Kitajci izdelali največje amfibijsko letalo na svetu – AG600

by Urednik

KITAJCI PREDSTAVILI ŠE DRUGO ORJAŠKO VOJAŠKO LETALO V LETU 2016

Največje amfibijsko letalo na svetu AG600 so po sedmih letih razvoja izdelali Kitajci, uporabljali pa ga bodo za mornariške reševalne akcije in gašenje gozdnih požarov, poroča kitajska agencija Xinhua.

Amfibijsko letalo AG600 oz. AVIC TA-600 je dimenzij potniškega Boeinga 737 (dolžina: 50 m, razpon kril: 50 m), razvili so ga v državnem podjetju Aviation Industry Corporation of China (AVIC), prejšnji teden pa je zapustilo proizvodno linijo v mestu Zhuhai na jugu Kitajske.

Po besedah namestnika generalnega direktorja AVIC Genga Ruanga gre še za en preboj kitajske civilne letalske industrije.  Načrt o konstruiranju i gradnji letala AG600 je potrdila kitajska vlada v letu 2009.

Kitajsko amfibijsko letalo AG600 bo imelo največji dolet 4500 km, v trup bo lahko zbralo 12 ton vode v 20 sekundah. Največja vzletna masa letala bo 53,5 ton.

Kitajska izjemno podpira raziskave v razvoj napredne vojaške opreme, vključno s tako zapletenimi in kompleksnimi sistemi, kot so na primer podmornice, letalonosilke in protisatelitski raketni sistemi, kar seveda v regiji in tudi v ZDA pojmujejo kot kitajsko rožljanje z orožjem. Tudi sicer zavzema Kitajska proti sosedom vse bolj nepopustljivo, nasploh glede teritorialnih (pomorskih) zahtev, kot na primer na območju Južnokitajskega morja.

Že v juniju 2016 so Kitajci uvedli v operativno rabo doma konstruirano in izdelano vojaško transportno letalo Xian Y-20, ki velja za največje vojaško letalo trenutno v proizvodnji. Z njim lahko prepeljejo do 73 ton tovora. Podrobneje smo o tem pisali v članku: Kitajska vojska prejela prvo transportno letalo Xian Y-20.

Pripravil: B. Knific, foto: AVIC

Povezani članki