Egipt se zanima za 24 lovcev Dassault rafale in francoske fregate

by Urednik

KDO BO PRVI TUJI KUPEC LOVCA RAFALE – INDIJA, KATAR ALI EGIPT?

Egipt se s Francijo dogovarja za nakup 24-ih francoskih večnamenskih bojnih letal Dassault rafale in dveh francoskih fregat DCNS FREMM (razred aquitaine) v skupni  vrednosti skoraj 6,9 milijarde USD. Po poročanju francoskega časopisa Les Echos je pogodba zelo blizu podpisa.

Francija in Egiptu sta se že julija 2014 dogovorili prodajo štirih korvet razreda gowind za potrebe Egiptovske mornarice v vrednosti 1,7 milijarde dolarjev, Francija pa je takrat je z Egiptom sklenila ​​prvo večjo vojaško pogodbo po približno 20-ih letih.

Egipt želi z nakupom novih naprednih francoskih lovcev Dassault rafale, ki bi se pridružili 220-im lovcem F-16C/D, 18-im lovcem Dassault mirage 2000EM/BM (zanimajo se za nakup še 30-ih od Združenih arabskih emiratov), 82-im lovcem mirage V, 56-im lovcem MiG-21 in 57-im kitajskim letalom Chengdu J-7.

V skladu z Reutersom, bi lahko dogovor med obema državama za lovce rafale v 50 odstotkih financirala francoska kreditna zavarovalnica Coface, v primeru, da Egipt ne bi zmogel poravnati svojih obveznosti.

Francija se že vrsto let trudi, da bi lovce Dassault rafale prodaja v tujino. Pred tremi leti je že zmagala na razpisu v Indiji, ki naj bi kupila kar 126 teh letal za 25 milijard USD, vendar se je posel zaradi afer o podkupovanju in garancij proizvajalca (za licenčno izdelana letala) zavlekel. V zadnjih tednih se francoski politiki močno trudijo dokončno skleniti posel, vendar ni še nič znanega.

Se pa tudi Katar s Francijo pogaja o nakupu 24-ih večnamenskih lovcih Dassault rafale v vrednosti 2,5 milijarde USD in bi tako lahko postal prvi tuji kupec tega letala.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Bo Indija namesto lovcev rafale raje kupila suhoje Su-30?

Zaradi zapletov pri dogovarjanju s francoskim proizvajalcem Dassault za lovce rafale, se Indija nagiba k odločitvi, da raje naroči lovce Suhoj Su-30MKI, ki jih po licenci izdeluje indijsko podjetje HAL.

Poveljnik IAI: Indija mora hitro podpisati pogodbo za lovce rafale

Indija si ne more več privoščiti, da bi zavlačevala s sklenitvijo pogodbe za nakupu 126 večnamenskih francoskih letal Dassault rafale v višini 25 milijard USD, je dejal poveljnik Indijskih letalskih sil (IAI) Arup Raha.

Povezani članki