Rusija je Izraelu vrnila leta 1982 zasežen tank magach 3

by Urednik

RUSIJA IZKAZALA IZRAELU POSEBNO ČAST

Rusija je 8. junija 2016 vrnila Izraelu tank magach 3, ki so ga sirske vojaške enote zasegle leta 1982 med prvo libanonsko vojne. Slovesnost je potekala v tankovskem muzeju Kubinka v bližini Moskve, kjer je bil tank razstavljen več kot 30 let.

Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva, bo Izrael zamenjal vrnjeni tank magach s tankom istega modela, ki je že bil dostavljen v Rusijo in se bo kmalu znašel v muzejski zbirki. Gre za tank magach 3 izraelske proizvodnje, ki so ga razvili iz ameriškega M48.

Za kako pomembno rusko gesto (vrnitev zaseženega izraelskega taka) gre, je nakazal prihod izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki v teh dneh v Moskvi na uradnem obisku, ki je posvečen 25. obletnici ponovne vzpostavitve diplomatskih odnosov med Izraelom in Rusijo.

Netanjahu je na slovesnosti ob vrnitvi tanka magach 3 dejal: “To je zelo poseben in pomemben trenutek zame in za vse izraelske državljane. Praznujemo 25. obletnico ponovne vzpostavitve naših diplomatskih odnosov … Ta tank bo postal simbol junaštva naših vojakov, kot tudi simbol prijateljstva med Izraelom in Rusija.”

Netanjahu je dodal, da družine vojakov, ki so umrli v prvi libanonski vojne in se bojevali v tem tanku, še vedno niso imele možnosti obiskati njihovih grobov, zdaj pa bodo “imeli priložnost dotakniti se spomina na svoje svojce”.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube, Military Forum

Povezani članki