Rusija: izvoz orožja nadomestilo za nizko ceno nafte?

by Urednik

SUHOJ SU-30 POSTAJA RUSKA PRODAJNA USPEŠNICA

Rusija si v prihodnje obeta vsaj 50 milijard dolarjev izvoznih poslov z oborožitvijo in vojaško opremo (za toliko imajo naročil), tako uspešno trženje pa temelji tudi na bojni preverjenosti oborožitvenih kompleksov – v prvi vrsti v spopadih v Siriji. Zgodba o uspehu so lovci Suhoj Su-30.

Rusija se je hkrati prisiljena bistveno bolj poslovno odzivati na razmere na svetovnih trgih kot nekoč, da bi nadomestila izpad prihodkov zaradi izjemno nizkih cen energentov – nafte in plina, bistvenih izvoznih produktov Ruske Federacije. Zadržali smo se predvsem pri izvozu Suhojevih lovcev (uspešni pa so celo pri prodaji posodobljenih lovcev MiG-29), ki so najboljši izvozni artikel ruske obrambne industrije, vendar se dobro prodajajo tudi sistemi zračne obrambe (S-300, S-400, tor, buk…,), transportni helikopterji (družine Mi-8/17),  ladje in podmornice.

Indonezija kupuje 10 ruskih lovcev Su-35 flanker-E

Posel naj bi podpisal indonezijski obrambni minister, general Ryamizard Ryacudu, med obiskom v Moskvi v mesecu marcu letos, poročajo indonezijski mediji. General Ryamizard je to odločitev indonezijske vlade sporočil že v septembru 2015, z novimi lovci pa bodo nadomestili ostarele ameriške lovce F-5 tiger II, čeprav je ti dve letali težko primerjati in vsekakor nista istonamenski. Suhoj Su-35 je t.i. “težki lovec” z zmogljivostmi zrak-zrak in zrak-zemlja, medtem ko je Northropov F-5 značilen lahki lovec z dokaj dobrimi zmogljivostmi, gre pa seveda za letalo 3. generacije. Lovci F-5 so doživeli precejšen izvozni uspeh, še danes jih uporabljajo številne države v svetu, predvsem v Aziji in Južni Ameriki (Brazilija), v Evropi pa so z njimi opremljeni le še Švicarji in Turki (oboji majo tudi svoji akrobatski skupini s temi letali).

Dobave lovcev Su-35 bodo potekale postopno, odvisno pač od finančnih zmogljivosti Indonezije. Sprva se je Indonezija ozirala k nakupu 16-ih lovcev Su-35, kasneje so naročilo zmanjšali na 10 letal. V sklopu posla je tudi dobava rezervnih delov, orožja in pa prešolanje pilotov ter tehničnega kadra. Skupna rusko-indonezijska komisija za vojaško-tehnično sodelovanje je začela z delom  že konec novembra lani, v posel pa so vključili tudi prenos tehnologije, saj indonezijski zakoni predvidevajo tovrstni prenos v vrednosti 35 odstotkov celotnega posla.

Indonezijske letalske sile (TNI-AU) uporabljajo dvanajst ameriških lovcev F-16A/B, šest (nekateri viri navajajo 12) lovcev F-5E/F, sedem ruskih lovcev Su-27 in enajst Su-30, ob tem pa še petnajst britanskih podzvočnih letal za podporo hawk 209 (enoseda bojna izvedenka šolskega dvoseda hawk). Slednje uporabljajo predvsem za vadbo.

Indonezija se je obrnila na Rusijo,ker ima določene vzdrževalne probleme s preostalimi 12-imi lovci F-16A/B in še starejšimi lovci F-5E/F, saj jih je prizadel ameriški embargo, kajti Američani jih ne oskrbujejo z rezervnimi deli zaradi kršenja človekovih pravic na Vzhodnem Timorju. Danes tudi ni znano, koliko teh ameriških lovcev je tudi še dejansko operativnih. Kot je poročal časopis The Diplomat, imajo Indonezijske letalske sile nenehne težave z varnostjo letenja. Primer okvare F-16 (zajel ga je ogenj) se je zgodil tudi med inavguracijo indonezijskega predsednika Joko  Widodoja, strmoglavil pa je tudi transportni C-130 hercules (junija 2015), v nesreči je umrlo 143 ljudi.

Belorusija nabavlja  lovce Su-30SM

Belorusija je podpisala predhodno kupčijo z ruskim državnim podjetjem za proizvodnjo letal Irkut  za nabavo novih lovcev Su-30SM, poroča beloruski provladni dnevnik Sovetskaya Belorussiya — Belarus Segodnya. Novi lovci bodo zamenjali zastarele lovce MiG-29, s katerimi so leteli 30 let, čeprav naj bi jih prvotno uporabljali le 20 let. Kot je izjavil namestnik obrambnega ministra Belorusije, generalmajor Igor Lotenkov, v obrambnem ministrstvu odgovoren za oboroževanje, število novih lovcev še ni določeno, bo pa precej povečalo bojne zmogljivosti države.  Belorusija ima v načrtu tudi še nabavo 12-ih transportnih helikopterjev Mil Mi-8MTV-5, s katerimi bodo zamenjali starejše Mi-8, in pa še nekaj šolskih dvosedov Jak-130.

Indijci kupujejo še 40 novih  lovcev Su-30MKI

Indijske letalske sile so začele postopek za dobavo nove serije 40-ih lovcev Su-40MKI po ceni 75 milijonov dolarje za letalo, poročajo zanesljivi indijski diplomatski viri. Nova serija pa je dodatek pogodbe o prenosu ruske tehnologije na Hindustan Aeronautics Limited (HAL) iz Nasika. Prvih 50 lovcev so Indijci nabavili neposredno v Rusiji konec 90-ih let, operativno so v rabi od leta 2002, z zadnjo serijo pa bo skupno število Su-30MKI v Indijskih letalskih silah naraslo na približno 270 letal.  Brez dvoma bo ta nakup tudi vplival na indijsko-ruska pogajanja  za zaključek sporazuma  o indijski zavezi o sodelovanju pri projektu lovca 5. Generacije (T-50 PAK-FA). Kot poroča Arming India, so 3. februarja podpisali na 3,7 milijarde dolarjev ovrednoten posel o indijskem sodelovanju pri razvoju FGFA (Fifth Generation Fighter Aircraft – indijska različica PAK-FA) ter zavezo o nakupu najmanj 60-ih lovcev 5. generacije.

Novi posel bo tudi ohranil proizvodno linijo za sestavljanje Suhojevih Su-30MKI  v obratih HAL v Nasiku za naslednje desetletje. V letu 2015 so v obratih opravili nadgradnjo za 30 lovcev SU-30MKI in jim tako podaljšali življenjsko dobo za desetletje. Sicer so kar 175 lovcev Su-30MKI sestavili v Indiji, letno jih izdelajo 10 do 12. Kot predvidevajo pri ruskem Suhoju, bodo proizvodno linijo HAL v Nasiku obdržali tudi za izdelavo bojnih letal 5. generacije – FGFA. Prav tako sta Indija in Rusija podpisali sporazum o dobavi rezervnih delov, ki bodo zdaj dobavljivi v mesecu dni, doslej je namreč ta dobava trajala tudi 12 mesecev.

Bo pa ta “oživitev” sodelovanja med Rusijo in Indijo pri projektu FGFA vplivala na indijski nakup francoskih rafalov. V sedanjih pogajanjih gre za nakup 36 francoskih letal, skupaj pa jih je bilo v natečaju za novo srednje večnamensko bojno letalo (MMRCA) 126 . So pa ruski lovci tem indijsko-francoskim poslom seveda v “napoto”. Po indijskih virih naj bi Indijci zelo težko “prebavili”, da je cena rafalea dvainpolkrat višja od Su-30MKI. Tako bo 40 Su-30MKI veljalo Indijo približno 3 milijarde dolarjev, francoskih 36 rafaleov pa med 7 in 8 milijardami dolarjev. Je pa ob tem poveljnik Indijskih letalskih sil Arup Raha izjavil, da suhoji niso nadomestek letal iz projekta MMRCA, v okviru katerega so izbrali rafale.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki