Ruske lovce Su-57 opazili nad severno Ukrajino

by Urednik

… V ČASU PRED MIROVNIMI POGAJANJI V TURČIJI

Medtem ko se je Turčija pripravljala na posredovanje mirovnih pogovorov med Moskvo in Kijevom, je po družbeni omrežjih zakrožil videoposnetek, ki domnevno prikazuje najnaprednejše rusko prikrito letalo Suhoj Su-57, ki leti nad severno regijo Ukrajine. Zunanja ministra Ukrajine in Rusije sta 10. marca 2022 prispela v Turčijo na srečanje iz oči v oči, prvič odkar sta državi pred dvema tednoma začeli vojno.

Obstajajo špekulacije, da je rusko južno vojaško okrožje to letalo napotilo v Ukrajino. Po poročanju lokalnih medijev je bil lovec, podoben Su-57, opažen v regiji Žitomir v Ukrajini, nekaj ur pred prihodom obeh zunanjih ministrov v Turčijo. Posnetek naj bi bil posnet na območju Berdičeva v Žitomirju. Na njem naj bi bilo prikazano lovsko letalo, ki izvaja napad, ki naj bi bil usmerjen na most Berdychiv čez reko Teterev. Lokalni prebivalci so trdili, da je letalo oddalo nenavaden zvok in je bilo po svoji zasnovi videti zelo podobno lovcu pete generacije Su-57. Rusko obrambno ministrstvo še ni uradno napovedalo uporabe tega bojnega letala v Ukrajini.

Prva bojna razporeditev lovskih letal Su-57?

Če je res, bi bil to prvi primer, da je bil ruski prikriti borec napoten na dejansko bojno misijo. V letih 2018 in 2019 je bil prototip tega letala poslan v zračno oporišče Hmeymim v Siriji. Med enim od teh poskusov je Su-57 izstrelil manevrirno raketo, verjetno Kh- 59MK2, in izvedel skupno 10 poletov. Vojaški analitiki pa menijo, da Rusija v zračne boje  v Ukrajini vključuje lovce Su-35 in ne Su-57.

Radarski presek (RCS) Su-57 naj bi bil tridesetkrat manjši kot pri Su-27. Funkcije zmanjšanja RCS so bolj očitne samo za sprednjo polsfero letala, za razliko od ameriških modelov prikritih lovcev, kot sta F-22 raptor ali F-35, verjetno zaradi znižanja stroškov. Lahko bi bila tudi posledica ruske doktrine upravljanja letala v okviru prijaznih integriranih sistemov zračne obrambe. Su-57 je zasnovan tako, da ima visoko vzdržljivost in sposobnost manevriranja v vseh oseh letala. Opremljen je z visoko integriranimi naprednimi senzorskimi sistemi, ki omogočajo hkratno sledenje do 60 ciljev z uporabo šestih radarjev na krovu. Lovec lahko nosi štiri rakete zrak-zrak srednjega dosega K-77M, ki jih uporablja kot primarno oborožitev. Poleg tega je oborožen še z dvema raketama z infrardečo glavo kratkega dosega K-74M2. Opremljen je z radarjem  AESA za boj zunaj vidnega dosega (BVR) Poleg tega letalo lahko oborožijo s številnimi natančno vodenimi bombami, raketami zrak-zemlja, protiladijskimi izstrelki, prodiradarskimi raketami in manevrirnimi raketami. Su-57 je opremljen tudi s 30 mm samodejnim topom s 150 naboji, ki ima učinkovit domet 800 metrov proti zračnim ciljem in 1800 metrov proti površinskim ciljem.

Prvi Su-57 je stopil v operativno uporabo v Ruskih letalsko-vesoljskih silah (VKS) decembra 2020. Doslej so izdelali skupno štiri (serijska) letala, od katerih je prvo strmoglavilo leta 2019, preden so ga predali vojski, v zadnjem četrtletju 2021 je bilo VKS dostavljeno četrto letalo. To pomeni, da trenutno rusko floto Su-57 sestavljajo le tri operativna letala, razen prototipov. Glede na to se zdi malo verjetno, da bi Moskva napotila to vrhunsko lovsko letalo v Ukrajino, saj nima operativne pripravljenosti za visoko ali srednje intenzivno bojevanje. Prav tako bi bil zelo tvegan predlog – politično za Moskvo in komercialno za prihodnji izvoz Su-57 –, da bi to letalo v tem trenutku uporabili v pravi vojni. Učinkovitost Su-57 ostaja zavita v skrivnost, saj je celo Indija, zaupanja vreden varnostni partner Rusije, leta 2018 odstopila od dogovora o skupnem razvoju tega letala, potem ko so indijske letalske sile kritizirale radarske neustrezne radarske zmogljivosti tega lovskega letala in prav tako pomanjkljive zmogljivosti (radarske) prikritosti.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki