Grki kupujejo 2 nizozemski fregati in 6 minolovcev

by Urednik

NADALJEVANJE “DOBREGA SODELOVANJA” MORNARICE GRČIJE IN NIZOZEMSKE

Grčija se resno zanima za nakup dveh fregat razreda M (oz. razreda Karel Doorman) in šestih minolovcev razreda alkmaar iz flote Nizozemske kraljeve mornarice.

Grški direktorat za obrambne naložbe in oborožitev naj bi ob robu Natove konference nacionalnih direktorjev za oborožitev (CNAD), ki se je zaključila 27. oktobra, z Nizozemsko podpisal pismo o nameri (LOI) za prenos dveh nizozemskih fregat razreda in šestih nizozemskih minolovcev razreda alkmaar v floto Grške mornarice.

Grška mornarica že več kot deset let uporablja devet fregat razreda elli (sedem bivših nizozemskih razreda kortenaer), ki so jih zgradili v nizozemskih ladjedelnicah. V letih 2004-2009 je bilo posodobljenih šest ladij za grške potrebe.

Grška mornarica je sicer začela postopek za nabavo štirih novih večnamenskih fregat, hkrati pa bo posodobila in nadgradila štiri obstoječe fregate razreda MEKO. Proizvajalec novih fregat zaenkrat še ni izbran, več držav pa že pripravlja ponudbe za lastne ladjedelnice ali oblikovalske biroje. Nove ladje bodo spremljali tudi štirje vojaški helikopterji MH-60R (romeo).

Fregate razreda Karel Doorman so serija osmih večnamenskih plovil, zgrajenih za Nizozemsko kraljevo mornarico, ki se lahko uporabljajo v protipodmorniških, protiletalskih ali protiladijskih bojnih vlogah. Njihova primarna oborožitev je sestavljena iz dveh sistemov protiladijskih raket RGM-84 harpoon z dosegom do 120 kilometrov (75 milj). Na voljo je tudi top OTO Melara 76 mm, ki ima tako protiladijske kot protiletalske zmogljivosti.

Razred alkmaar, imenovan tudi Tripartitni razred, je serija minolovcev, razvita iz sporazuma med mornaricami Belgije, Francije in Nizozemske. Za tri mornarice je bilo zgrajenih skupno 35 ladij tega tipa. Nizozemska je uporabljala 15 ladij tega razreda, od tega so jih 5 že prodali Latviji, 2 Bolgariji, še 2 pa upokojili.

Minolovci so opremljeni s sonarjem DUBM 21B, ki lahko zazna in razvrsti potopljene in lebdeče mine do globine 80 metrov. Ladja je opremljena tudi z radarjem Racal Decca 1229. Ima dve daljinsko upravljani podvodni vozili ECA PAP 104 (ROV). Od leta 2003 so bili nizozemski minolovci razreda alkmaar nadgrajeni z izboljšano elektroniko, vključno s sistemom bojnih podatkov Atlas Elektronik INCMS, sonarjem Thales 2022 Mk III na trupu, sistemom za identifikacijo in odstranjevanje min Atlas Seafox in Double Eagle Mk III Mod 1 ROV.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki