Rusija zaustavila razvoj raketnega vlaka barguzin

by Urednik

STRATEŠKE SILE PREDNOST NAMENILE DRUGIM BALISTIČNIM RAKETAM 

Ruski oborožitveni program za obdobje 2018-2027 ne vključuje nadaljevanja razvoja novega bojnega železniškega raketnega kompleksa barguzin (NATO: SS-X-32Zh) z medcelinskimi balističnimi raketami zaradi pomanjkanja financ, je ruskim medijem razkril vir iz ruske obrambe industrije.

Rusija naj bi sicer zaustavila financiranje razvoja novega raketnega vlaka barguzin, potem ko so idejo obudili po letu 2010, vendar še vedno razmišljajo o njem – na dolgi rok. Vzrok za to naj bi se skrival tudi v osredotočenosti na razvoj novih medcelinskih balističnih raket R-28 sarmat in RS-26 rubezh.

Razvoj projekta barguzin so, po besedah vira iz ruske obrambe industrije, začasno prekinili že jeseni 2016. Pred tem so opravili poskusno izstrelitev rakete  SS-27 mod 2 jars iz vesoljskega izstrelišča Plesetsk v severni Rusiji.

Država namreč nima dovolj finančnih sredstev za financiranje kar treh projektov za strateške raketne sile Ruske vojske in denar raje namenili za medcelinske balistične rakete R-28 sarmat in RS-26 rubezh.

Vsak raketni vlak barguzin naj bi bil sicer sestavljen iz šestih lansirnih vagon z raketami jars na trdo gorivo s štirimi neodvisnimi bojnimi glavami. Raketa jars ima težo 50 ton in v dolžino meri 22,5 metra, kar omogoča, da se prilega v 24-metrski železniški vagon, ki lahko prevaža 60 ton tovora.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

Povezani članki