Ruski bombnik Tu-22M3 pri vzletu zdrsel s steze

by Urednik

NESREČA RUSKEGA BOMBNIKA OB ZAHODNI MEJI

Ruski strateški bombnik Tu-22M3 je pred dnevi (16.6.2016) med vzletom na letališču Ostrov zdrsel s steze, člani posadke so pri tem utrpeli nekaj poškodb. Nesreča se je zgodila v Pskovski regiji, ki meji na Estonijo, Litvo in Belorusijo.

Na prizorišče nesreče bombnik Tu-22M3 backfire-C je prišla posebna komisija Ruskih letalskih sil, da bi proučila vzroke nesreče, o samem incidentu pa niso poročali. Po navedbah Ruskih letalskih sil je strateški bombnik Tu-22M3  na repu nosil oznako – rdečo številko 10 in registracijo RF-94146, bil pa je eden iz serije v Kazanski letalski družbi (KAPO) v Gorbunovu nadgrajenih Tu-22 backfire. Bombnike so nadgradili v obratih, nekdaj znanih kot Konstrukcijski biro Tupoljeva, v okviru večmilijardnega programa posodobitve ruske oborožitve.

Tu-22M3 backfire-C je strateški bombnik – nosilec manevrirnih raket z velikim bojnim radijem in nosilnostjo. V enem samem naletu backfire-C lahko deluje proti vsaj ducatu ciljev.

Modernizacija bombnikov Tu-22M3

Posodobitev približno 30-ih ruskih strateških bombnikov Tu-22M3 je v aprilu 2014 predstavnik Ruskih letalskih sil, polkovnik Vladimir Drik. “Načrtujemo, da bomo do leta 2020 nadgradili okoli 30 strateških bombnikov Tu-22M3 v standard M3M,” je dejal Drik.

Tu-22M3 (NATO kodna oznaka backfire-C) je nadzvočni strateški bombnik z gibljivimi krili. Rusija ga uporablja predvsem za patruljiranje v zračnem prostoru na svoji južni meji, v osrednji Aziji in črnomorski regiji.

Tu-22M3 ima dolet 6800 km in nosi do 24.000 kg orožja, vključno z jedrskimi bombami in manevrirnimi izstrelki, opremljenimi z jedrskimi ali konvencionalnimi bojnimi glavami. Od leta 2008 imajo Ruske letalske sile v uporabi vsaj 141 bombnikov Tu-22M3.

Generalmajor Anatolij Žikarev, poveljnik letalstva dolgega dosega pravi, da bodo strateško letalsko floto prenovili, medtem ko v konstruktorskem biroju Tupoljeva razvijajo novi strateški bombnik naslednje generacije PAK DA (Перспективный авиационный комплекс дальней авиации – Perspektivnyi Aviatsionnyi Kompleks Dalney Aviatsyi).

Pripravil B. Knific, foto: Defence Blog

Povezani članki