske. Konec maja je prvi namestnik sekretarja Sveta za nacionalno varnost in obrambo Ukrajine Mihail Kovaly izjavil, da naj bi ruska vojska nadaljevala ofenzivo na vzhodu Ukrajine v želji, da prebije koridor do Krima.

Uradna Moskva je  že velikokrat izjavila, da ne sodeluje v dogodkih na jugovzhodu Ukrajine, da ni vmešana v konflikt v Ukrajini in da je zainteresirana, da i Ukrajina izšla tako iz politične kot gospodarske krize. Kot je povedal Putinov tiskovni predstavnik Dimitrij Peskov, naj bi Rusija prevzela vlogo tistega, ki bi zagotovil rešitev ukrajinske krize. Po statistiki Komisariata OZN za človekove pravice je na vzhodu Ukrajine od sredine aprila 2014 do 15. 2. 2016 umrlo 9167 civilistov in udeležencev oboroženega konflikta, 21.044 pa je bilo ranjenih.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

Povezani članki