Sirski uporniki ponujajo Rusiji podatke o položajih Islamske države

by Urednik

RUSKA VOJSKA ZA POSREDOVANJE V SIRIJI PORABI DNEVNO OKOLI 8 MILIJONOV USD

Svobodna sirska vojska (FSA – Free Syrian Army) je pripravljena deliti “natančne obveščevalne podatke” o položajih Islamske države (Daesh oz. ISIS) z Moskvo in tako pomagati koordinirati zračne napade na cilje pripadnikov Islamske države v Siriji.

“Imamo natančne obveščevalne podatke, dokumente, zemljevide in jih lahko delimo z Rusi, tako da bodo njihovi zračni napadi na Daesh bolj učinkoviti,” je v ponedeljek 14. decembra 2015 dejal general Hossam Awak, vodja obveščevalne službe Svobodne sirske vojske.

Awak je prepričan, da informacije Damaska niso dovolj natančne, zaradi česar zračni napadi letal Ruskih letalskih sil niso tako učinkoviti, kot bi lahko bili. Ob tem je dodal, da želijo sodelovati z Rusijo, vendar pod pogojem, da njena vojaška letala napadajo le cilje Islamske države.

Rusko obrambno ministrstvo je sicer do sedaj večkrat poudarilo, da se vsi zračni napadi na teroristične cilje v Siriji izvajajo po temeljitih pregledih podatkov in z visoko natančnostjo. Ruski zunanji minister Sergey Lavrov je Svobodni sirski vojski ponudil sodelovanje in zračno podporo v boju proti Islamski državi že 21. novembra 2015. Prvi odzivi sirskih upornikov so bili negativni

Sirske uporniške frakcije so v prvih odzivih odločno zavrnile idejo, da bi lahko sodelovanje z Rusijo, ki podpira sirskega predsednika Basharja al-Assad. Podpolkovnik Ahmad Saoud iz 13. divizije FSA je ob tem dejal: “Rusija je bombardirala Svobodno sirsko vojsko, zdaj pa želi sodelovati z nami, medtem ko ostaja zavezana Assadu? Mi ne razumemo Rusije.”

Samir Nashar, član Sirske nacionalne koalicije, glavnega političnega organa opozicije, pa je takrat dejal, da je kar 80 odstotkov vseh ruskih zračnih napadov usmerjenih na cilje Svobodne sirske vojske in dodal: “Namesto, da bi govorili o svoji pripravljenosti, da podprejo Svobodno sirsko vojsko, bi jo morali nehati bombardirati.”

V medijih so se večkrat znašle informacije, da ruska letala napadajo tako položaje Islamske države, kot tudi sirskih upornikov (FSA), ki se spopadajo z vojsko sirskega predsednika Basharja al Assada, v zadnjem letu pa tudi z ISIS-om.

Ruski napadi na položaje upornikov v Siriji

Bloomberg razkriva višino stroškov za rusko operacijo v Siriji

Stroški ruskih oboroženih  sil v vojaški operaciji v Asiriji bi naj znašali tri milijarde dolarjev na letni ravni, navaja agencija Bloomberg sklicujoč se na Royal United Service Institute (RUSI). Po podatkih strokovnjakov RUSI so stroški ruske operacije v tej državi – še pred okrepitvijo napadov v novembru 2015 – znašali štiri milijone dolarjev dnevno, zdaj pa so podvojeni in znašajo osem milijonov dolarjev.

Vir agencije Bloomberg iz ruske vlade pa navaja podatek o načrtovanih stroških v okviru ruskega vojaškega proračuna v višini 1,2 milijarde dolarjev letno. Kot še napoveduje agencija, naj bi vojna v Siriji trajala še nekaj let. Operacija letalskih sil Ruske federacije v Siriji se je začela 30. septembra  2015 s ciljem podpore sirskih vladnih enot v boju proti terorizmu.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube, ISW

Povezani članki