Poljska naročila nova inženirska vozila rosomak-WRT (Patria AMV 8×8)

by Urednik

POLJSKA VOJSKA BO IMELA VEČ KOT 1000 OKLEPNIKOV ROSOMAK 8X8

Poljska vojska je naročila 34 oklepnih bojnih vozil KTO rosomak 8×8 (Patria AMV) v novi inženirsko izvidniški različici WRT. Poljsko obrambno ministrstvo bo poljskemu proizvajalcu WZM Siemianowice Slaskie, ki po licenci izdeluje oklepnike Patria AMV 8×8, za novih 36 oklepnih vozil odštelo približno 77 milijonov dolarjev.

Naročilo je razdeljeno na dva dela, kjer prvi zajema razvoj novih prototipov oklepnika KTO rosomak-WRT (tudi s teleskopskim stolpom za termično slikanje), ki jih bodo uporabili za kvalificiranje, drugi del pa zajema proizvodnjo 33-ih standardnih inženirskih izvidniških vozil WRT (Wóz Rozpoznania Technicznego).

Oklepno bojno vozilo rosomak-WRT je opremljeno z hiab dvigalom z nosilnostjo 1 tono, orodji za diagnosticiranje in vzdrževanje, pnevmatskim priključkom, dvema generatorjema (en prenosni), šotorom in premičnimi svetili, ki omogočajo delo inženircev tudi ponoči. Posadka vozila rosomak-WRT je sestavljena iz 4-5 vojakov: voznika, poveljnika, dveh mehanikov in lahko tudi zdravnika. Oklepnik je oborožen z daljinsko vodeno oborožitveno postajo (RWS) ZSMU-1276A3 kobuz z mitraljezom UKM-2000C kalibra 7,62 mm, kot tudi samoobrambnim sistemom  SPP-1 Obra-3, povezanim z dimnimi granatami.

Inženirsko oklepno vozilo KTO rosomak-WRT (patra AMV 8x8)

 Poljaki razvijajo tudi novo različico inženirskega vozila KTO rosomak WPT, ki bo opremljeno z dvigalom z nosilnostjo 4 tone. Obe vozili se bosta pridružili inženirskemu vozilu CKPEZT 8×8, opremljenim z 8-tonskim dvigalom, ki lahko zadaj vleče oklepnik rosomak, havbice oz. vozila s skupno težo do 26 ton.

Vloga inženirskega oklepnega vozila KTO rosomak-WRT je zagotavljanje osnovne inženirske podpore za poškodovane oz. pokvarjene oklepnike KTO rosomak 8×8 na bojišču. Resnejša popravila pa se bodo lotili z vozili KTO rosomak-WPT in CKPEZT.

Poljska vojska ima trenutno operativnih 690 oklepnih pehotnih vozil KTO rosomak v 12. in 17 mehanizirani brigadi. V letu 2013 so Poljaki naročili še dodatnih 307 oklepnih vozil rosomak 8×8, ki jih bodo prejeli do leta 2019.

Pripravil: A. Knific, foto: Siemianowice Slaskie

Sorodne novice:

Poljaki naročili dodatna oklepna vozila rosomak 8×8

Poljska vojska je naročila dodatnih 307 oklepnih vozil KTO rosomak 8×8, ki so licenčne verzije finske Patrije AMV 8×8.

Povezani članki