Iran predstavil nov radarski sistem fath 2 in brezpilotno letalo sadeq 1

by Urednik

IRAN POKAZAL NOVE DOMA RAZVITE OBOROŽITVENE SISTEME

Iran je v ponedeljek 22. septembra 2014 na vojaški paradi ob počastitve obletnice rojstva ustanovitelja Islamske Republike imama Ruholaha Musavi Homeinija v Khomeinu, južno od Teherana, pokazal tudi novi radarski sistem fath 2 (conquer 2) in brezpilotno letalo sadeq 1 domače proizvodnje.

Fath 2 je visokotehnološki radarski sistem dolgega dosega, ki so ga razvili Iranci sami. Kot poročajo iranski mediji, lahko ta radar zazna vse vrste letal, bojna brezpilotna letala in tudi majhna vohunska brezpilotna letala (UAV). Ob zaznavi sovražnikovega letalnika pošlje signal enotam zračne obrambe.

Novo iransko brezpilotno letalo sadeq 1 lahko leti na nadmorski višini več kot 7.500 metrov z nadzvočno hitrostjo. Razvili so ga za testiranje radarskih in elektronskih sistemov in usposabljanje iranskih vojakov.

22. september Iran praznuje tudi obletnico začetka vojne proti Iraku leta 1980, v ta namen pa vsako leto tudi v prestolnici Teheranu priredijo vojaško parado, na kateri so letos pokazali številne oborožitvene sisteme razvite in izdelane v Iranu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

.

VIDEO: Vojaška parada v Iranu (22. 9. 2014)

Povezani članki