Afriške države kupujejo izraelske lahke oklepnike RAM 4×4

by Urednik

IZRAELSKO LAHKO OKLEPNO IZVIDNIŠKO VOZILO RAM 4×4

Kot poročajo vojaški viri je Izrael prodal Senegalu in še dvema afriškima državama lahka oklepna vozila  RAM Mk3. Senegalska vojska je s temi vozili že opravila urjenje (s Francozi), uporabila pa jih bo v sklopu sil za hitro odzivanje v operaciji ZN v Slonokoščeni obali.

Kot je sporočila izraelska družba IAI, so podpisali tri nove pogodbe o dobavi približno 100 vozil trem vojaškim kupcem – državam v Afriki. Eden od kupcev že ima 50 takšnih vozil in jih je zdaj naročil še nadaljnjih 50. Podjetje Ramta (deluje v sklopu IAI – Israel Aircraft Industry), ki je razvilo in proizvaja ta vozila, pričakuje dobavo vseh 100 vozil do konca letošnjega leta. Vse te nove Ramtine lahke oklepnike naj bi uporabljali v mirovnih misijah  v Afriki.

Značilnost vozila RAM je oklepna jeklena kapsula, ki zagotavlja dobro protibalistično zaščito, zaščito pred minami in improviziranimi eksplozivnimi sredstvi. Predvidena je tudi še dodatna oklepna zaščita (plošče) za zagotovitev še višje stopnje zaščite. Vozilo RAM opremijo tudi z različnimi oborožitvenimi sistemi. Vozilo RAM 4×4  poganja zmogljiv, zračno hlajeni Deutzov dizelski pogonski motor.

Doslej je Ramta dobavila že skupaj nad 450 vozil RAM Mk3 v različnih izvedenkah: transportni za prevoz vojakov, poveljniški, izvidniški, bolniški, za VIP transport  ipd. Eden največjih tujih uporabnikov je prav Senegal, drugi afriški uporabniki pa so še Bocvana, Kamerun, Čad, Demokratična republika Kongo, Gabon, Lesoto in Maroko.

Pripravil: B. Knific, foto: Defense Update

VIDEO: Izraelsko lahko oklepno vozilo RAM Mk3 4×4

Povezani članki