VIDEO: Ameriška mornarica v Perzijskem zalivu testira laserski top LaWS

by Urednik

TESTIRANJA LASERSKEGA OROŽJA NA KROVU AMFIBIJSKE LADJE USS PONCE

Ameriška mornarica je v letu 2013 predstavila novo ladijsko lasersko orožje LaWS (Laser Weapon System) in takrat napovedala napotitev na Bližnji vzhod v bližino Irana v letu 2014. Lasersko orožje uporablja električno energijo in lahko uniči manjše čolne in sestreli tudi manjša brezpilotna letala. Ocenjen strošek enega izstrelka pa je manj kot 1 USD.

Laserski top lahko prebije15 milimetrov debelo jekleno ploščo na razdalji slabega kilometra, saj v eno točko »sprosti« do neverjetnih 50 kilovatov toplotne moči. Ta moč pa mu omogoča, da lahko sestreli brezpilotna letala, ki letijo s hitrostjo nad 180 kilometrov na uro.

“Prihodnost je tukaj,” je ob predstavitvi dejal Peter Morrision, predstavnik programa za laserske tehnologije in dodal, da je laser sposoben “radikalnega modernega vojskovanja” na enak način, kot “je bil smodnik v dobi nožev in mečev.”

Mornarica je takrat demonstrirala uporabo teh visoko energetskih laserjev s sestrelitvijo brezpilotnega letala, ki ga zajamejo plameni in strmoglavi v ocean. Lasersko orožje ima neomejene zaloge streliva, vse dokler ladja lahko proizvaja električno energijo.

Orožje so namestili na rušilcu USS Dewey, kot tudi na amfibijski transportni ladji USS Ponce, na kateri ga že nekaj mesecev preizkušajo v Perzijskem zalivu.

Prototip laserskega orožja LaWS je stal okoli 32 milijonov USD, vendar bo privarčeval na dolgi rok. “Naši konzervativni podatki nam kažejo na energetske stroške pod 1 USD na izstrelek,” je dejal vodja raziskave Matthew Klunder. “Primerjajte to z več sto tisoč dolarji, kot stane strelivo in lahko vidite utemeljenost tega orožja.” Orožje bo izboljšalo in pocenilo obrambo pred napadi majhnih čolnov, brezpilotnih letal in raket.

“Pričakujemo, da se v prihodnosti izstrelki ne bodo mogli preprosto izogniti zelo natančnim visoko energetskim laserskim žarkom, ki potujejo s svetlobno hitrostjo,” je dejal Klunder.
Laserji pa zaenkrat še niso brez pomanjkljivosti, saj morda ne delujejo dobro ali sploh ne v dežju ali megli, kar pomeni, da niso primerni za vsakršno vreme.

Pripravil: A. Knific, foto: Digital Trends

VIDEO: Ameriška mornarica v Perzijskem zalivu testira laserski top LaWS

Povezani članki