5 ruskih konvencionalnih orožij, ki se jih ZDA “bojijo”

by Urednik

NAJBOLJ NEVARNI RUSKI KONVENCIONALNI OBOROŽITVENI SISTEMI

V ozadju napetih odnosov z Zahodom Rusija še naprej razvija napredne konvencionalne oborožitvene sisteme. Ameriški vojaški analitik Dave Majumdar meni, da zahodne države ne bi smele podcenjevati konvencionalnega orožja, ki ga ima v svoji oborožitvi Ruska vojska.

Kljub zaostrenim razmeram v Ukrajini je zelo malo verjetno, da bi se Ameriška vojska v tem času spopadla z Rusko vojsko, saj bi bilo to skoraj zagotovo pogubno za vse vpletene.

Kljub temu, da se današnja Rusija po vojaški moči ne more primerjati s Sovjetsko zvezo v času hladne vojne, ima še vedno ima zelo mogočen arzenal strateškega in taktičnega jedrskega orožja. Rusija verjetno zaostaja za ZDA v moči konvencionalnih sil, popolna modernizacija do leta 2020 je v teku, vendar se Rusija vse od razpada Sovjetske zveze najbolj (pri odvračanju) zanaša  prav na svoje strateško (jedrsko) orožje, čeprav pa je uporaba le tega izjemno “nevarna”, saj lahko sproži učinek domin in ga uporabijo vse države, ki imajo v svoji oborožitvi jedrsko orožje.

Obstaja pa veliko večja možnost, da se Rusija in ZDA zapleteta v spopad s konvencionalnim orožjem – to se lahko zgodi tudi v Ukrajini, kjer imata obe strani svoje interese.

V ta namen je Majumdar za bralce spletne strani The National Interest sestavil seznam petih ruskih oborožitvenih sistemov, ki bi jim morale Združene države Amerike posvetiti največ pozornosti (v naslednjih dneh  bomo predstavili tudi katerih ameriških konvencionalnih orožij bi se “morali bati Rusi”). Zato na seznamu ni jedrskega orožja in podmornic na jedrskih pogon.

1. lovec Suhoj Su-35 flanker E

Prvo na seznamu je večnamensko rusko lovsko letalo Suhoj Su-35 flanker E, trenutno daleč najboljše ruske operativno bojno letalo, ki predstavlja zadnjo in najsodobnejšo različico sovjetskega lovca Su-27. Napredni ruski Suhoj Su-35 pripada bojnim letalom 4.++ generacije, njegove izjemne zmogljivosti (višina leta, supermanevrske sposobnosti, hitrost, teža bojnega tovora) pa v zračnih spopadih ogrozijo vsako ameriško lovsko letalo (morda tudi F-22, ki še ni doživel zračnega spopada). Zračno premoč mu zagotavljajo široka paleta orožja, visoka nadzvočna hitrost tudi  na višini nad 12.000 metrov, najsodobnejši elektronski sistemi in izjemna okretnost – superkrmarljivost, ki mu jo zagotavljata izredno zmogljiva motorja z usmerjenim potiskom.

2. dizelsko-električna podmornica razreda lada (projekt 677)

Druga na seznamu je dizelsko-električna podmornica projekta 677 (razreda lada), ki so jo razvili iz podmornice razreda varshavyanka (projekt 636 – izboljšani kilo). Rusi so tovrstni podmornici, ki velja za eno najtišjih – Američani so jih poimenovali kot “črne luknje v oceanu” (razred varshavyanka), pripravili tudi za tuje trge – kot razred amur. Zaradi izjemno tihe plovbe, kljub krajši avtonomiji plovbe na račun pogona, predstavlja ta podmornica izjemno nevarno grožnjo za vojaške ladje, še posebej v obalnih vodah.

Tudi starejše dizelsko-električne podmornice so se izkazale za presenetljivo nevarne. Tako se je leta 2007 relativno stara kitajska podmornica razreda type 039 (NATO: song), ki so jo razvili iz sovjetske podmornice razreda romeo (projekt 633), neslišno približala ameriški letalonosilki USS Kitty Hawk. Američani jih niso odkrili, vse dokler se ni pokazala na površju.

Nove podmornice razreda amur so še tišje in opremljene z od površinskega zraka neodvisnim pogonskim sistemom (AIP), lahko ostanejo pod vodo veliko dlje od običajnih podmornic, imajo pa  štiri torpedne cevi (533 mm) in 10 vertikalnih lanserjev raket. Podmornica lahko pluje s hitrostjo 20 vozlov in ima vzdržljivosti najmanj 45 dni.

3. glavni bojni tank T-90

Tretje mesto zaseda glavni bojni tank T-90 tank, ki je temeljito modernizirana verzija sovjetskega tanka T-72. Rusi so na šasijo tanka T-72 namestili sisteme, uporabljene na zadnji različici tanka T-80. Tako ima T-90 sodoben sistem za nadzor ognja, natančen namerilni sistem, ki deluje v vseh vremenskih razmerah, sodoben komunikacijski sistem in učinkovit sistem zaščite (reaktivno-eksplozivni oklep).

4. protiladijska raketa P-800 onyx/brahmos

V Sovjetski zvezi so nadzvočno protiladijsko raketo P-800 onyx razvili z namenom uničevanja površinskih ciljev na razdaljah do 300 km, kar daleč presega doseg katerekoli ameriške protiladijske rakete. Kasneje so Rusi in Indijci na osnovi onyxa razvili še nadzvočne rakete brahmos, ki se jih lahko lansira iz ladje, podmornice, letala in kopenskega izstrelišča. Ameriška mornarica smatra rakete brahmos za eno najnevarnejših protiladijskih orožij.

5. torpedo type 53-85

Medtem ko Ameriška mornarica veliko pozornosti namenja ruskim protiladijskim raketam, pa je lahko ruski torpedo type 53-85 verjetno veliko bolj nevarna grožnja za ameriške vojaške ladje. Čeprav so ta torpedo razvili v času Sovjetske zveze, pa je še vedno zelo nevaren, saj ima aktivni akustični sledilni sistem, ki se usmeri proti izvoru glavnega zvoka in ne k vabi. ZDA so sicer razvile protitorpedo (ATT – anti-torpedo torpedo), sistem so namestili na letalonosilki USS George HW Bush, vendar ni jasno, kako učinkovit je.

 Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki