Operacija reševanja kopilota sestreljenega lovskega bombnika Su-24

by Urednik

KAKO JE POTEKALO REŠEVANJE SESTRELJENIH RUSKIH PILOTOV V SIRIJI

Štiriindvajset ur po tem, ko sta turška lovca F-16 sestrelila rusko vojaško letalo Su-24 nad Sirijo, je ruski predsednik Putin odlikoval posadko letala z državnimi priznanji, en pilot strmoglavljenja ni preživel, drugega pa so rešili.

Oba pilota Ruskih letalskih sil sta se po zadetku protiletalskega izstrelka v letalo sicer uspela katapultirati, vendar so na poveljnika letala, podpolkovnika Olega Peshkova začeli streljati s tal in ga ubili. Kopilot, stotnik Konstantin Murahtin (lani je dobil priznanje za najboljšega navigatorja Rusije na tekmovanju ’’Aviadarts-2014’’), pa se je uspel rešiti.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so kopilota reševale specialne enote Ruske in Sirske vojske. Letalo je bilo sestreljeno v torek 24. novembra 2015 ob 9.24 uri po sirskem času, že nekaj minut po 10.00 uri pa je v reševalno akcijo poletelo pet (ruskih) helikopterjev Mi-8. V vsakem helikopterju je bilo nekaj sirskih prevajalcev in vodičev, ostalih 7 – 8 članov pa so bili pripadniki ruske mornariške pehote iz enote Glavne uprave Ministrstva za obrambo, poroča ruski časopis Novaja gazeta.

Mesta pristanka ni bilo težko določiti, saj je v vsak katapult vgrajen radijski oddajnik, piloti helikopterjev pa so se orientirali po signalu. Helikopterji pa se niso mogli spustiti v bližini pristanka pilotov, saj so na en helikopter Mi-8  streljali s tal in ga poškodovali, en pripadnik mornariške pehote je pri tem umrl, medtem ko so ostale evakuirali v rusko letalsko bazo. Helikopter je ostal na tleh in so ga potem uničili oboroženi pripadniki sirkih Turkmencev ’’Džabal el Turkmen’’, ki nadzorujejo ta del Sirije in sodelujejo s terorističnimi organizacijami, ki so v Rusiji prepovedane. Po poročanju spletnega portala lenta.ru so helikopter uničili s protioklepnim sistemom BGM-71 TOW. Te sisteme in drugo orožje zahodnega porekla dostavljajo na sever Sirije upornikom prek Turčije. Teroristi so na spletnem portalu youtube objavili posnetek uničevanja helikopterja s protioklepnim sistemom TOW (VIDEO spodaj).

Zaradi ognja s tal so helikopterji lahko pristali nekaj kilometrov proč od mesta strmoglavljenja lovskega bombnika letala Su-24. Po poročilu enega od libanonskih spletnih portalov naj bi zvezo s kopilotom reševalci vzpostavili po šestih urah iskanja. Specialci so morali do mesta pristanka ruskega častnika (kopilota) peš. Kot navaja Novaja gazeta, so kopilota zajeli uporniki, vendar so jih ruski ter sirski specialci obkolili in po pogajanjih prepričali njihovega vodjo, da ga je predal. Po poročanju istega vira naj bi bil kopilot že ob 15.00 v ruski bazi Hmeymin, medtem ko so drugega pilota iskali do poznih večernih ur.

Res pa je, da o tem reševanju obstaja nekaj verzij. Ruski veleposlanik v Parizu Aleksander Orlov je v intervjuju za radijsko postajo Evropa 1 navedel, da se je preživeli kopilot skril in da so ga kasneje prevzeli sirski vojaki, zatem pa so se dve uri prebijali skozi nevarno območje, da bi se zatem lahko napotili v letalsko bazo. Po trditvah obrambnega ministra Ruske federacije Shoiguja naj bi bila celotna akcija zaključena ob 3.40 ponoči po moskovskem času.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

VIDEO: Uničenje vojaškega helikopterja Mi-8 z izstrelkom TOW

Povezani članki