V Ukrajini bodo začeli s proizvodnjo avtomatske puške malyuk

by Urednik

UKRAJINA ZAČENJA PROIZVODNJO LASTNE JURIŠNE PUŠKE TIPA BULLPUP

Ukrajinski obrambni proizvajalec Krasylivsky, ki deluje pod okriljem Ukroboronproma, bo začel s proizvodnjo avtomatske puške malyuk tipa bullpup nove generacije. Proizvajalec je sporočil, da naj bi puška po točnosti, zanesljivosti in uporabnosti znatno presegala legendarne kalašnikovke glede na izvedena testiranja, poroča ruski Military Informant.

Ukrajinci so se za potrebe svojih oboroženih sil lotili razvoja nove bullpup puške, ki naj bi temeljila na sovjetski puški AK-74, vendar so bili zaradi nastalih težav primorani razviti svojo zasnovo. Izdelali so novo jurišno puško malyuk (ukr. dojenček), ki tehta 3,2 kg (brez nabojnika), ima največji doseg 500 metrov in jo je mogoče prilagoditi za različne tipe kalibrov (5,45 ali 7,62 x 39mm oz. 5,56 x 45 mm). Orožje so opremili tudi s tremi picatinijevimi letvami za nadgradnjo z dodatnimi optičnimi in mehanskimi napravami. Zasnova ukrajinske puške naj bi tudi omogočala, da lahko vojak z eno samo roko opravi vse ključne operacije – sprostiti zaklep, odstranitev in zamenjava nabojnika.

Ukrajinska vojska in Narodna garda kažeta velik interes za nakup nove v Ukrajini razvite jurišne puške, puško pa zadnjih nekaj mesec že testirajo in so z njo zadovoljni.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki