Slovenska vojska sodelovala pri humanitarni akciji za Afganistan

by Urednik

SLOVENSKA DONACIJA ZA RAZVOJ SMUČANJA V AFGANISTANU

V torek, 8. julija 2014, so v vojaški bazi v Heratu pripadniki 21. slovenskega kontingenta Isaf sodelovali pri predaji donirane zimske opreme mednarodni nevladni organizaciji Help s sedežem v Heratu.

Zbiranje zimske opreme (smuči, sani, zimska oblačila in drugo) je v Sloveniji organiziral slovenski zavod Krog. Slovenska vojska je pri donaciji sodelovala tako, da je omogočila zbiranje artiklov v vojašnicah, prevoz po cesti do letališča Papa na Madžarskem ter organizirala letalski prevoz tovora do Herata v Afganistanu. Predstavniki organizacije Help so zbrano smučarsko opremo prevzeli v bazi v Heratu in jo bodo postopoma prepeljali v visokogorsko provinco Bamyan v osrednjem Afganistanu, kjer postaja smučanje zelo priljubljen šport med lokalnim prebivalstvom in lokalnimi turisti, ki prihajajo iz drugih provinc, predvsem iz Kabula.

V Bamyanu bo del zbrane opreme prevzel smučarski klub, ostala oprema pa se bo uporabila med projekti s področja razvoja zimskega turizma, ki jih pod pokroviteljstvom in mentorstvom organizacije Help izvajajo lokalne oblasti in organizacije.

Smučanje je v Bamyanu postalo priljubljeno pred petimi leti, ko je lokalno prebivalstvo ob pomoči tujih smučarjev prvič organiziralo smučarsko tekmovanje Afghan Ski Challange. Od takrat število mladih smučarskih navdušencev narašča, prvih zavojev se lahko učijo ob pomoči inštruktorjev, ki delujejo v okviru lokalnega smučarskega kluba. O ponovni oživitvi smučanja v omenjeni afganistanski provinci govori priloženi video.

Pripravil: Jure Mikelj, vir in foto: Slovenska vojska

VIDEO: Smučanje v Afganistanu

Povezani članki