Kitajska razvila radar DWL 002, ki zazna “stealth” letala

by Urednik

NOV KITAJSKI PASIVNI RADAR ZA ODKRIVANJE NEVIDNIH LETAL  

Kitajski mediji trdijo, da je Kitajski vojski (PLA) uspelo razviti radarski sistem, ki lahko zazna radarsko slabo zaznavna (stealth) letala 5. generacije, kot je do sedaj edini operativni ameriški F-22 raptor.

Ameriški najnaprednejši nevidni (stealth) lovec F-22 predstavlja veliko grožnjo za Kitajsko, zato Kitajska vojska v zadnjih letih vlaga velike napore, da bi razvila sistem s katerim bi takšno letalo lahko sestrelili. Kitajcem naj bi, po njihovih besedah, že uspelo razviti nov pasivni radarski sistem DW L002. Kitajska je sporočila, da sta radarsko slabo zaznavni ameriški lovec F-22 in evropsko brezpilotno letalo nevron “zastarela” proti novemu radarju DWL 002.

Novi radarski sistem DWL 002 je proizvajalec CETC International predstavil na 9. Kitajskem mednarodnem sejmu obrambne elektronike maja 2014 v Pekingu. Sistem sestavlja mobilni nadzorni center in 2 oz. 4 mobilne radarske antene. DWL002 ima razpon detekcije do 400 kilometrov za bojna letala in 600 kilometrov za letala za zgodnje opozarjanje in nadzor, kot sta ameriški E-3 sentry in E-2 hawkeye.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki