Poveljnik IAI: Indija mora hitro podpisati pogodbo za lovce rafale

by Urednik

INDIJA VSE BLIŽJE PODPISU POGODBE ZA 126 LOVCEV RAFALE

Indija si ne more več privoščiti, da bi zavlačevala s sklenitvijo pogodbe za nakupu 126 večnamenskih francoskih letal Dassault rafale v višini 25 milijard USD, je dejal poveljnik Indijskih letalskih sil (IAI) Arup Raha sredi tedna. Potem ko je v zadnjem mesecu že kazalo, da bosta obe strani vsak čas podpisali pogodbo za lovce rafale, pa je očitno še nekaj preprek.

Indija se je že leta 2001 objavila razpis za nakup 126 večnamenskih bojnih letal, v avgustu 2007 pa so začeli obravnava predloge šestih tujih dobaviteljev letal – F/A-18, F-16, JAS-39 gripen, MiG-35, Eurofighter typhoon in Dassault rafale. Slednja sta prišla v končni izbor, leta 2012 pa so se Indijci odločili za francoskega lovca rafale. Vse do danes se je končni podpis zapletal tako zaradi pogajanja o čimugodnejši ceni, kot tudi preiskavah o morebitni korupciji. Že vse od indijske odločitve za francosko letalo, pa se še naprej ponujata tudi ruski MiG kot tudi evropski konzorcij Eurofighter. Slednji naj bi bili še posebej vztrajni, zato ne čudijo naslednje izjave poveljnika Raha.

“V letu 2012 je Indija izbrala rafale, ker so bila ta letala na voljo po nižji ceni, kot je typhoon (sedaj izenačili ceno, op. a.). Trenutna pogajanja s francoskim podjetjem Dassault se premikajo dovolj hitro. Rafale je prvi dosegli ciljno črto. Prepozno je, da razmišljamo o drugih možnostih. Vrata so zaprta.”

Indijske letalske sile želijo nova bojna letala dobiti čim prej (še vedno uporabljajo stare lovce MiG-21, veliko je nesreč), skrbi pa jih predvsem vse sodobnejša Kitajska vojska. Če bi Indija s proizvajalcem Dassault podpisala pogodbo še v letošnjem letu, bi na dobavo zadnjega letala čakala vse do leta 2025, zaradi česar si, ob hitri modernizaciji Kitajskih letalskih sil, želijo čim bolj pospešiti podpis pogodbe.

Pripravil: A. Knific, foto: Dassault, Military Photos

Francoski lovec Dassault rafale - letalonosilka

Lovec Dassault rafale: kdaj bo dozorel šampanjec??

11. januar 2013

Indija podrobno usklajuje pogodbo za nakup 126 francoskih lovcev rafale, je izjavil indijski minister za zunanje zadeve Salman Khurshid in pri tem podaril, da bo moral Pariz pač malce počakati, da odprejo šampanjec.

Indija je lani izbrala Dassault Aviation kot prednostnega ponudnika v sklopu 10 milijardne USD 87,6 milijarde evrov) pogodbe za novih lovcev Indijskim letalskim silam.

“Vemo, kako dolgo potrebuje francosko vino, da dozori, tako pa je tudi z dobrimi pogodbami, “ je izjavil Khurshid po srečanju s francoskih kolegom Laurentom Fabiusom,” obdelujemo še podrobnosti, odločitev je bila sprejeta, čakamo le še, da bo počil zamašek in lahko boste okusili dobro vino!”

Francija bo tako sklenila prvi izvozni posel z rafalom, za katerega so iskali kupca praktično dve desetletji, za sam projekt pa namenili desetine milijard evrov. Če bo pogodba dokončno sklenjena, bo prvih 18 letal Dassault dobavil neposredno, ostale pa naj bi licenčno izdelal HAL (Hindustan Aeronautics Limited), državno podjetje v Bangaloru na jugu države.

Prohodnji teden naj bi po navedbah diplomatskih virov francoski predsednik Francois Hollande obiskal Združene arabske emirate, kjer bo skušal prodati lovce rafale. Kot pričakujejo, verjetno 15. Januarja pogodbe o prodaji še ne bo, verjetno pa se bodo o tem na široko pogovarjali. Kot menijo francoski viri navajajo, priložnost je in da znamenja za uspeh obstajajo.

Po dolgih letih neuspešnih pogajanj in ponudb so bili v francoskem Dassault Aviationu kar nekoliko presenečeni, ko je konec leta 2011 dobil povabilo ZAE, naj pripravi protiponudbo evropskemu konzorciju Eurofighter (letalo typhoon), ki ga sestavljajo britanski BAE Systems, italijanska Finmeccanica in evropski EADS.

Francija upa, da bodo Emirati naročili 60 rafalov in tako prodrli na bližnjevzhpodni trg, saj bi ZAE po nakupu in morebitni dobri izkušnji verjetno sledila še Kuvajt in Katar.

Dassault Aviation je 9. januarja letos prevzel novi direktor Eric Trappier, zdaj pa je v nestrpnem pričakovanju: poleg čakanja na Indijo z naročilom za 126 lovcev in prodoru na Bližnji vzhod, je vroča še ponudba Braziliji za 36 večnamenskih bojnih letal 4+ generacije.

Francoski lovec Dassault rafale

Pod kakšnimi pogoji bo Indija kupila lovce rafale?

24. julij 2013

Francoski obrambni minister Jaen Yves Le Drian bo ta teden obiskal Delhi, kar povzroča špekulacije o “ stanju “ indijskega nakupa 126 bojnih letalih Dassault iz Francije. V razpisu za srednje večnamensko bojno letalo za Indijske letalske sile so zmagali francoski lovci rafale proizvajalca Dassault Aviation, ki bodo zamenjali stare indijske lovce MiG-21. Vendar pa več kot 10 milijard USD vreden dogovor že nekaj časa stoji na mestu, saj naj bi Indijci želeli nižjo ceno. Vojaški analitiki ocenjujejo, da bi skupna vrednost nakupa letal Dassault rafale z vzdrževanjem v vsej življenjski dobi lahko dosegla tudi 10 milijard USD.

Želi Indija licenco za izdelavo lovcev rafale?

V posel z letali rafale pa se je vključilo tudi indijsko podjetje HAL, ki naj bi preuredilo letala za potrebe indijskih pilotov. Govora pa je tudi o tem, da naj bi Dassault Aviation dobavil le 18 lovcev, preostale pa bi po licenci izdelovalo podjetje HAL.

Francoski rafale je bil resda izbran na razpisu, vendar končna pogodba še ni podpisana, na priložnost pa čakajo Nemčija z Eurofighterjevim typhoonom, ZDA z lovci F-16 in F/A-18, Švedska z JAS-39 gripnom ter Rusija z lovcem MiG-35.

Tako je pričakovati, da se bo francoski obrambni minister Jaen Yves Le Drian v Indiji zavzel za čimprejšnji podpis pogodbe. Obenem pa si bo ogledal tudi indijsko floto letal mirage-2000. V letu 2011 je Indija namreč podpisala približno 2,4 milijarde USD vredno pogodbo s francoskima podjetjema Thales in Dassault Aviation za nadgradnjo 51. lovcev mirage-2000.

Lovec Dassault rafale

Bo Indija res kupila rafale?

31. avgust 2012

Kot kaže, se indijska izbira lovca v okviru večmilijardnega projekta srednjega večnamenskega bojnega letala – MMRCA, ponovno zapleta. Potem, ko je odločitev padla na francoskega Dassault rafala, se lahko celoten postopek spet obrne. Močna aduta imata v rokah predvsem Nemčija z Eurofighterjevim typhoonom, in Rusija z MiG-35, oboji naj bi bili v stiki s predstavniki9 Indije in oboji si še vedno obetajo velik posel. Gre namreč za vsaj 10 milijard dolarjev v prvi fazi, ki pa bi zagotovo prerasel v 20 milijard skozi celotno življenjsko obdobje letala. Za Evropo bi bil to v teh kriznih časih velik zalogaj, pa naj si posel dobita Francija ali Nemčija (skupaj s partnerskimi državami v projektu typhoon: Veliko Britanijo, Španijo in Italijo).

Indijci so Dassaultovega rafala izbrali med šestimi ponudniki: F/A-18 F-16, JAS-39 gripen, MiGH-35, typhoonom in rafalom. Slednja sta prišla tudi v “veliki finale”, odločitev pa je padla na rafala. Sam izbor je bil seveda težaven, dolgo časa se je namreč zdelo, da sta v ospredju ameriški ponudbi, ki bi pomenili širšo prisotnost ZDA v tej azijski državi in bi pomenila tudi širše tehnološko sodelovanje med državama na več področjih.

Francozi zdaj hitijo v pogajanjih z indijsko vlado, kajti silno radi bi sklenili ta veliki posel (gre za 126 letal!). Pogajanja so, kot trdijo, izje,no težavna in trda, kajti obe strani bi radi dosegli kar največji učinek. In če Francozi ne uspejo, v vrsti že čakata typhoon in MiG-35.

Rafale zmagovalec indijskega natečaja

4. februar 2012

Indijska vlada je objavila uradno vest, da se je odločila za nakup 126 francoskih bojnih letal Rafale za indijske letalske sile. Posel naj bi dosegel vrednost 10,4 milijarde USD, Francozi pa so ga dobili zaradi cenejše (5 milijonov USD za posamezno letalo) ponudbe, kot je bil ovrednoten drugi finalist izbora – evropski Eurofighter typhoon. Ruski MiG-29 in ameriška F/A-8 ter F-16 ter švedski gripen so bili izločeni iz natečaja za večnamensko bojno letalo MMRCA že prej.

Dassault Rafale – modna »lovska platforma«?

28. marec 2012

Bo rafale postal modna »lovska platforma«, ki bo sledila uspehom njegovih predhodnikov iz družine Dassaultovih mirageov, ali bo ostal zgolj rafale? Vprašanje, ki si ga po rafalovem uspehu v indijskem natečaju za srednje bojno letalo zastavljajo številni spremljevalci dogajanj na področju vojaških letalskih konstrukcij. Začelo se je v »davnem« letu 1985, ko so se Francozi s svojim projektom lovca četrte generacije ločili od evropskih držav – Nemčije, Velike Britanije, Španije in Italije, ki so videle svojega lovca četrte generacije v projektu EFA (European Future Aircraft). Kar ni bila prva podobna francoska poteza, so pa vse po vrsti drago plačali. Tudi na rovaš samostojnosti in neodvisnosti, kar je bila dolgo veljavna pot v francoski (obrambni) politiki. Iz skupnega evropskega konzorcija EADS so izstopili zaradi domnevno »pretežkega« letala.

Lovca Dassault rafale

Rafalovi izvozno uspešni predhodniki so sloveli po dobrih zmogljivostih in solidnih cenah, kar je zagotavljalo dolgo delovanje proizvodnih linij. Slednje so se zaradi konca hladne vojne in zniževanja obrambnih proračunov skorajda naenkrat ustavile. Rafale pa več kot dve desetletji ni doživel zanimanja v tujini, sicer zanimanje že, vendar je bilo neotipljivo… . Konkurenca je bila veliko uspešnejša, Američani z F-16, -15, -18 po vsem svetu, Rusi z družino SU-27,-30 predvsem v Aziji, prav tako je bil izvozno uspešen konzorcij EADS z Eurofighterjevim typhoonom, mednje pa se je prodajno uspešni vrinil še lahki švedski večnamenski Jas-39 GRIPEN. In končno: prihaja peta generacija bojnih letal. Najprej ameriški F-35, ki mu naraščajoči stroški in visoka cena pošteno majeta tla pod nogami in Američani le stežka prepričujejo partnerje v projektu (in kupce), da jim ne zbežijo proč od nakupa… . Sledita kitajski in pa ruski projekt bojnih letal pete generacije J-20 in PAK-FA, ki bosta zagotovo našla kupce med manj ambicioznimi kupci s tanjšim žepom. Naposled je tu še kontroverzni »prvak« pete generacije F-22, ki ga Američani nočejo prodati v tujino, je pa predmet sporov in nasprotovanj tudi v domačih ZDA, saj vsi sistemi ne delujejo, kot bi se za tako drago investicijo vendarle spodobilo. Bo torej francoski rafale, letalo četrte/četrte + generacije vendarle doživel uspeh, potem ko trka na vrata že peta generacija bojnih letal?

Pripravil: B. Knific

Povezani članki