Izrael preklical naročilo konvertiplanov V-22 osprey

by Urednik

SO SE V TEL AVIVU ODPOVEDALI KONVERTIPLANOM OSPREY ZARADI OHLAJENIH ODNOSOV Z ZDA?

Konec oktobra 2014 so v medije prišle informacije, da naj bi Izraelsko obrambno ministrstvo preklicalo naročila ameriških konvertiplanov Bell/ Boeing V-22 osprey s prekucnima rotorjema. Odpoved pogodbe za 6 konvertiplanov V-22 osprey naj bi bila po besedah izraelskega obrambnega ministra Moshe Ya’alon posledica več milijardnega zmanjšanja obrambnega proračuna in spremenjene politike Tel Aviva o razvoju orožja in opremljanji Izraelske vojske.

Izraelski mediji pa špekulirajo, da naj bi do preklica naročila prišlo zaradi užaljenosti izraelskega obrambnega ministra Mosheja Ya’alona in ohladitve odnosov med Izraelom in ZDA.

Ya’alon naj bi se za preklic nakupa ameriških letalnikov V-22 osprey odločil, ker so ga ameriški uradniki domnevno ignorirali med njegovim oktobrskim obiskom v Washingtonu. Ameriški mediji so prav tako pred kratkim objavili, da naj bi uradniki v Washingtonu za izraelskega premierja  Benjamina Netanjahuja uporabljali ponižujoč izraz in ga označili za “chickenshit” (kurji drek, op.a.).

Poglobljena kriza v odnosih med Izraelom in ZDA se je začela poleti 2014, ko je Izraelska vojska ponovno napadla Palestince v Gazi, tudi s kopenskimi silami. V oktobru 2014, skoraj 2 meseca po sklenjenem premirju, so na dan prišle nove informacije, da nameravajo izraelske oblasti na zasedenih palestinskih ozemljih zgraditi več kot 1000 stanovanjskih enot. Zaradi tega sta se Tel Aviv in Washington spustila v nove “vroče” debate, ameriški uradniki so obsodili izraelske ekspansionistične načrte, Netanjahu pa je dejal, da ne poznajo “realnosti.”

Izrael je leta 2011 pokazal zanimanje za konvertiplane V-22 osprey, ki naj bi jih uporabljali za podporo v posebnih operacijah in za operacije iskanja ter reševanja (SAR). Pogajanja med obema stranema za nakup 6-ih letalnikov osprey so potekala v april 2013, izraelske konvertiplane pa naj bi preselili v začetni del proizvodne, tako da bi jih dobili že v letu 2015.

Izraelsko obrambno ministrstvo je pokazalo interes za podvojitev nakupa iz šestih MV-22B ospreys na na 12. Izrael naj bi za 6 konvertiplanov  V-22 osprey skupaj s pripadajočo opremo in storitvami odštel okoli 1,1 milijarde dolarjev.

Ameriška vlada že od leta 2012 išče kupce za konvertiplan Bell/Boeing V22 Osprey

Ameriška vlada že od leta 2012  išče tuje kupce za konvertiplan (letalo-helikopter) Bell/ Boeing V-22 osprey s prekucnima rotorjema. Zanimanje zanj so pokazali Izrael, Japonska, Kanada in Združeni Arabski Emirati, vendar uradna cena in tehnične informacije zanj niso znane. Z iskanjem kupcev v tujini skušajo znižati ceno konvertiplana, hkrati pa zagotoviti redno proizvodnjo vse do leta 2018.

Bell/ Boeing V-22 Osprey je konvertiplan z rotorjema/motorjema, ki prekucne motorja vertikalno in poleti kot helikopter, v fazi leta pa ju nagne nazaj v horizontalno lego. Največja hitrost, ki jo doseže, je 290 milj na uro (466 km/h). Stroški letalne ure so med 8.000 in 13.000 dolarjev.

Po analizi trga transportnih helikopterjev so v Textronu leta 2011 ugotovili, da bi po letu 2015 lahko bilo od deset do dvanajst držav pripravljenih nabaviti konvertiplan Bell Boeing V-22 osprey (revija Obramba, maj 2009) in s tem posebnim letalnikom, ki združuje zmogljivosti helikopterjev in turbopropelerskih transportnih letal, zamenjati odhajajoče, predvsem tehnološko zastarele transportne helikopterje in letala. Proizvodnja različic V-22 za potrebe ameriških letalskih sil (USAF) in mornariške pehote (USMC) bo tako ostala aktivna najmanj do leta 2016, kar pomeni, da bi po tem letu lahko Bell Boeingovi proizvodni obrati ospreyja prevzeli tudi večja tuja naročila.

Pripravil: A. Knific, Drago Dakič Prelc, foto: USMC

VIDEO: Konvertiplani V-22 osprey v akciji

SORODNE NOVICE:

Američani načrtujejo oborožitev konvertiplanov V-22 osprey

Ameriške letalske sile za posebne operacije in Ameriški marinci razmišljajo o razvoju različice konvertiplana Bell-Boeing V- 22 osprey oborožene z raketami, mitraljezi in laserskim orožjem.

Prvi konvertiplan V-22 osprey gre v muzej

Prvi konvertiplan V-22 osprey gre v muzej
Ameriška vojska (U.S. Army) je Narodnem muzeju zračnih sil v zračni bazi Wright- Patterson v Ohiu podarila prvi izdelani konvertiplan V-22 osprey.

Sikorsky/Boeing in Bell bosta gradila demonstratorja tehnologije JMR-TD

Kopenska vojska ZDA (KoV ZDA), je izbrala tim Sikorsky-Boeing in Bell za izdelavo helikopterskega letalnika v okviru Pentagonovega programa demonstratorja združene večnamenske tehnologije – JMR-TD.

Revija obramba, maj 2009

V reviji obramba, maj 2009, si preberite: Intervju: Načelnik GŠ SV generalmajor mag. Alojz Šteiner V novo…

Povezani članki