Flota lovcev F-35 prizemljena že osmič

by Urednik

NOVE TEHNIČNE TEŽAVE BOJNIH LETAL F-35

Medtem ko stroški Lockheed Martinovega bojnega letala 5. generacije naraščajo še naprej, povzročajo vse večji glavobol: vojaški krogi ZDA so obvestili, da so minuli četrtek prizemljili celotno floto F-35 vse do zaključka pregleda delovanja motorja.

Odločitev je prišla prav v trenutku, ko Pentagon bije boj za dodatna sredstva tega 398,6 milijardnega (USD) programa. Konec junija letos je F-35 zajel ogenj med vzletom F-35 v letalski bazi na Floridi. Kot poročajo agencije, vzrok za ogenj še ni raziskan, zato so se odločili za nov inšpekcijski pregled. Od rezultata bo odvisno tudi ponovno dovoljenje za letenje z letali F-35, so potrdili v obrambnem ministrstvu. Kot poroča neodvisni Burlington Free Press nezgodo preiskuje tudi  Preiskovalni urad Letalskih sil ZDA. Preiskava se prav lahko zavleče tudi za mesec dni, nadaljnje letenje z nesrečnimi F-35 bo steklo šele, ko bodo odkrili vzrok omenjene nezgode.

To pomeni skupaj že osmo prizemljitev flote F-35, prejšnja se je zgodila v juniju letos, ko je uhajanje olja zahtevalo pregled 104 tovrstnih letal. Na treh od teh pa so našli okvaro. Čas ponovnega vzleta F-35 je tako vprašljiv, odpadel je tudi polet  4. Julija na svečanosti ob poimenovanju zadnje britanske letalonosilke. Še vedno pa sta v načrtu dva nastopa na britanskih letalskih prireditvah Royal International Air-Tatoo (RIAT) v Fairfordu 11. julija in Farnborough International Air Show 2014 (14. julija), usoda obeh nastopov/predstavitev pa še ni dokončno znana.

Lovca F-35 JSF

Program F-35 se ves čas sooča s številnimi težavami, ki se še stopnjujejo in povzročajo nenehno dražitev projekta. Tako so v marcu iz vladnega urada ZDA sporočili, da bi lahko obstoječe težave s programsko opremo odložile uresničitev programa za nadaljnje leto. Javmost se celo  vprašuje, če si ZDA še vedno lahko privoščijo načrtovanih 2457 letal. Vrednost celotnega projekta naj bi presegel 400 milijard USD, kar pomeni kar 68 odstotno povečanje v primerjavi s prvotno projekcijo iz leta 2001.

Po enem od poročil naj bi mornarica ZDA število naročenih F-35 skorajda prepolovila, Letalske sile ZDA pa so naročilo naslednjih 4 letal pomaknile v prihodnje leto. Prav lahko se tudi zgodi, da bodo nadaljnji pretresi v državnem proračunu načrt nabave F-35 temeljito oklestili.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Težave s projektom lovca F-35 JSF

Povezani članki