Umik Ruske vojske iz Sirije je Putinova odločitev in ne rezultat pogajanj

by Urednik

OZADJE UMIKA RUSKE VOJSKE IZ SIRIJE

Kot je izjavil Putinov tiskovni predstavnik Dimitrij Peskov, je predsednik Rusije kot vrhovni poveljnik ruskih oboroženih sil sprejel odločitev glede na rezultate operacij ruskega vojaškega kontingenta v Siriji. Prav na temelju teh rezultatov je ruski predsednik prišel do zaključka, da so glavni cilji v celoti doseženi. To pa ni rezultat pogajanj, marveč odločitev ruskega predsednika, je še dodal Peskov.

Število poletov ruskih letal se je zmanjšalo za dve tretjini, zato ni več potrebna enaka količina tehnike in vojakov v Siriji. Na vprašanje, ali pomeni ta odločitev morda poskus pritiska na Basharja Assada, je peskov odgovoril negativno in dodal, da tega koraka ruskih oblasti ne gre tolmačiti kot signal. Da je Kremelj nezadovoljen zaradi stališča uradnega Damaska na mirovnih pogajanjih v Ženevi.

Peskov tudi ni odgovoril, pod katerimi pogoji bi se Letalsko-vesoljske sile Ruske federacije vrnile v Sirijo in dodal, da se v Kremlju ne ukvarjajo s hipotetičnimi napovedmi. Ni pa odgovoril na vprašanje, ali ruski sistemi zračne obrambe S-400 ostanejo v Siriji.

Prva skupina ruskih letal že preletela iz Sirije v Rusijo

V prvi sestavi ruskega vojnega letalstva, ki je preletala iz Sirije v Rusijo, so bili „predhodniki“ – letala Tu-154, s katerimi so Sirijo zapustili pripadniki tehnično-inženirske sestave, sledila so bojna letala, med njimi tudi udarni lovski bombniki Su-34. Skupina je poletela proti svojim stalnim bazam v Rusiji, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Nadaljnji poleti bodo skupinski, so še napovedali. Predhodnico vsake od skupin bodo predstavljali vojaški transporterji Tu-154 ali Il-87, ki prevažajo tehnični kader ter letalska materialno-tehnična sredstva, spremljala pa jih bodo bojna letala.

Raketni sistemi S-400 ostajajo v Siriji

Kot pa je sporočil vodja odbora Sveta federacije za obrambo in varnost Viktor Ozerov, naj bi Rusija sisteme zračne obrambe S.-400 pustila v Siriji za nedoločen čas. Ko bo Rusija videla, da se dogodki v Siriji gibljejo v nujno smer in bo jasno, da se politični dialog uspešno razvija, sirska vojska in policija pa bosta sposobni samostojno obvladovati terorizem v državi, bo Rusija verjetno razmislila o umiku S-300, je izjavil Ozerov za agencijo Interfaks.

Kaj po umiku ruskih sil iz Sirije?

Ruski spletni portal “Na Linii” je objavil spisek štirih pričakovanih posledic umika ruskega vojaškega kontingenta iz Sirije;

1/ Ni moč pričakovati slabitve položaja sirijske vojske. Tehnika, ki jo je izročila Rusija, dve bazi, del ruskega letalstva, ki bo nadzoroval spoštovanje premirja in vojaški svetovalci bodo ostali na svojih položajih. Infrastruktura Islamske države je v precejšnji meri uničena, dosežena je prekinitev ognja.

2/Naslednja posledica bo nadaljevanje pogajanj med Rusijo in ZDA, ki jo je umik ruskih sil iz Sirije, kot kaže, presenetil.

3/ Tretja posledica se nanaša na protirusko propagando ob sirskem konfliktu, ki naj bi jo – po mnenju pisca na omenjenem portalu – s tem utišali.

4/Kot je pričakovati, se bo ruska opozicija s kritik posega v Siriji “preklopila” na teme dozdevnega neuspeha operacije.

Prve reakcije zahoda

Zahodni mediji so pozitivno reagirali na odločitev ruskega predsednika o umiku glavnine ruskih vojaških sil iz Sirije. Tako je CNN poročal (povzel pa ruski Vzgljad), da so ruske poteze na diplomatskem ali vojaškem področju običajno ovite v tančico skrivnosti, kar pa so storili zdaj, je bil pogumen korak. Kot poročajo vojaški analitiki, je ruska vojaška intervencija pripomogla, da so se uporniki in IS umaknili, položaj Basharja Assada pa okrepil, čeprav je njegova vlada nekaj časa hodila po robu prepada in skorajda strmoglavila vanj, navaja CNN. Umik je bil napovedan v času nadaljevanja mirovnih pogajanj v Ženevi o urejanju krize v Siriji. Nekateri so mnenja, da gre za dokaz, da je Putin tako Siriji kot drugim silam v regiji poslal sporočilo, naj poiščejo politično rešitev.

Zahodni mediji proučujejo tudi razmere v Siriji po umiku ruskih sil. Kot navajajo, naj bi Rusija ohranjala svoji vojaško prisotnost v Siriji, kjer so v zadnjih mesecih postavili vojaško infrastrukturo. Tako bosta ostali letalska bazi Hmeymim in pomorska luka Tartus, verjetno pa Moskva ne bo umaknila svojih sistemov zračne obrambe. Tako je po navajanju ameriških medijev Rusija uspela s svojimi letalskimi in drugimi zmogljivostmi, zahvaljujoč diplomaciji in vojaški moči prelomiti potek sirskega konflikta. Zahodni politiki, tudi Barack Obama, so predvidevali, da se bo Rusija pogreznila v sirsko blato, vendar so se zadeve korenito spremenile.

Financial Times pa navaja izjavo diplomata, ki ima tesne zveze tako z Rusijo kot z Assadom: “Vsi so bili šokirani… Stoodstotno sem prepričan, da režim (Basharja Assada) tega ni vedel do danes (14. Marca 2016).”

“Tukaj je en problem /za ZDA). Danes, potem ko je Putin ukazal umik sil iz Sirije, se je ta igra očitno spremenila v zmago velikih razsežnosti za Moskvo,” je napisal Reutersov komentator Josh Coen,

Fox News navaja, da so se ZDA znašle kot izgubljen otrok v gozdu bližnjevzhodne zmešnjave, Putinu pa je uspelo doseči diplomatski uspeh v Siriji “navkljub vsemu”. Uspelo mu je, da je večji del mednarodne skupnosti sprejel sirskega predsednika. Čeprav se Rusija iz Sirije umika, navaja Fox News, pa bo obdržala močne pozicije v regiji, medtem ko bo Asad še dolgo ostal na oblasti, četudi bi mirovna pogajanja doživela neuspeh.

Kot navaja Bloomberg, je Putin s šokantno potezo signaliziral tako sirskemu predsedniku kot opozicijskim skupinam, da čim prej pridejo do konsenza. Kot navaja spletni portal Vox bo najmodrejša strategija Putina, ki si želi rešitve sirske krize s pogajanji, uporaba vojaške sile točno v tolikšni meri, kolikor je potrebno za zadržanje protivladnih sil. Če je strategija Moskve zares takšna, potem to pomeni, da je resno pripravljena na pogajanja, prav tako pa meni, da je nanje pripravljen tudi sirski predsednik. Kar naj bi sicer ne pomenilo, da je mirovni sporazum že povsem blizu, priča pa o dejstvu, da strani lahko poiščeta rešitev, sprejemljivo za vse.

Pripravil: B. Knific, foto: Ru.mil, YouTube

Sodobne vojaške puške - posebna izdaja revija Obramba

Povezani članki