ZDA v Afganistanu odvrgle najmočnejšo konvencionalno bombo

by Urednik

BOMBO ODVRGLI IZ TURBOPROPELERSKEGA LETALA MC-130

ZDA so v bombnem napadu na teroriste Islamske države (DAESH) v Afganistanu uporabile doslej najmočnejšo nejedrsko bombo na svetu – GBU-43, so sporočili iz Pentagona. V Beli hiši ob novici niso komentirali možnosti uporabe takšne bombe tudi drugje v svetu. Predstavnik Pentagona je potrdil, da gre za doslej največjo bombo, kar so jih uporabile ZDA.

Bombo so odvrgli iz turbopropelerskega letala MC-130 – posebna izvedenka transportnega herculesa, njena masa je približno 9,5 t, od tega je dobrih 8 t eksploziva, zasnovanega na aluminijevem prahu. Bomba ni prebojna – rušilna, zato pa  povzroči veliko in močno eksplozijo. Gre v bistvu za aerosolno bombo, napolnjeno z eksplozivno zmesjo H6, ki je mešanica ciklotetrametil etilena, TNT in aluminija v prahu. Eksplozivno zmes uporabljajo za bombe za splošne namene, zmes H6 pa proizvajajo Avstralci.

Potem, ko so odvrgli bombo GBU-43 v Afganistanu, je številne poročevalce iz Bele hiše zanimalo, ali nameravajo ZDA takšno orožje uporabiti tudi drugje, na primer v Severni Koreji ali v Siriji, vendar je tiskovni predstavnik Bele hiše izjavil, da ne bodo komentirali te možnosti, po odgovor pa jih je napotil na ameriško obrambno ministrstvo.

Bombo imenujejo ’’mati vseh bomb’’, ni pa najmočnejša nejedrska bomba na svetu, saj je Rusija razvila bombo, imenovano ’’oče vseh bomb’’ (gre za termobarično bombo, ki ima po ocenah moč 44 t TNT, čeprav je nekaj lažja od ameriške).

Američani pa so prav tako bombardirali (v četrtek 12.4.) kamp DAESH na severovzhodu Sirije. Po podatkih vladne sirske vojske je bilo v trenutku ameriškega napada tam veliko število plačancev iz tujine. Poleg velikega števila ubitih, med njimi tudi civilistov, so v napadu ameriške koalicije uničili tudi skladišča orožja in streliva, med drugim tudi skladišča s strupenimi substancami, navaja ruska Konsomolskaja pravda.

Kot navajajo, se je nad mestom napada oblikoval bel oblak, zatem pa rumen, kar priča o veliki količini strupenih snovi, navaja Generalštab sirske vojske. Točno število žrtev ni znano, šteli pa naj bi jih v stotine, kemijsko orožje pa je imelo vpliv tako na civiliste kot teroriste DAESH v bližnjih zaselkih. Mesto Deir er-Zor je že nekaj časa praktično blokirano, obkrožajio ga teroristi DAESH. Del nadzorujejo enote sirke vladne vojske, drugi  del pa teroristi. Oskrbujejo ga večinoma z letali (ruski transporterji Il-76, iz katerih iz zraka odmetavajo hrani in zdravila), zadnja takšna oskrba s hrano je potekala prav na dan, ko je potem sledil napad ameriške koalicije.

Ta napad indirektno potrjuje navedbe ruskega obrambnega ministrstva, da imajo teroristi precejšnje količine kemičnega orožja. Potem ko je sirsko letalstvo 7. aprila izvršilo napad na mesto Idlib, so se pojavile obtožbe na račun Damaska, da uporablja kemično orožje, sledil pa je povratni ameriški napad z manevrirnimi raketami na sirsko letališče, s katerega so zletela sirska letala v napadu na Idlib. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so Sirci pri tem zadeli skladišče (teroristično) s sarinom.

Po vsemu sodeč je ameriška koalicija, navajajo ruski viri, v napadu na Dier ez-Zor zadela podobno skladišče s strupenimi substancami.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki